Kartal Oto Sanayi

LPG’ Yİ RUHSATA İŞLETME

LPG’ Yİ RUHSATA İŞLETME

 

LPG’yi ruhsata işletmek sırasıyla şu adımlardan oluşuyor:
2014 YILINA GÖRE GÜNCELLENMİŞTİR.
1-) LPG taktırdıktan sonra muhakkak takdırdığınız işletmeden lpg plan-proje ve fatura almayı unutmayın. aldığınız plan-proje ve fatura ile 1 ay içinde ruhsata işletmek zorundasınız. işletmezseniz ceza ödemek zorundasınız. ayrıca aldığınız plan-proje  ve fatura bulunduğunuz il içinde geçerli. yani istanbul’da takdırdığınız lpg’yi antalyada ruhsata işletemezsiniz.bu konuda dikkatli olmalısınız. diyelim ki istanbulda taktırdınız antalya ya geldiniz. o zamanda yapacağınız işlem bulunduğunuz ilde  taktırdığınız markanın yetkili servisini bulup plan-proje ve fatura için 150-200 tl bayılmanız demek. tabiki de istanbula tekrar gitmek istemezseniz.

2-) sızdırmazlık belgesi

sızdırmazlık raporu bulunduğunuz ildeki makine mühendisleri odasındaki sızdırmazlık kontrol istasyonlarından alınır.
35 tl maliyet

3-) ek-1 formu
araç muyanesi için istenen formdur. takipçilerden edinilebilir. size maliyeti 10-20  lira arasında olacaktır.

4-) araç muayenesi
sızdırmazlık raporuyla beraber tüvtürk’ün herhangi bir muayene istasyonundan araç muayenesi yaptırılabilir.
2014 ocak itibariyle 165 tl

5_) trafik tescil şubesi
trafik tescil şubesine daha önceki aşamalarda alınan tüm evraklarla gidiyorsunuz. bulunduğunuz mahale göre ruhsat değişimi yapıyorlar.Eğer ruhsatınızdaki onay bölmesi dolu değilse tek yaprak(70 tl) doluysa 2 yaprak değişir 165 tl
ruhsatta tek yaprak değişirse:
sızdırmazlık belgesi+ ek-1 formu+araç muayenesi+trafik tescili: 35+20+165+70: 290 tl
ruhsatta çift yaprak değişirse: 
sızdırmazlık belgesi+ ek-1 formu+araç muayenesi+trafik tescili: 35+20+165+165: 385 tl

not: tabi yukardaki bilgiler egsoz emisyon ölçümü yapıldığı varsıyımına dayandırılmıştır. yaptırılmadıysa 35 lirada egsoz ölçümüne verilecektir.  
 NOT: fiyatlar ve kurallar 2014 e göre güncellenmiştir. sızdırmazlık fiyatı ilden ile değişmektedir. bazı illerde hala 25 tl alınmaktadır

LPG’Yİ RUHSATA İŞLETMEMENİN CEZASI

daha önce yazığımız lpg’ yi ruhsata işletme:
yazımızda bu konu çok sorulunca araştırma yapma gereği hissettim. buna göre arabanın lpg’si ruhsata işlenmez ise trafik kanununun 2918 madde 32′ ye göre işlem yapılır:
‘araç üzerinde yapılan değişikliği 30 gün içerisinde ilgili trafik kuruluşlarına tescil ettirmemek’ ten dolayı ceza yersiniz. bu cezada 2014 yılı itibariyle son zamlarla 80-81 tl gibi bir rakama denk gelmektedir. ayrıca 10 ceza puanı yersiniz. arabanız parka çakileceği için için 200-300 tl arası çekici ve park parası ödersiniz. ondan sonra lpg yi işletmek için yapacağınız masraflarda işin içine girer.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir