Koronavirüs pandemisi/İran, COVID ölümleri 60.000’e ulaştığında Çin’in Sinopharm aşılarını aldı

İran, gelecek vaat eden yerel adaylar için çalışmaları ilerletirken, birkaç milyon daha fazla yabancı aşı alacak.

Tahran, İran – İran, Pazar günü Çin hükümeti tarafından bağışlanan 250.000 doz Sinopharm aşısı aldı.

Gıda ve İlaç İdaresi sözcüsü Kianoush Jahanpour devlet televizyonuna verdiği demeçte, “Bu ve Çin hükümeti ve milleti tarafından benzer eylemler takdire şayan ve elbette İran ulusunun tarihi hafızasında kalacak” dedi.

OKUMAYA DEVAM ET
İran: ‘Şüpheli’ Irak saldırılarının failleri bulunmalı
İran: Sonuçlar birincil COVID aşısının yüzde 90 etkili olduğunu gösteriyor
‘Onurun korunması’: İran’ın kadına yönelik şiddetle mücadele çabası
İran, COVID-19 altında farklı devrim yıldönümlerini kutluyor

Teslimat, İran’ın COVID-19 kaynaklı toplam ölümlerinin 60.000’i aştığı aynı gün geldi. Ülke ayrıca 1,6 milyondan fazla vaka kaydetti.

İlk dozları bu ayın başlarında teslim edilen ve ön saflardaki sağlık çalışanlarını aşılamak için kullanılan Rus Sputnik V’den sonra, Sinopharm aşısı İran’a ithal edilen ikinci yabancı aşı oldu.

Aynı zamanda, çarşamba gününden itibaren ön saflardaki sağlık çalışanlarının ardından savunmasız gruplara taşınan ülkenin ulusal aşılama programının bir parçası olarak da kullanılacak.

Ulusal anti-koronavirüs görev gücünün sözcüsü Alireza Raisi’ye göre hükümet, 20 Mart’taki mevcut İran takvim yılının bitiminden önce tahmini 1,3 milyon savunmasız İranlıyı aşılamaya başlamayı ve aşılarını bir ay sonra bitirmeyi umuyor.

Ayrıca Cumartesi günü, İran’ın Dünya Sağlık Örgütü’nün küresel bir aşı girişimi olan COVAX’ın bir parçası olarak 4,2 milyon doz Oxford-AstraZeneca aşısını tam olarak ne zaman teslim alacağını yakında bileceğini söyledi.

İranlı yetkililer ayrıca, Hindistan’ın Bharat Biotech’inden bir aşı ithal etme olasılığını da ima ettiler.

İkinci yerel aşı, insan denemelerine başladı

Ancak 85 milyon nüfuslu bir ülkede ölümcül virüsü dizginlemek için İranlı yetkililer çoğunlukla yerel olarak üretilen aşılara güveniyorlar. Ülkenin ikinci aşı adayı Razi COV-Pars Pazar günü insan denemelerine başladı.

Tarım Bakanı Kazem Khavazi devlet televizyonunda canlı yayınlanan bir törenle ilk gönüllünün ilk dozu alması emrini verdi.

Yetkililer, aşının insan denemelerinin ilk aşamasının bir parçası olarak, 133 gönüllünün enjeksiyon yoluyla iki doz ve inhalasyon yoluyla bir doz alacağını söyledi.

MRNA aşısı, İran’ın yaklaşık 100 yıllık geçmişe sahip en eski aşı enstitüsü olan Razi Aşı ve Serum Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirildi ve çok az yan etkiye sahipken COVID-19 bulaşmasını durdurabildiği söyleniyor.

İran’ın ilk aşı adayı COVIran Barekat, insan denemelerinin ilk aşamasını bu ayın başlarında tamamladı ve arkasındaki ekip, ilk sonuçların Birleşik Krallık’ta bulunan COVID-19 varyantına tam olarak karşı koyabilirken yüzde 90 etkili olduğunu gösterdiğini söyledi.

Yetkililer, İran’ın “Orta Doğu’daki en büyük aşı üretim tesisini” inşa ettiğini ve ilkbaharın başlarına kadar ayda 10 milyon doz Barekat aşısı üretmeyi beklediğini söylediler.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*