Kuyucu Murad Paşa Kimdir?
Murad Paşa, Anadolu’nun parçalanmaktan ve perişanlıktan kurtulmasında büyük katkıları olmuş, Osmanlı devlet nizamına ve ananelerine bağlı kıymetli bir devlet adamıdır.
Doğum tarihi ve yeri kesin olarak bilinmemektedir. Vefat ettiğinde 90 yaşını geçtiği (1611) kaydedildiği için 1520’li yıllarda dünyaya gelmiş olmalıdır. Hırvat asıllı olan Murad Paşa, devşirme usulüyle saraya alındı ve yetiştirildi. Kanunî Sultan Süleyman’ın son yıllarında Yemen beylerbeyi olan Mahmud Paşa’mn kethüdalığını yaptı. Mısır valiliği sırasında da yanında bulunup, mirlivalık ve emîr-i haclık vazifesini ifa etti. Bilahare Mahmud Paşa’ya damat oldu ve daha sonra Yemen beylerbe- yiliğine tayin edildi. Dört yıl burada hizmet etti ve pek çok hayır eseri yaptırdı.
Daha sonra Trablusşam beylerbeyiliğine tayin edildi. Özdemiroğlu Osman Paşa’nın Tebriz Seferi’ne Karaman beylerbeyi olarak katıldı. Savaş sonucunda Safevilere esir düştü (1585).
Pek çok yerde beylerbeyi olarak vazife yapan Kuyucu Murad Paşa, Haçova Meydan Savaşı’nda önemli yararlıklar gösterdi. Birinci Ahmed Han’ın sadrazamlarındandır.
Uzun süredir Avusturya cephesinde olduğu için kendisine Lala Mehmed Paşa tarafından Macaristan serdarlığı verildi. Murad Paşa, Budin ve Belgrad kalelerini tahkim ettirdi; Avusturya ile barış görüşmelerini iyileştirerek Zit- vatoruk Antlaşması’nın imzalanmasını sağladı (1606).
Bu arada Anadolu’da pek çok eşkıya türemiş, asayiş, dirlik ve düzen bozulmuştu. Konya ve Kayseri’de Celalilere karşı yapılan harekâtın başarısızlığa uğramasıyla Veziriazam Derviş Mehmed Paşa azledildi. Sadaret mührünü Belgrad’da alan Murad Paşa, aldığı tedbirlerle Celali isyanlarını bastırdı. Her isyancının kendi bayrağı (alemi) vardı. İsyancılara ait 400 bayrağı padişaha takdim etti. Celali isyanları yüzünden durma noktasına gelen sosyal ve İktisadî hayatı yeniden canlandırmaya çalıştı. Devlet memurlarının vazifelerini su- istimal etmemelerini, yurtlarını terk eden halkın tekrar yurtlarına dönmelerini sağlamaya çalıştı.
Murad Paşa Anadolu’da asayişi sağladıktan sonra İran üzerine sefere çıktı (1610). Erzak sıkıntısı ve kış mevsiminin yaklaşması sebebiyle Diyarbakır’a kışlağa çekildi, 5 Ağustos 1611’de de vefat etti. Muvakkaten Diyarbakır’a defnedilen paşanın naaşı, daha sonra İstanbul’daki türbesine nakledildi.
Murad Paşa Anadolu’yu parçalanmaktan ve perişanlıktan kurtarmış büyük bir devlet adamıydı.
Kaynaklarda anlatıldığına göre Murad Paşa, Osmanlı devlet nizamına ve ananelerine bağlı büyük bir devlet adamıdır. Anadolu’yu parçalanmaktan ve perişanlıktan kurtarmış, isyan eden 30 binden fazla Celali eşkıyasını idam ettirmiştir. Hac farizasını yerine getiren paşa, Yemen’deyken elde ettiği, Halid b. Velid’e ait olduğu söylenen kılıcı seferlerde hep yanında taşımıştır. 9 Ekim 1609’da Sultanah- med Camii’nin temelleri atılırken ilk kazmayı vuran devlet ricali arasında Kuyucu Murad Paşa da bulunmuştur.
Paşanın, türbesinin de içinde bulunduğu, Veznecilerdeki külliyesini daha sağlığındayken devrin baş- mimarı Sedefkâr Mehmed Ağa ,ya inşa ettirdiği tahmin edilmektedir. 1782 ve 1894 depremlerinde ve 1911 Uzunçarşı yangınında büyük hasara uğrayan külliye 1943-50 yıl¬ları arasında restore edilmiştir. Medrese binası günümüzde İstan¬bul Üniversitesi Güzel Sanatlar Bö¬lümü olarak faaliyete devam etmek¬tedir. Külliyeye ait sıbyan mektebi ve bazı dükkânlar Piri Mehmed Pa¬şa vakfına geçmiş bulunmaktadır. Türbe ise tamire muhtaç bir halde¬dir. İçeride üç kişinin yattığı bilin-mektedir. Bunlar Sadrazam Kuyucu Murad Paşa (ö. 1611), Abaza Meh¬med Paşa (ö. 1638), Cigalazade Sinan Paşa’nın oğlu Mehmed Paşa’dır (Ö.1642).