Genel

Kierkegaard

Kierkegaard


, Sören Aabye

Hollandall filozof ve yazar (Kopenhag 1813-ay.y. 1855). 1830’da Kopenhag Üniversitesi’ne yazılan Sö­ren Aabye Kierkegaard, çok geçmeden, başladığı din- bilim öğrenimini bırakarak kaygısız bir gençlik (“estetik yaşam”) yaşantısı sürmeye başladı. Sonra ahlâksal yaşa­ma (“etik yaşam”) dönüp, 1841 ‘de doktora tezini vere­rek {Begriff der İronie [Alaycılık Kavramı]), Berlin’e bir yolculuk yaptı. Çocuksu ve duygusal hıristiyanlık öğre­tisi kendisine yetmediğinden bu öğretiye şiddetle karşı

çıkıp, babasının eski dostu piskopos Mynster’in ölü­münden sonra, hiçbir zaman aralarına katılmak isteme- diği din adamları ile arasındaki ayrılığı daha açıkça orta­ya koydu.

Sören Aabye Kierkegaard’ın gizemci, gözyaşı ve iç sıkıntısı dolu felsefesi, tanrı özlemi çeken bir öznelliğin dramını ortaya koyar. Sıkıntı, yalnızlık, keder gibi kav­ramların çözümlenmesine dayanan bu felsefe, Tanrı karşısında insan, zaman ve sonsuzluk metafiziğine ula­şarak, varoluşçu felsefenin temelini oluşturur. Varoluş­çuluğun başlıca düşünürleri olan Heideggerjaspers, K. Barth ve Sartre, çağında pek az tanınan Kierkegaard’ın felsefesinden büyük ölçüde esinlenmişlerdir.

Öbür yapıtları: Forförens Dagbog (Baştan Çıkarıcı­nın Günlüğü, 1843), Enten-Eller(\a-\a da, 1843), Frygt ogBaeven (Korku ve Titreme, 1843), Om BegrebetAn- gesf(İç Bunaltısı Kavramı, 1844), vb.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir