Milyonları ilgilendiren tazminat kararı!

Milyonları ilgilendiren tazminat kararı!216521

İş yaşamında bazı durumlarda işçi istifa etse de kıdem tazminatını alabiliyor. Şu an gündemde tartışılan konulardan birisi de bu. İstifa halinde de tazminat hakkı doğuran yollardan biri, 15 yıl ve 3600 gün formülü.

Sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999’dan önce olanlar; sigorta süresi 15 yıla, primi 3 bin 600’e tamamlanmışsa ve işyerinde de en az 1 yıl dolmuşsa, ayrılarak tazminat alabiliyor.

YARGI KARARI HEYECANLANDIRDI

Bunun için SGK’dan şartların tamamlandığına dair yazının alınarak işverene başvurulması gerekiyor. Bu formülle işten ayrılanlar için yargıdan önemli bir karar çıktı.

Bu kararın gündemde yer almasına neden olan olayın detayları ise şöyle;

15 yıl ve 3 bin 600 prim günü dolduran bir işçi, iş sözleşmesini feshetti. Ancak işveren, işten çıkıp başka yerde çalışmaya başladığı için işçiye tazminat ödemedi. Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, işçinin başka yerde çalışmasına engel olmadığını belirtti, tazminata karar verdi.

Peki bu karar kimler için geçerli? Hangi durumlarda yararlanabilir?

Sosyal Güvenlik Uzmanı Oğuz Aslım kararın detaylarını AjansHaber’e değerlendirdi.

“MAHKEME KARARI HENÜZ EMSAL TEŞKİL ETMİYOR”

Çalışan önceden kendi isteği ile ayrıldığı zaman 15 yılın tazminat parasını alamıyordu. Şimdi bunu mahkeme kararına göre artık kendi isteği sonucunda ayrılsa dahi alabilecek. Olayın özü bu ama daha netleşmedi. Mahkeme kararı henüz emsal teşkil etmiyor. Bu kişiye özel genel bir husus değil.

KENDİ İSTEĞİ İLE AYRILIP TAZMİNAT ALMANIN ŞARTLARI NELER?

Bazı şartları var bunun da , sigortalılığında  15 yıl 360 günü tamamlayan.  Bunlar ayrıldıktan sonra kurumdan yazı alıp ilgili firmaya götürdüğünde tazminatını alıyordu, firma bunu ödemek zorundaydı ama kendi isteği ve benzeri durumlarda ayrıldığı zaman, işe devam etmemesi için verilmiyordu. Mahkeme şu an bunun önün açmış oldu.

KRİTİK YIL 1999

1999 yılının ortaya atılmasının nedeni de zaten 15 yıl denmesinin içinde yatıyor. 1999 yılı ve öncesi denmesinin sebebi bu. Diyelim ki sigortalı için 2001’in 11’inci ayı dense 15 yıl şartı dolduğu için kişi yaralanamıyor. 14 yıl 9 ay diyor ve kalıyor mesela. Bunun önüne geçmek için 1999 yılı ve öncesine vurgu yapılıyor. Herkes için geçerli bir durum değil. Şu an kamuoyunda bu şekilde bazı bilgi kirlilikleri de var.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

KAYNAK: AjansHaber

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*