Mescid-i Haram
Kâbe-i Muazzama’nın etrafını çevreleyen mescide Mescid-i Haram denir. Bu mübarek mescidin avlusunda hac ibadetinin en önemli şartlarından olan tavaf icra edilir. Bu iki özellik sebebiyle Mescid-i Haram’m mimarisi kendine has bir şekilde gelişmiş ve genişletilmiştir. Fotoğrafta, dört cephesi revaklarla kuşatılmış dikdörtgen avlusu, muhtelif evsafta 19 kapısı ve yedi tane de minaresi bulunan Osmanlı devri Mescide Haram’ı görülüyor.
Eskiden idarî binaların yanı sıra pek çok medrese, vakıf, tekke, zaviye, ribat, misafirhane, imaret, sebil, hamam ve sıhhiye binaları da bu bölgede yer almaktaydı.
Sultan İkinci Selim’in emriyle, Mimar Sinan’ın çizimlerini uygulayan Mimar Mehmed Ağa Mescid-i Haram’ı bütünüyle yenilemiş, 1572 yılında başlayan tamirat 1576 yılına kadar sürmüştür.
Fotoğrafta, Kâbe’nin dört duvarına karşı duran dört küçük yapı görülüyor. Bunlar Hanefî, Hanbelî, Malikî ve Zemzem binasının üst katında bulunan Şâfi’î makamlarıdır. Tavaf alanının genişletilmesi amacıyla kaldırılmalarından önce, dört hak mezhebi temsil eden bu makamlarda, her mezhebin mensupları namazlarını isterlerse kendi imamlarıyla ayrı kılmaktaydılar.