Genel

kendime teşekkür ederim

kendime teşekkür ederim.

Robert MORLEY

 

il bilgisizliği, iklim ve yaşayış farkı, yurttan ve yuvadan ayrılık, sevilmeyen ya da güç gelen iş… Ve daha birçok benzeri olumsuz koşulları göze alarak dış memleketlerde çalışan işçilerimiz, ağır özveriler pahasına edindikleri özel arabalarıyla memleketimize gelip giderken, bütün bu çektiklerini gölgede bırakan, çok kez ölümlü kazalara uğramaktadırlar.

Kazalarda, ne yazık, genellikle yurt sınırla­rına girdikten sonra, baba ocağına iyice yaklaşıl­dığı sırada, meydana gelmektedir.

Kaza nedenleri ise güvenlik konusunda daha çok bize özgü bir savsaklama, bir hafife alma alışkanlığını yansıtan, ucuz nedenlerdir.

Genellikle şöyle:

  1. 0.  Ehliyetname almakla her işin bittiğini sanarak, yeterince pratik yapmadan, direksiyon hakimiyetini iyice elde etmeden uluorta yola çıkmak.
  2. 1.  Bir an önce anayurda ulaşmak, ya da gününde işbaşı yapmak telâş ve heyecanıyla, alabildiğine yorgun, uykusuz, ya da hesapsız bir hızla araba kullanmak, alkollü içki almak.
  3. 2.  Yol boyundaki ülkelerin trafik düzenin­deki özellikleri önemsememek.
  4. 3.  Bakımı yapılmamış, ya da eksikleri ta­mamlanmamış bir taşıtla, gözü kapalı yola çıkmak.
  5. 4.  Arabaya alabileceğinin çok üstünde yük ve yolcu almak… vb.

Söz konusu kazaları önleme çarelerine gelince, bunlar çoğu, nedenferdeki olumsuz tutum ve davranışları olumluya çevirilmesiyle elde edilebilecek nitelikte olup “kısa vadeli” ve “uzun vadeli” olarak iki bölümde belirtmekte yarar var:

KISA VADELİLER

0. Gereken sınavdan başarı ile geçerek ehliyetname almış olmanın, güvenli araba kul­lanmak bakımından bir garanti olamayacağını gözönünde tutup kullanılacak taşıta iyice alışa­cak ve direksiyona duraksamasız hakim olacak kadar pratik yapmadan yola çıkmamak.

  1. 1.   Hiçbir zaman ve hiçbir nedenle aşın hızla araç kullanmamak. Taşıta daima belli koşulları gözönünde tutarak hız vermek.
  2. 2.   Trafikte kendimizle birlikte başkalarının da güvenliğini tehlikeye sokabilecek bir durum­da, yorgun, uykusuz ve alkollü içki almış olarak araba kullanmamak.
  3. 3.   Bakımı yapılmamış, eksikleri tamamlan­mamış bir taşıtla yola çıkmamak.
  4. 4.   Taşıtına alabildiğinden fazla yük ve yolcu almamak.
  5. 5.   Sınırlarından geçilen memleketlerin hız hadlerine ve trafikle ilgili özel isteklerine aynen uymak.
  6. 6.   Elverişsiz hava koşullarında daha dikkatli ve ölçülü davranmak.
  7. 7.   Trafikte, çok kez önemsiz sayılan bir savsama, ya da kurallara aykırı davranışın, pahalıya malolabileceğini hatırdan çıkarmaya­rak, daima ölçülü ve hesaplı sürmek.
  8. 8.   Araba kullanıldığı sürece, ağır ve kızar­mış, başka bir deyimle hazmı güç yemeklerden sakınmak.

10. özellikle ön koltuklarda, emniyet keme­rini, daima takılı tutmak, küçük çocukları hep arka koltuklara almak.

UZUN VADELİLERE CELİNCE

1. Yetenekli şoför okullarına yazılarak, ehli­yetname almak. Ehliyetname almadan, ıssız ve gözden uzak yerlerde bile, kaçak araba kullan­mamak.

  1. 2.  Ehliyetname aldıktan sonra, başlangıçta daha çok trafiği yoğun olmayan yollarda araba kullanarak pratiğini arttırmak.

3. Trafikteki yenilik ve gelişmeleri devamlı biçimde izleyerek, kendimizle eş ve çocukları­mızı, güvenlik bakımından yetiştirmek. Bunun için bulunulan memleketin kazaları önleme ku­ruluşları ve otomobil kulüpleri ile ilişki kurmak, örneğin; Almanya’da “Bundesverkehrsvvacht”,

 

Avusturya’da “österreıchısche Verkehrswacht”, Belçika’da “Via Secura”, Fransa’da “La Preven­tion Rouıere”, Hollanda’da “Verbond Voor Veılıg Verkehr”, İsviçre’de “Bureau Suisse D’Etudes

Pour La Prevention Des Accidents” adJi kurum- lara başvurmak.

Türk işçileri arasında trafik güvenliğini geliştirecek örgütler kurmak, çalışmalar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir