SU-24 uçağının neden düşürüldüğü konusunda askeri yetkililer şu bilgiyi verdi: Bize, ‘sınırda kuş uçmayacak’ talimatı verildi, biz de emri uyguladık.
Hava sahamızı ihlal ettiği gerekçesiyle uyarılan, bu uyarılara cevap vermeyen Rusya’ya ait SU-24 uçağının 24 Kasım 2015 tarihinde düşürülmesiyle ilgili komplo teorileri devam ediyor.
Saygı Öztürk
‘Aktroller’ olarak nitelenen grup, Türkiye ile Rusya’nın arasını açmak için Türk Hava Kuvvetleri’nin Rusya uçağını bilinçli olarak düşürdüğünü öne sürmüştü. Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal da hedef alınmıştı. Son dönemde aynı çevreler, Türkiye ile Rusya’nın arasını açmak için ‘Fethullahçı’ pilotların Rusya’ya ait uçağı düşürdüğünü gündeme getiriyor. Bu duruma sert tepki gösteren askeri kaynaklar, ne yapıldıysa her şeyin hükümetin bilgisi dahilinde ve bizzat Başbakan tarafından imzalanan angajman kurallarına göre yapıldığını belirtti.
‘BİZDEN HESAP SORULURDU’
Uyarılara rağmen uçağın sınırımızı ihlal etmesine seyirci kalınması halinde kendilerinden “Angajman kurallarının gereğinin niçin yerine getirilmediği” yolunda hesap sorulabileceğini hatırlatan yetkililer, SÖZCÜ’ye şunları söyledi: “Angajman kuralları Başbakanın imzasıyla yürürlüğe girer. Hangi durumda hangi kademenin ne yapacağı burada bellidir. Suriye sınırımız için angajman kurallarının uygulanması sırasında, hava sahamızın ihlaline asla izin verilmemesi ve bunun gereğinin yerine getirilmesi talimatı var. Hava sahamızı ihlal eden uçak için verilen kesin talimatın yerine getirilmemesi diye bir şey olamaz. Aksi halde bunun hesabı askerden sorulurdu.” Rusya’ya ait SU-24 uçağının düşürülmesiyle ilgili eleştirilere askeri yetkililer son noktayı şöyle koydu. “Biz, verilen emri uyguladık. Talimatta, ‘Suriye sınırında kuş uçmayacak’ denilmişti. Biz de kuş uçurmadık ve uçağı düşürdük. Bunun altında kimse başka bir şey aramasın.”
TEKRAR GÜNDEME GELMİŞTİ
Uçağın düşürülmesinden sonra ilk açıklamanın Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılması ve uçağın Rusya’ya ait olduğunun belirtilmesi de bir dönem Genelkurmay Başkanlığı’nın gözü-kulağı olan Genelkurmay Elektronik Sistemler (GES) Başkanlığının, Genelkurmay’dan alınıp MİT’e bağlanması tartışmasını da gündeme getirdi. Genelkurmay Başkanlığı uçağın düşürülmesinden sonra yaptığı açıklamada “milliyeti tespit edilemeyen uçak” demişti.