Genel

Laleli Yeşildirek’i Afrika’da vurdu

Laleli Yeşildirek’i Afrika’da vurdu1442958483344

Rusya ve Ukrayna krizi, Laleli, Osmanbey ile Yeşildirekli esnafı birbirine rakip yaptı. Yeşildirekli şirketlerin gözde pazarı Afrika ve Ortadoğu artık Osmanbeyli esnafın yakın takibinde

Rusya ve Ukrayna’daki ekonomik ve siyasi kriz, toptan ticaretin merkezleri Osmanbey, Laleli, Merter ve Yeşildirek’teki ihracat dinamiklerini değiştirdi. Rusya ve Ukrayna’nın mal alımını azaltmasıyla Osmanbey ve Laleli’nin de Yeşildirek gibi Afrika ve Arap ülkelerine yönelmesi, şirketlerin bu ülkelerdeki rekabetini artırdı. Yıllardır ağırlıklı olarak Arap ülkeleri ve Afrika’ya ihracat yapan Yeşildirekliler’in bu zamana kadar ihracatta koyduğu bazı kurallar rekabetten dolayı bozuldu. Afrika ve Arap ülkelerine peşin ödemeyle çalışan Yeşildirek esnafı, Osmanbey ve Laleli’nin bu ülkelere açık hesap modeline geçmesinden dolayı rahatsız oldu. Yeşildirekliler, “Osmanbey ve Laleli’de toptan satış yapan bazı şirketler, artık Arap ülkeleri ve Afrika’ya açık hesap mal veriyor. Hatta fiyatı da düşürüyor. Rekabet şartları iyice zorlaşıyor” dedi.

MÜŞTERİ KAÇIRMA LÜKSÜ YOK

Yeşildirek’te faaliyet gösteren Anıl İç Giyim’in sahibi Bahri Özdinç, Afrika ve Arap ülkelerinin Rusya ve Ukrayna’daki krizden önce peşin alım yaptığını söyledi. Türkiye’deki toptan ticarette yaşanan durgunluktan dolayı Osmanbey ve Laleli piyasanının bu ülkelere açık hesap modeliyle çalışmaya başladığını belirten Özdinç, “Bu ülkelerdeki alıcılara birtakım tavizler veriliyor artık. Ödemeler bir iki ay vadeyle alınıyor. Firmalar arasında fiyat rekabeti de oluyor. Birçok şirket bu ülkelere dolarla mal satarken, TL ile ihracat yapanlar bile var” diye konuştu.

ABİYE GİYİM ÖN PLANA ÇIKTI
Dosso Dossi Show’un Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eraslan, Arap ve Afrikalı müşterilerin yıllardan beri Osmanbey ve Laleli’ye geldiğini, ancak buradaki esnafın ilgi odağının Rus ve Ukraynalılar olduğunu söyledi. Rusya ve Ukrayna’daki ekonomik sıkıntı nedeniyle buradan gelen alıcılardaki düşüşle onların yerini Afrikalı ve Arapların aldığını belirten Eraslan, “Özellikle Arap müşteriler abiye giyim alırlar. Bu tarz üretim yapan Türk şirketleri bu dönemde avantajlı bir konuma yükseldi” dedi. Osmanbey ve Laleli’de işlerin durgun olmasından dolayı esnafın alternatif pazar araşıyına başladığını ifade eden Eraslan, “Satışlar açık hesaba dönüyor” diye konuştu. Toptan ticarette bayram öncesi olmasına rağmen iç pazarda işlerin durgun gitmesinden şikâyetçi olan esnaf, çareyi ülke ülke dolaşarak pazarlama yapmakta buluyor. Müşteri kaçırmak istemeyen üreticiler rekabet koşullarını zorlaştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir