Kış yorgunluğu nedir ? nasıl atılır ?İşte yanıtı

Kış yorgunluğu nedir ? nasıl atılır ?İşte yanıtı5649b09bc03c0e2818049bdd

Kışın karanlık havalar, kısıtlanan hayat tarzı nedeniyle depresyon da daha fazla görülüyor. Güneş ışığının eksikliği beyinde, mutluluk hormonu ve D vitamini üretimini azaltır. Uzmanlar uyarıyor, “Kışın depresyon riskini azaltmak için iyimser arkadaşlarla vakit geçirmek, hobilerle ilgilenmek ve sosyalleşmek gerekiyor.”

Güneş ışınlarıyla üretilen D vitamini bağışıklık sisteminin 20’ye yakın antibiyotik benzeri silah üretmesini sağlıyor. Yazın yeteri derecede güneş ışığı almayanlar kışın gelmesiyle birlikte virüslerle bulaşan hasatlıklara daha kolay bir şekilde yakalanır ve zor iyileşirler.

Kış yorgunluğunu atmak için bunlara dikkat edin;

– Egzersiz yapın

Gün içerisinde 2 saatten fazla televizyon izlemek kalp hastalığı riskini 2 kat arttırıyor. Evde oturarak zaman geçirmek veya iş yerinde oturarak çalışmak diyabet ve kalp hastalıkları riskini arttırıyor. Bu yüzden 1- 2 saatte bir kalkıp yürümek gerekiyor. Ayrıca yapılan düzenli  egzersizler meme ve kolon kanseri riskini %25-30 oranında azaltıyor.

-Egzersizi mümkünse dışarıda yapın

Üşümek birçok insanı tatlı yemeğe sevk eder ancak bu durum kilo almaya sebep oluyor.Cilt altı yağ dokusunun artışı üşümeyi azaltsa da kilo fazlalığının getireceği hastalıklar uzun vadede sorun oluşturuyor. Haftada en az 2-3 gün dışarıda 30-40 dakika yürüyüşe çıkmak gerekiyor. Ayrıca yapılan egzersizler depresyon riskini azaltıyor, vücudun mutluluk hormonu salgılamasını sağlıyor ve ağrı kesici etki yaratıyor.Bunların dışında serin havada egzersiz yapmak daha çok kalori yaktırır.

Eğer egzersiz yapmaya zamanım yok diyorsanız alışverişe yürüyerek gitmek asansör yerine merdiven kullanmak gibi aktivitelerde faydalı olur.

NE YAPMAMALI?
Yatmadan 2-3 saat önce yemeyi, özellikle uykuda ani şeker düşmesi yaratarak uykuyu kaçırabilen şekerli gıdaları kesmeli, uyku hormonu (üretimi için) hafif proteinli gıdayla yetinmeli. Uyku hormonu üretimi yeterli olması için, oda tam karanlık ve sessiz olmalı. Biyolojik saate bağlı hormonlarımıza uyması için gece 11:00’den geç yatılmamalı hep aynı saatte yatılmaya çalışılmalı; perde hafif aralık bırakılarak sabah günışığıyla kalkılmalı. Gündüz mümkün olduğunca parlak gün ışığında veya floresan altında kalınmalı, akşam yatana kadar ise düşük aydınlatmayla oturulmalı.

– Sağlıklı uyuyun

 6-8 saatlik bir uyku sağlık açısından çok önemlidir. Bölünmüş, kalitesiz, az veya  fazla uyku birçok probleme yol açıyor. Bağışıklık sistemini ciddi derecede bozmanın yanı sıra hafızayı zayıflatıyor, dikkat dağınıklığına sebep oluyor ve zihinsel performansı düşürüp problem çözme yetisini azaltıyor. Ayrıca kilo artışına ve uykuda salgılanan yaşlanmayı geciktirici, hastalıklara karşı dayanıklılık sağlayan gençlik hormonu denen büyüme hormonunun azalmasına neden oluyor.

Eğer uyuyamıyorum diyorsanız yatmadan 2-3 saat  önce yemeği bırakmalı uyku kaçırabilen yiyecek ve içeceklerden uzak durmalısınız. Uyku hormonu üretimi yeterli olması için, oda tam karanlık ve sessiz olmalıdır. Bunların dışında gece 11.00’den geç yatmamalı hep aynı saatte yatmaya özen göstermelisiniz.

– Çay ve kahve molaları

 Gün içerisinde verilen çay ve kahve molaları gevşemeyi dinçlik ve yeniden işe konsantre olmayı kolaylaştırıyor. Bu içeceklerde antioksidan flavinoid grubu maddeler bulunuyor. Alternatif seçenek olarak sıcak çikolata içebilir ve siyah çikolata yiyebilirisiniz. Çünkü kakao damar genişletici,  tansiyon ve kalp damar hastalıkları riskini azaltıcı etkisinin yanı sıra seratonin denilen mutluluk hormonunun salgılanmasını sağlıyor.

– Beslenmenize dikkat edin

Kolay bir şekilde hastalanmamak için probiyotik yani faydalı bakteri içeren doğal yoğurt, sarımsak, boza tüketebilir ya da bol bol taze koyu yeşil, kırmızı ve mor renkli sebzeler tüketebilirsiniz. Bunun dışında içilen kuşburnu, nane-limon, zencefil, tarçın, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Şekerli gıdalardan ve meşrubatlar virüslerle mücadeleyi zorlaştırdığı için tüketilmemeli.

– Sofraya aç oturun

Sofraya aç oturmakta fayda var. Eğer yemek saatini kaçırdıysanız veya yemek saatinden önce acıktıysanız abur cubur atıştırmak yerine 4-5 adet kavrulmamış badem, ceviz, fındık yiyin. Hem açlığınız bastırılmış olur hem de sizi zinde tutar.

 

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*