Kötü Niyetli Yazılımlar Türkiye’yi Hedef Aldı
Bilgisayar korsanları son dönemde en çok bankalarla uğraşıyor. Finans kuruluşlarının sistemlerine kötü yazılımla sızan korsanlar mevduat sahiplerinin hesabını ‘truva atı’ yöntemiyle boşaltıyor. Bu, bazen müşterinin anlayamayacağı kadar küçük paralar oluyor bazen de milyonları buluyor. Kötü yazılımlar önceleri ABD ve Avrupa gibi ülkelerin bankalarını hedef yapmıştı.
Şimdilerde en riskli ülkeler Türkiye ve İtalya… Güvenlik ve virüs yazılımları konusunda uzman Rus Kaspersky Lab’ın araştırmasına göre, Türkiye finansal sistemlere etki eden kötü niyetli yazılımlarda yüzde 12’nin üstündeki oranla riskli ülkeler arasında yer alıyor. İddialara göre, yıl başında Türkiye ve İtalya’da gerçekleşen truva atı operasyonunda 1 haftada 500 bin euro hesaplardan uçtu. 190 kişinin hesabından para çalındı. Türkiye’nin hedefte olmasının en önemli sebebi online bankacılık uygulamalarının gelişmiş olması. İnternet bankacılığından yapılan işlemler truva atları tarafından takip edilebiliyor. Bunlardan korunmak için bankaların sistem yamalarını ihmal etmeyip, güvenlik yazılımı kullanması şart.
YARIM MİLYON EURO UÇTU
Sadece bir Truva atı saldırısı bile banka hesaplarından önemli bir miktarda paranın çıkmasına sebep oluyor. Kaspersky Lab uzmanlarının elde ettiği bilgilere göre, 1 hafta içinde yaklaşık 500 bin euronun buharlaştığı iddia ediyor. Olayların neredeyse tümü İtalya ve Türkiye’de gerçekleşiyor. 190 mağdurun hesaplarından kişi başına minimum bin 700, maksimum 39 bin euro arasında para transferi yapılmış. Kaspersky analistleri 20 Ocak’ta olayı fark etmiş.
EN AZ RİSK ÇİN’DE GÖRÜLÜYOR
Kaspersky’nin araştırmasına göre, kırmızı renk ‘en riskli’ ülkeleri gösteriyor. Türkiye yüzde 12’nin üstünde. Rusya, Avustralya ve Afrika’nın bazı bölgeleri sarı renk ile ‘orta risk’li. ABD yeşille ‘düşük risk’li. Koyu yeşil ise sıfıra yakın riski anlatıyor. Bu da Çin gibi online finans sisteminin az kullanıldığı yerlerde görülüyor.
MOBİL RİSKLER ARTIYOR
Kaspersky Lab araştırması mobil cihazlarda risklerin arttığını ortaya koyuyor. Sadece Android tabanlı mobil cihazlarda yüzde 200’ün üstünde bir artış söz konusu. Böyle olunca sürekli yanımızda taşıdığımız akıllı telefonlar büyük risk taşıyor. Pek çok kullanıcının en mahrem bilgilerinin yer aldığı telefonların kamera ve mikrofonları bile bu kötü niyetli yazılımlar aracılığıyla açılıp kapatılabiliyor. Kullanıcıların önemli çoğunluğu risk olmasına rağmen bu yazılımları kullanmıyor.
BULAŞMAYA DİKKAT
Türkiye’de finans ve bankacılık uygulamaları mobil ortamda yaygın olarak kullanılmaya başladı. Kötü niyetli yazılımların önemli bir bölümü de cep telefonu üzerinden yayılıyor. Masum bir mesaj, sosyal ağlarda basit bir uygulama veya tıklama akıllı telefondaki tüm kişisel bilgilerin ele geçirilmesine sebep oluyor.