Teknoloji

Küçücük dünyanın büyük marifetleri Nanoteknoloji

Küçücük dünyanın büyük marifetleri Nanoteknoloji2

Nanoteknoloji, maddenin atomlarını ve ya moleküllerini kontrol ederek, ayrıştırarak veya birleştirerek ortaya konan yeni bir teknoloji sahasıdır. Nano kelimesi “çok küçükcüce” manasına gelir. Nanoteknoloji, maddeyi atom boyutuna yani “nano boyuta” indirgeme işidir.

Nanoteknoloji, ilk defa 1974 yılında Tokyo Üniversitesinde Norio Taniguchi tarafından bilim dünyasına tanıtılmıştır.

Nanoteknolojiyi anlayabilmek için biraz küçük düşünelim: Bir karıncayı, karıncanın ayağını hatta karıncanın ayağının tozunu düşünelim. Belki bu tozu düşünerek bile nanoteknoloji boyutlarına ine- meyebiliriz. Ancak bir karıncadan

1000.000 kez küçük bir madde düşünürsek; o zaman nanoteknoloji boyutlarındayızdır. Son yıllarda nanoteknoloji dünyada büyük heyecan uyandırmaktadır. Nanoteknolojik ürünler sayesinde genel olarak: Temiz ve güvenli enerji elde ediliyor, Daha güçlü, daha hafif ve daha dayanıklı maddeler yapılıyor.

Zararlı kimyasal ve biyolojik atıkları tespit edip tanımlayan sensörler üretiliyor, Çevredeki zararlı kimyasallar temizlenebiliyor.

ABD, Japonya, Rusya, Almanya, İngiltere, Çin, hatta Singapur ile Tayvan gibi ülkeler bu sahadaki çalışmalara bütçelerinden büyük miktarda kaynak ayırıyorlar.

Nanobilim nedir?2

Nano ölçekte, maddelerin özelliklerini ve davranışlarını keşfetmeye yarayan bilim dalına nanobilim denir. Nanobilim sonucu ortaya çıkan özelliklerin teknolojide kullanılmasıyla nanoteknoloji oluşur.

Nano ölçeğin özellikleri nelerdir?

Maddeler nanoölçekte bazı değişik özelliklere sahip olabilirler. Bazı maddeler nanoölçekte daha iyi elektrik ya da ısı üretebilir. Bazıları daha sert, sağlam olabilir. Bazıları ışığı daha iyi yansıtabilir. Bazıları da enerjiyi daha iyi depolayabilir. Maddelerin bu çeşitli özelliklerini ortaya çıkarmak için nanoölçeklere inilir.

Nano ölçek ne kadar küçüktür?2

Nanometre, metrenin milyarda biri, milimetrenin milyonda biridir. Fakat nanoölçeğin küçüklüğünü bu şekilde idrak etmek zor olabilir. Nano ölçeğin küçüklüğünü anlatmak için daha somut olarak örnekler verecek olursak: Bir defter yaprağı 100.000 nanometre kalınlı- ğındadır. ğer saçınızın rengi sarıysa saç telinizin kalınlığı 15.000 nanometre ile 50.000 nanometre arasında değişir. Saç renginiz siyahsa saç telinizin kalınlığı 50.000 nanometre ile 150.000 nanometre arasında değişir.

NANOTÜPLER2

Karbon nanotüpler mekanik olarak çok dayanıklı ve diğer metallere göre daha hafiftir. Düz ekranlı televizyonlarda, bataryalarda ve benzeri elektronik aletlerde karbon nanotüpler kullanılabilir.Örneğin karbon nanotüplerden yapılmış, 3 cm. çapında ve araba aküsü uzunluğunda olan bir batarya normal araba aküsünden 900 kat daha fazla enerji depolayabilir.

NANOÖLÇEKTEKİ TRANSİSTÖRLER

Bilgisayar işlemcileri transistörlerden oluşur. Transistörler, elektrik sinyalinin kontrolünü yaparlar. Bir bilgisayar işlemcisinde ne kadar çok transistor olursa bilgisayar o kadar hızlı olur. Bu noktada devreye nanoteknoloji girmektedir.Transistörler nanoteknoloji sayesinde her geçen gün daha da küçülmektedir. Transistörlerin küçülmesiyle işlemci üzerine daha fazla transistor sığdırılabilecek, dolayısıyla bilgisayarların hızları artacaktır.

2

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir