Genel

MEDLER

MEDLER, MÖ IX. yy’da Iran platosuna yerleşen Hint – Avrupa Medlerinin adına, ilk kez Asur kralı III. Salmonasar’m (MÖ IX. yy) bir metninfle rastlanır. Hero-dotos’a göre, MÖ VIII. yy’m sonlarında, Deayakko, Med kabilelerini toplayıp Med Krallı-ğı’nı kurdu. MÖ VII. yy’ın sonlarında Asur’un gerileyişiyle, Medler saldırıya geçti ve MÖ 625’de Med Krak Fraurt, kolonileri kesin olarak-bir birlik altında toplamayı bişardı. Fraurt’un oğlu Kiyaksar ’(mö 625 – MÖ 585) zamanında Babilliler’le birleşen Medler, Asur imparatorluğunun yıkılmasını sağladılar. Böylece MÖ 612’de Kuzey Mezopotamya’yı egemenliği altına alan Kiyaksar’m yönetimi altında güçlenen ve genişlemeye başlayan Medler, Persler’e, Urartu-lar’a ve Kappodokya’ya boyun eğdirerek Anadolu’da Kızılırmak kıyısına dek ulaştılar. Burada Lidya direnişiyle karşılaştılar. Lidya ve Medler arasında MÖ 590’da başlayan savaş, MÖ 585’de^ bir. güneş tutulmasıyla sona erdi, Her iki taraf da savaşı sürdürmemelerini isteyen Tanrıların güneşi kararttıklarına inanarak savaşı bıraktılar ve bir antlaşma yaptılar. Bu antlaşma uyarınca Kızılırmak sınır olarak tanındı ve Lidya Kralı Alyat kızını Med kralı Kiyaksar’m oğlu Astiyag’a verdi. Kiyaksar’m yerine geçen Astiyçg da yayılma politikasını sürdürdü. Med krallığının sınırları Iran yaylasının ortalarından Suriye’ye, Kızılır-mak’a ve Iran Körfezi’ne dek uzandı. Med krallığının genişlemesini Persler durdurdu. Asti-yag’ın kızı Mandana ile Pers prensi I. Kambis’den doğan II. Keyhüsrev (Kuroş) Pers tahtına
çıktı. Persler, II. Keyhüsrev’in yönetiminde Medler’e karşı birleştiler. II. Keyhüsrev MÖ. 550*-de Med Kralljğı’nı ortadan kaldırarak Medler’i Pers egemenliği altına aldı. Bu tarihten .sonra Medler ile Persler kaynaştı.

MEDÜZ, knidiller filumumın çoğu türjerinde görülen iki döl tipinden biri. Öteki döl tipi olan polipten gelişir. Poliplerin tersine, hareketli olan medüzler, çoğunlukla denizde yaşayan je-latinimsi saydam, y’anar-döner organizmalardır. Gövdeleri çan, şemsiye ya da disk biçimindedir. Bu gövde çapı türüne göre birkaç milimetreyle bir metre arasında değişir. Ağız gövdenin alt yüzündedir. Sindirim kanalları mideden çevreye yayılan uzantılar biçimindedir. Dokunaçları ise, yuvarlak gövde çerçevesinde bir saçak oluşturur. Duyuorganları bıi saçaklar arasındadır. Medüz kasılıp gevşeme hareketleriyle ilerler. Bu hayvanlarda üreme eşeylidir.

MEHDİ, doğru yolda olan ve hidayete eren kişi. Bu san “Allah tarafından hidayete erdirilen kişi” anlamında bazı peygamberle* için kullanılmıştır. Ayrıca, kıyamet gününden önce gökten inerek bütün insanları mutluluğa-kavuşturacak, Deccal’ı öldürerek yeryüzünü banş ve sevinçle dolduracak olan kimseye de “Mehdi” denir. Mehdinin ortaya çıkışı, kıyamet belirtilerinden biri sayılır. Tanrı’nm izni ve emriyle gökten inecek olan Mehdi, yeryüzünden bütün kötülükleri kaldıracak, insanları mutlu edecektir. İslam mezhepleri arasında, özellikle on iki imam inancına bağlanan Şia’ya göre Mehdi, on ikinci imam Haşan Askerinin oğludur. Babası öldüğü zaman çok küçük olduğu halde onun cenaze namazını kıldırdı, sonra gözden kayboldu. Meh-di’nin, bu gözden kayboluşu süresince dört vekil bıraktığına, bunların aracılığıyla ümmetine buyruklar gönderdiğine inanılır, ölümünden sonra vekillerinin de görevi bitti. Ancak Şii mezhebinden olanlar* yüce bir imam saydıkları Mehdi’nin ölümüne inanmazlar. Şiilere göre Mehdi
ölmedi, kendini gözlerden sakladı; onu kimse göremez ve bilemez. Kıyamet yaklaştığı zaman saklandığı yerden çıkacak ve Allah tarafından kendisine verilen’ görevleri yerine getirecektir. Şiiler, Mehdi’nin bu ikinci kayboluşuna gaybubeti kübra (uzun süre gözden kayboluş) derler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir