Kurbağalıdere’nin balçığı oraya dökülüyor
Megakent İstanbul’da yıllardır denize kanalizasyon akıtmasına rağmen ıslah edilemeyen Kurbağalıdere’nin çevresine dayanılmaz bir koku saçması üzerine derede çalışma yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı ve Deniz Hizmetleri Müdürlüğü ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, dipten katrana dönen balçığı alarak dereden tahliye etmeye başlamıştı. Ancak zehire dönüşen balçığın nasıl bertaraf edildiğiyse merak konusuydu.
1 SAAT SONRA GELDİLER
Adalarda yaşayanların Kurbağalıdere’den çıkan pisliğin Adalar çevresine döküldüğüne dair İBB ve Adalar Belediyesi’ne yaptıkları şikâyetlerin ardından biz de Kurbağalıdere’den çıkan balçığın izini sürdük ve Marmara’yı zehirleyen o trafiğe dün Sabah tanık olduk. Dün 07.00’de Bostancı’dan motorla denize açılarak Büyükada’ya geçtik orada bizi Yassıada ile Sivriada açıklarına götürecek Denizle Yaşam Koruma ve Çalışma Grubu ile buluştuk.
Saatler 08.00’i gösterdiğinde 1 motor ve 1 tekne ile artık denize açılmış, Yassıada yakınlarında dökü gemilerinin gelmesini bekliyorduk. Bir yandan da ‘Marinetraffic’ adlı programdan deredeki balçığı taşıyan ‘Dökü’ gemilerinin rotasını izliyorduk. Denizde geçirdiğimiz 1 saati aşkın sürenin ardından saat 09.15’te uzakta dökü gemileri belirdi.
Ulaştırma Bakanlığı’na ait Dökü-4 ve Dökü-8 Kınalıada’dan önünden geçerek, Yassıada ile Sivriada yakınlarına doğru geldi. İki adayı geçtikten sonra yolları ayrıldı. Dökü-4 sağa doğru, Dökü-9 sola doğru hareket etti. Kanalizasyon balçığı yüklü gemilerin döküm yapmaya başladığı düşüncesiyle teknemiz Dökü-4’e doğru ilerledi. Bizi fark eden geminin mürettebatı panikle telefonlara sarıldı. Biz ise tam yanlarında onları izlemeye devam ettik. Teknedeki diğer ekip ise Dökü-9’un yanındalardı. Bir yandan onlarla haberleşiyor, bir yandan dökümün ne zaman yapılacağını bekliyorduk.
KAHVERENGİ OLDU
Aradan yarım saat geçti ve beklenen oldu. Derinliğin 150 metre olduğu, Burgazada’nın 3.5 mil uzağındaki alanda Dökü-4 yana doğru yatarak içindeki çamuru denize boşalttı. Boşaltım anından sonra denizin yüzeyi birden kahverengiye büründü ve etrafa ağır bir koku yayıldı. Döküm işleminden sonra Dökü-4 geri dönüşe geçti. Tam o sırada iletişime geçtiğimiz diğer ekip Dökü-8’in boşaltıma başladığını söyledi ve biz de hızla Dökü-8’in yanına gittik. Dökü-8’in yanına ulaştığımızda ağır bir koku ve deniz yüzeyindeki koyu görüntüyle karşılaştık. Boşaltım işleminin ardından Dökü-8’de dönüşe geçti. Marinetraffic’ten izlediğimiz Dökü-9 ise o sıralarda Kınalıada yakınlarındaydı. Dökü gemileriyle biz de geri dönüşe geçtikten yaklaşık yarım saat sonra, Dökü-9 ile Büyükada’nın önünde karşılaştık.
“ARITMAYA GİTMELİ”
Deniz hukuku uzmanı Avukat Cem Gürkut Moralıoğlu, Türkiye’nin taraf olduğu Uluslararası Marpol Sözleşmesi’ne göre denize zarar verecek katı atıkların karadaki bir arıtma tesisine gönderilmesi gerektiğini söyledi. Gürkut, çevre kirliliğine yol açmayacak istisnai durumlarda ise atıkların en yakın kara parçasının 12 mil uzağına dökülebileceğini belirtti. Gürkut, ‘Çıkan atığın atık alım tesislerine verilmesidir’ dedi.
“YARDIM EDİN BOŞALTALIM”
Fotoğraf çektiğimizi gören görevliler, önce telefona sarıldılar, ardından bizi fotoğraflamaya başladılar. Yanlarına yaklaştığımızda, güverteye çıkan bir görevli “Niye çekiyorsunuz ki? Yardım edin boşaltalım” dedi. Nereye boşaltacaklarını sorduğumuzda şu cevap aldık: “Kapaklar arıza yaptı, dökemedik. Tuzla’ya gidiyoruz tamire. Diğerlerinin boşalttığı yere boşaltacağız.” Büyükada açıklarında devam eden gemi sonra gözden kayboldu.
Bu işlemin 10 gündür tekrarlandığı öğrenilirken, gemilerin seyir güzergâhlarını paylaşan ‘Marinetrafic’teki günlük rota da bunu net bir şekilde gözler önüne seriyor. Moda Burnu’ndan ve Kurbağalıdere’den çıkan 4 adet Dökü gemisi Prens adalarını geçtikten sonra yüklerini Marmara’ya boşaltıyor.
YETKİLİLERDEN BİR CEVAP YOK
Kurbağalıdere’nin ıslah projesini yürüten İstanbul Büyükşehir Belediyesi, dereden çıkarılan balçığın nereye döküldüğününü sormamız üzerine herhangi bir yanıt vermedi. Kurbağalıdere ıslah çalışmasını yürüten ÖZKA İnşaat & AKM Yapı firmasının Proje Müdürü Sinan Selçuk Togay ise çıkarılan balçığın valilikten alınan özel izinlerle denizdeki bazı çukur bölgelere döküldüğünü söyledi.
BİLE BİLE ZEHİRLENİYOR
Kadıköy Kent Dayanışması üyesi ve Makine Mühendisleri Odası (MMO) İstanbul Şubesi eski Başkanı Üzeyir Uludağ, yapılan boşaltımla Marmara’nın zehirlendiği görüşünde: “Çıkarılan çamur, önce sıkıştırılmalı ardından kurutularak zararsız hale getirildikten sona doğaya verilmeliydi. Bunun yöntemi budur. Dereden çıkan çamurda sadece metan değil siyanür de olabilir. Bu bile bile Marmara’yı zehirlemektir.” Adalar Belediye Başkanı Atilla Aytaç ise, “Dere temizlenmeye başladığından beri biz bunu izliyoruz. İBB’ye sorduk, ön deşarj yaptıklarını Haliç’i temizledikleri gibi temizleyeceklerini söylediler. Adalar çevresine dökülüyorsa ciddi bir sıkıntı bu” dedi.
KAYNAK: Milliyet