1. Aracıma LPG dönüşümü Yaptırmak istiyorum?
Aracınıza LPG Dönüşümünü; bünyesinde “Araçların LPG‘ye Dönüşümü Mühendis Yetki Belgesi” sahibi yetkili makina mühendisi çalıştırarak Oda‘dan SMM Büro Tescil Belgesi almış ve TSE‘ den Hizmet Yeri Yeterlilik Belgesi almış firmalarda yaptırınız. Bu firmalar, ilgili yönetmelik ve standartlar çerçevesinde araçlarda yakıt sistemi tadilatı yapmaya yetkilidir.
Aracınızda yapılan yakıt sistemi tadilatı sonrası, aracın ruhsat bilgilerine göre düzenlenen Montaj Tespit Raporu ekinde proje düzenlenmekte ve bu rapor Şubemizin Kumburgaz, Beylikdüzü, Kartal ve Dudullu Gaz Sızdırmazlık Araç Kontrol İstasyonlarında onaylanmaktadır.
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu‘ nun 32.Maddesi gereğince araçta yapılan her türlü tadilat 30 gün içerisinde tescili yapan kuruluşa bildirilmek zorundadır. Yetkili firmalarda araçlarınıza yaptırdığınız LPG dönüşümü sonrası düzenlenen Montaj Tespit Raporu‘nu istasyonlarımızda onaylatılıp 30 gün içerisinde aracınızın bağlı olduğu trafik şubesine bildirilmek ve LPG dönüşümünü araç ruhsatına işletmek Karayolları Trafik Kanunu gereği zorunludur. Montaj Tespit Raporları‘ nı 30 gün içerisinde istasyonlarımızdan onaylatmayan araçlar hakkında trafik tescil şubelerine araçların trafikten men edilmesi için gerekli bildirimler yapılmaktadır. Aracınızda yapılan her türlü tadilatı mutlaka ruhsatınıza işleterek ilgili kanunlardan dolayı olan yükümlülüklerinizi yerine getiriniz.
2. Aracımdaki LPG Tesisatını Ruhsatıma İşletmek İstiyorum?
Aracınızda yapılan her türlü tadilatı, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu gereği, tescili yapan kuruluşa bildirilmek zorundasınız. Aracınızdaki LPG Dönüşümü ilgili kurumlara bildirmek için Makina Mühendisleri Odası‘ ndan onaylı Montaj Tespit Raporu gerekmektedir. Aracınızın LPG tesisatını Odadan SMM Büro Tescil Belgesi alarak yetkilendirilmiş bir firmada ilgili yönetmelik ve standartlar çerçevesinde değiştirilecek parçaları yenilettikten sonra firmanın düzenlediği Montaj Tespit Raporu‘ nu Odadan onaylatarak ve aracınızın kayıtlı olduğu trafik tescil müdürlüğüne vererek ruhsata işletebilirsiniz.
3. Ne Kadar Zamanda Bir Gaz Sızdırmazlık Raporu Almalıyım?
Her periyodik fenni muayene öncesi aracınıza Gaz Sızıdrmazlık Raporu almanız ve bu raporu periyodik muayene sırasında ibraz etmeniz gerekmektedir. Uygulamada Makina Mühendisleri Odası, aracınıza kontroller sonrası aldığınız Gaz Sızdırmazlık Raporu ekinde Motorlu Taşıt LPG-CNG Ruhsatı vermektedir. Üzerinde hologram etiket bulunan bu ruhsat ile bir aracın LPG tesisatının ilgili standartlar çerçevesinde denetlendiğini ve Gaz Sızdırmazlık Raporu aldığı anlaşılmaktadır. Aracınızın fenni muayene periyotları esas alınarak düzenlenen ruhsatın üzerinde bir sonraki kontrol tarihi bulunmaktadır.
4. Aracımın LPG Tesisatında Gaz Sızıntısı olduğundan şüpheleniyorum ne yapmalıyım?
Halkın can ve mal güvenliğini düşünerek bir kamu hizmeti olarak yaptığımız LPG‘ li araçlar üzerinde yaptığımız denetimler İstanbul‘da Şubemize bağlı Araç Kontrol İstasyonlarında devam etmektedir. Aracınızın LPG tesisatından herhangi bir şüphe duymanız durumunda, kontrol istasyonlarımızda ilgili standart ve yönetmelikler çerçevesinde Makina Mühendisi teknik görevlilerimiz tarafından aracınız ücretsiz olarak kontrol edilecektir.
5. Aracıma Ne Kadar zaman Bir Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü Yaptırmalıyım?
08.07.2005 tarih ve 25869 sayılı Resmi Gazete‘ de yayımlanan “Trafikte Seyreden Motorlu Kara Taşıtlarından Kaynaklanan Egzoz Gazı Emisyonlarının Kontrolüne Dair Yönetmelik” de araç cinslerine göre aşağıda belirtilen periyotlarda araçların egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırması gerekmektedir.
Araç Cinslerine Egzoz Gazı Ölçüm Periyotları
1 | Hususi Otomobiller ilk 3 yaş sonunda ve devamında her iki yılda bir |
2 | Resmi otomobiller ilk iki yaş sonunda ve devamında yılda bir |
3 | Diğer motorlu taşıtlar ilk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir |
4 | Trafikte seyreden tüm motorlu taşıtlar on yaş sonunda yılda bir |
6. Aracımdaki LPG Tesisatını Söktürmek İstiyorum?
Araçlarda LPG veya CNG Dönüşümü “SMM Büro Tescil Belgesi” ve “Hizmet Yeri Yeterlilik Belgesi” olan servislerde, uzman bir mühendisin gözetiminde yapılmaktadır. Aracınızdaki tesisatın sökümüde gene bu dönüşüme yetkili firmalarda yapılmalıdır.
Seri tadilat yöntemiyle LPG dönüşümü yapan firmada da söküm işlemini gerçekleştirdikten sonra, münferit tadilat yöntemiyle proje çizen firmalarda LPG Sökümü ile ilgili proje hazırlanmalıdır. LPG Söküm projesi çizilen araca Periyodik Muayene İstasyonlarında tespit yapılmaktadır. Yapılan tespit sonrası trafiğe kayıtlı olduğu tescil bürosundan ruhsat yenilenerek “Araç LPG ile Çalışır” ibaresi kaldırılır.
Aracınızdaki yakıt sistemi tadilatını yetkili yerlerde söktürdükten sonra, sökümü yapan firmanın yetkili olduğuna dair “Hizmet Yeri Yeterlilik Belgesi”, “SMM Büro Tescil Belgesi”, “Araçların LPG‘ye Dönüşümü Mühendis Yetki Belgesi” ve söküm faturası ile AİTM projesi çizmeye yetkili firmalara başvurarak proje çizdirmeniz gerekmektedir.
AİTM firmalarından temin edeceğiniz proje ile periyodik muayene istasyonlarında aracınıza tespit muayenesi yaptırarak proje ekinde muayene ait belgelerle ilgili trafik tescil bürosuna başvurabilirsiniz.
7. Aracımdaki LPG Tesisatını Başka Bir Araca Montaj Yaptırmak İstiyorum?
Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkındaki Yönetmelik‘de “Yakıt dönüşümü yapılacak araçlarda eski, kullanılmış, standart dışı malzemeler kullanılmayacaktır.” hükmü yer almaktadır. LPG dönüşümü sonrası montaj tespit raporunda belirtilen LPG parçaları kayıt altına alınır. Onaylı montaj tespit raporu aracın trafikteki dosyasında kayıt altına alınarak saklanmaktadır. Bir araçtaki LPG tesisatı her ne nedenle olursa olsun başka bir araca montajı yapılamaz.