Genel

Koruyucu tedaviler

Koruyucu tedaviler

Bu tip tedaviler dişlerin bütün olarak, biçim ve işlev açısından onarılmasını öngörür. Mesela çürükler önce frezlerle (şimdi lazerle) temizlenir. Daha sonra açılan boşluğa gerekli dolgu maddeleri doldurulur. Bu işlem sırasında diş hekimi dolgu maddesinin, boşluğun kenarlan ile uyumlu olmasına dikkat etmelidir. Dişe gelen mekanik kuvvedere karşı koymada bu hassas uyumun önemi büyüktür.

Malzemeler, simanlar, cam iyonomerler, kendiliğinden veya ışınla sertleşen kompozider, amalgam, dolgu veya döküm (inley ve onleyler) için kullanılan altın olarak sayılabilir.

Dişözünün hastalanması durumunda, dişözünün bir kısmının kesilip çıkarılması (pulpektomi) veya tamamen öldürülmesi yoluna gidilir. Bu tedavi yönteminde diş kanallarının temizlenmesi için çeşidi çaplarda sinir çekici aleder ve kanal eğeleri kullanılır. Genişletilen kanallar, kök ucu hizasından başlanarak özel bir patla ve/veya gütaperka ile doldurulur. Gütaperka termoplastik (ısıyla şekil değiştiren) bir maddedir. Kullanımı çok eskilere dayanır fakat bugün en son teknolojilerle hazırlanmaktadır. Dişte büyük bir hasar söz konusuysa dişin üzeri kuron’la kaplanır.

Diş taşı temizliği de koruyucu tedavilerin bir bölümüdür. Diş hekimi dişin üzerindeki diş taşım orak şeklindeki basit bir «kazıyıcı» yardımıyla uzaklaştırabilir veya çoğu zaman 25 000 Hz’lik sesötesi titreşimler yapan bir alede bu temizliği yapar. Bu ikinci yöntemde dişlerin taç kısımları veya kökleri üzerine yapışmış olan birikintiler parçalanarak kaldırılır. Tükürükten (% 75) ve kan serumundan (% 25) kaynaklanmak üzere iki çeşit diş taşı (kefeki) vardır. Serumdan kaynaklanan diş taşı daha siyahımsıdır ve dişeti hizasında bulunur ve mukusumsu bir salgıdan ileri gelir.

Günümüzde diş çevresi dokularını inceleyen bilim dalı olan parodontoloji önemli bir gelişme göstermiştir: diş çevresi dokularını hastalıklardan korumada ve bunları tedavi etmede, basit ağız sağlığını koruyucu yöntemler kullanmakta fakat aynı zamanda daha karmaşık olarak, sınırlı veya yaygın cerrahî girişimlerde de bulunmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir