Genel

Keçide bulunan mantardan biyoyakıt üretimi yapılabilir

Keçide bulunan mantardan biyoyakıt üretimi yapılabilirthumbs_b_c_df5578e6f0c945fe616beec315a9f56a

Keçi ve koyunun, gıda olarak tüketilmeye müsait olmayan materyalleri sindirebilme özelliğinin, daha ucuz biyoyakıt üretimine yardımcı olabileceği bildirildi.

BBC’de yer alan habere göre, keçi ve koyun gibi hayvanların midesindeki mantarlar, çok çeşitli bitki materyallerini parçalayabilen esnek enzimler üretiyor.

Sonuçları “Science” dergisinde yayımlanan çalışma çerçevesinde, bilim adamlarının, at, koyun ve keçilerden daha önce tanımlanmamış dayanıklı ve münferit üç kültür örneği topladığı kaydedildi.

Yapılan testlerde bu hayvanların midesindeki mantarın, biyoyakıt endüstrisindeki en başarılı mühendislik girişimleri kadar etkili olduğu gözlendi.

Bilim adamları, keçi ve koyunun, gıda olarak tüketilmeye müsait olmayan materyalleri sindirebilme özelliğini, oksijensiz yaşayabilen mide mantarının varlığına bağlıyor. Söz konusu mantarın, dinozorlar döneminden bu yana var olan organizmalar olduğuna dikkat çekiliyor.

Araştırmayı yürüten California Üniversitesinden Profesör Michelle O’Malley, keçi ve koyunlardaki mantarın, bugüne kadar biyoyakıt endüstrisince üretilen genetik olarak en iyi işlenmiş enzimlerden, çok daha fazla protein ürettiğini dile getirdi.

O’Malley, “Mide mantarları, daha geniş bir yelpazedeki bitki materyali üzerinde daha hızlı işe yarayabilir” dedi.

Bilim adamları, benzer mantarların koyunların yanı sıra sığırdan file kadar çeşitli hayvanlarda da bulunabileceğini kaydediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir