Keçi Sütü Ve Sağlığımız
-Normal süte oranla çok daha fazla kalsiyum, magnezyum ve vitamin içeriyor. Bu nedenle de kemiklere inanılmaz faydalı!
-Kansere karşı korunmada etkili olan selenyum bakımından zengindir.
-Kolonda zararlı bakterilerin bulunmasını engeller.
-Kolay hazmedilebilir olması açısından hazımsızlık ve I kabızlık sorunu çekenlere tavsiye ediliyor.
-Düzenli kullanıldığında egzema, astım, sindirim rahatsızlıklarının azalmasına yardımcı oluyor.
^ ^ -Varis tedavisinde destekleyici olarak kullanılıyor.
Keçi sütünde alerjiye neden olan beta kazein diğer sütlere oranla daha az bulunuyor. Bu nedenle protein
alerjisi olanlar için keçi sütünde alerji riski daha az.
KEÇİ SÜTUNUN hastahklanm iyileştirme de ilaç tedavisinin FAYDALARI yadında destekleyici oluyor. Ayrıca keçi sütü özlü
doğal sabunlar siyah noktaları temizleme ve göznekleri sıkılaştırmada son derece etkili!
Bugün FAO yayınlarına göre dünyada yaklaşık 473 milyon keçi bulunmaktadır. Bu keçi miktarının 2000 yılına kadar 2 misli artarak 900 milyonu aşması beklenmektedir. Günümüzdeki 7.695.000 ton dünya keçi sütü üretiminde 2000’l yıllarda 2-3 katı artacağı hesaplanmaktadır.
Ülkemizde yılda 650 bin ton civarında keçi sütü üretilmektedir. Bu önemli düzeyde keçi sütü üretimiyle Türkiye, Hindistan’dan sonra Dünya’da 2. sırayı almaktadır. Oysa ki, keçi sütünün önemi ve sağlık açısından yararlan toplumu-muza yeterince iletilememiştir. Batı ülkelerinde inek sütüm kıyasla 1,5 – 3 misli fiyatla satılan keçi sütü, bizde güçlükle alıcı bulmakta ve en ucuza satılan bir süt olmaktadır.
Keçi Sütünün Önemi:
Her şeyden önce süt basit, beyaz bir sıvı değildir. Doğanın tüm memelilere ve insanlara bahşettiği bu değerli besi-
Çizelge I. Çeşitii Sütlerin Besinsel Unsurları (%)
BESİN MADDELERİ KEÇİ İNEK İNSAN
SÜTÜ SÜTÜ SÜTÜ
SU 87.5 87.3 88.4
KURU MADDE 12.5 12.7 11.6
SÜT YAĞI 3.8 3.7 3.6
SÜT ŞEKERİ (Laktoz) 4.7 4.8 6.9
PROTEİN 3.1 3.3 l.l
MİNERAL MADDELER 0.8 0.75 0.3
Kalsiyum (Ca) 0.194 0.184 0.042
Fosfor (P) 0.270 0.234 0.060
Demir (Fe) 0.068. 0.080 0.150
Klor (Cl) 0.154 0.105 0.060
P.şlnr tr,,\ 0 053 0 057 0055
VİTAMİNLER
Günümüzden 11 bin yıl kadar önce ilk evcilleştirilen süt hayvanı olan keçi ve ondan elde edilen keçi sütünün önemi giderek artmıştır. MÖ. 450’lerde ünlü hekim HİPOK-RAT, keçi sütünün insan sağlığındaki önemini ve yararlarını vurgulamıştır.
nin her yönüyıe anlaşılabilmesi için, dünyada binlerce araştı-ncının konu üzerinde çalıştığını söylemek, herhalde bir fikir verebilir. Keçi, inek ve insan sütleri içinde protein ve süt yağından, süt şekerine, vitaminlerden mineral maddelere kadar nelerin bulunduğunu Çizelge l’de kıyaslamalı olarak görebilirsiniz.
Keçi Sütü Neden Beyazdır?
Sütlere sarımsı rengi veren en önemli madde, süt yağında bulunan “Karaten” renk maddesidir. Hayvana yediği yemlerden geçen karaten bir “provitamin” dir ve vücutta Vitamin A’ya dönüşür. Vitamin A ise karatenin aksine renksizdir. Bu maddeyi karaten olarak sütlerinde bulunduran hayvanların (inek, koyun gibi) sütleri daha san görünümdedir. Karateni Vit. A’ya çevirerek süte geçiren hayvanlann (keçi gibi) sütleri ise daha beyaz görünümdedir.
Keçiler vücut ağırlıklarına oranla daha büyük ve daha aktif “tiroid bezine” sahip olduklan için, yemle aldıklan karateni daha etkinlikle Vitamin A’ya çevirip süte geçirmektedirler. Bu nedenle de karaten bulunmayan; fakat Vitamin A içeren keçi sütü daha beyaz görünümde olmaktadır. Ancak, besleyiciliği açısından diğer sütlerden farkı yoktur.
Beslenmede Keçi Sütü
Avrupa ülkelerinde süt keçilerine “bebeklerin sütannesi” gözü ile bakılır. Çünkü keçi sütünün yağ ve proteinleri, inek sütününkinden daha ince, küçük ve yumuşak yapıdadır, bu nedenle de daha kolay sindirilir. Özellikle protein’in kolay sindirilmesi bebek beslenmesinde, hastalann özel diyetlerinin hazırlanmasında pratik bir öneme sahiptir.Keçi sütü bileşim açısından da bebek beslenmesi için daha uygundur. Zira bebeğe verilmeden önce sulandırılan keçi sütü, inek sütünden daha fazla anne sütüne benzer yapıdadır. Besinler içinde, yağın sindirimi oldukça zordur. Keçi sütü yağının kolay sindirilmesi ise bebeklerde olduğu kadar yetişkinlerde de ya-
ç fr»im yifaminlgri irgrgn k&Cİ Sü
mektedir. Bu nedenle, Bacı ‘da veteriner kontrolü altındaki sağlıklı keçilerden, sağım hijyenine uygun bir şekilde sağılan ‘ çiğ sütler doğrudan içilebilmektedir. Bizde ise çiğ sütlerin, evlerde kaynatılmadan, teknolojik olanaklar var ise pastörize veya sterilize edilmeden içilmemesi gerekir.
Tedavl’de Keçi Sütü
Keçi sütünün, inek sütünden daha kolay sindirilmesi, “peptik ülser”lerin tedavisinde yararlıdır. Küçük, büyük herkeste görülebilen ve tıp dilinde “Pyloric stenosis” denilen ve besinlerin normal miktarlarda mideden bağırsağa geçmemesi veya sınırlanması (ülser veya yapısal bozukluk sonucu olabilir) gibi durumlarda keçi sütü önerilmektedir. Protein-‘ ler ve fosfatça zengin olan keçi sütü, midede asit ve alkalileri tamponlayıcı özellik gösterir. Bu özelliğinden dolayı, alkali veya asit zehirlenmelerini önlemede ve peptik ülserleri iyi leştirmede yararlı olur. Keçi sütünün yararlı olduğu bir diğer durum da, inek sütüne alerjisi olan kişilerin, keçi sütü ile daha dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi olanağına sahip olmasıdır.
Amerika Sağlık Bakanlığı raporlarına göre, bebeklerdeki ölüm nedenlerinin l/5’inin “ani ölümler” olduğu belirtilmekte ve bu uykuda görülen “ani ölüm” olaylarının l/3’ünde, bebeğin inek sütüne olan alerjisi neden olarak gösterilmektedir. İngiltere’de ise her yıl 40.000 bebekten 4 bininin inek sütüne olan alerjik durumları nedeni ile öldüğü bildirilmektedir. Yetişkinlerde de “gastrik ülser” den, benzer oranda ölümlerin olduğu saptanmıştır. İşte bu durumların tedavisinde başarı ile kullanılan keçi sütünün İngiltere’de yeterince üretilmediği vcurgulanmaktadır. Amerika ise bol ve yeterli keçi sütü üretebilmek amacı ile sayısız süt keçisi çiftlikleri ve demekleri kurmuştur.
Tıp raporlarında bebeklerde 2-24 haftalar arasında en tehlikeli olan kusma, ishal, karın ağrısı, burun akması, nefes alırken ses çıkarma, deride ısırgan otu dokunmuş gibi görüntülerin olması ve egzama gibi birçok durumların ve bu
durumların bazılan sonunda olabilen “ani ölümlerin” bebekte “solunum yolu enfeksiyonu” veya “Zatürie” ile karıştırabileceği özellikle vurgulanmaktadır. Bu gibi durumlarda esas nedenin, bebeklerin inek sütüne olan alerjileri gösterilmektedir. Alerjik durumun, sindirilmeden “absorbe” edilen proteinlerden kaynaklandığı ve bu nedenle kolaylıkla parçalanıp sindirilen keçi sütü proteinlerinin böyle sorunlar yaratmadığı bildirilmekte ve bebeklere keçi sütü İsrarla önerilmektedir.
Keçi sütü ve/veya keçi sütü ürünlerinin düzenli olarak tüketilmesinin egzama, astım, sindirim rahatsızlıkları, varisle ilgili bazı rahatsızlıklar, viritik apseler ve bazı alerjik durumların tedavisinde gerçekten yararlı olduğu, yapılan uygulamalardan alınan olumlu sonuçlarla da gösterilmiştir. Bu nedenle keçi sütü ve keçi sütünden yapılan, başta yoğrut ile keçi sütü peyniri olmak üzere birçok ürün, Avrupa ve Amerika’da özel dükkanlarda (Health shop) ve 2-3 misli fiyatla satılmaktadır. Batı’da ailelerin, çocuklarının çeşitli alerji ve ya egzama durumlarını tedavi amacıyla süt keçileri satın alıp evlerinin bahçesinde besledikleri sık görülür.
Batılı doktorların raporlarına göre de, kendilerine astım, al ni sindirim sorunları, bazı deri hastalıklan, bebek egzamaları, tanımlanamamış viritik abseli durumda veya iştahsız-ık ile beraber geceleri gelen öksürük nöbetleri gibi çok çeşitli şikâyetlerle gelen, birçok hastanın tedavilerinde, keçi sütü ve ürünleri kürleri uygulanarak başarılı olunmuştur. İlaçlarla jtilesticüemeMentea devamlı ajjrıiar ve birçok varis ülserlerinin başarılı tedavilerinde, harici olaraO^fi^ü^âîÎNB? keçi sütü pansumanının başarılı olduğu bildirilmektedir.
Genellikle düzenli olarak günde 250-500 mİ. keçi sütü içilmesi de önerilmektedir. Keçi :ütü ile çeşitli hastalıkların tedavisinde bazı hususlara dikkat etmenin gerektiği ve başarılı sonuçların, bıncaç nafca ııe dhm^ ^ tiksel ise) değişen sünelerde alınabildiği de bildirilmektedir.
nisan 1985
• Arablstanda “KISHK” adı verilen ve keçi sütünden üretilen peynir, dünyanın en İlkel birimde yapılan peyniridir.
B, S, vitaminleri ve fosfatça zengindir.