Muhteşem manzaralı Kıble Dağı Cami’nin inşaatı bitti, açılışı Erdoğan yapacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın baba ocağı Rize’nin Güneysu ilçesinde, bin 130 rakımda yer alan, konumu ve manzarasıyla ziyaretçileri hayran bırakan Kıble Dağı Cami’nin inşaatı tamamlandı. Osmanlı döneminin önemli eserlerinden Üsküdar’daki Şemsi Ahmet Paşa Camisi’nin mimarisine benzer tarzda yapılan caminin açılışının Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rize ziyareti sırasında gerçekleştirilmesi bekleniyor. Güneysu Kaymakamı İhsan Selim Baydaş “Ortaya çıkan gerçek bir şaheser. Önümüzdeki dönemde çok önemli bir merkez olacağını tahmin ediyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanı RECEP TAYYİP ERDOĞAN’ın baba ocağı Rize’nin Güneysu ilçesindeki bin 130 rakımlı Kıble Dağı’nın zirvesine inşa edilen ve manzarasıyla ziyaretçilerini hayran bırakan Kıble Dağı Camisi’nin yapımı tamamlandı. Güneysu ilçesinde, kıble yönünde olması ve ilçenin birçok yerinden görülebilmesi nedeniyle Kıble Dağı ismiyle anılan bin 130 rakımlı dağın zirvesine inşa edilen caminin yapımı yaklaşık 1.5 yıllık çalışmanın ardından sona erdi.
Söz konusu proje çerçevesinde camiye giden yolun yapımı tamamlandıktan sonra etrafında yürüyüş parkuru, dinlenme alanı, konukların çay içebileceği park alanı ve mesire yerleri inşa edilerek, güzel vakit geçirmek isteyen vatandaşların hizmetine sunuldu.
Camii onarılmadan önce böyle görünüyordu.
1800’LÜ YILLARDA İNŞA EDİLDİ
Güneysu Kaymakamı İhsan Selim Baydaş, yaptığı açıklamada, caminin ilk olarak 1800’lü yıllarda Moşula Mehmet Efendi ve Kuş Ahmed Efendi tarafından inşa ettirildiğini anlatarak, 1960 yılında ahşap camide yangın çıkması nedeniyle Yusuf Yılmaz Hocaefendi tarafından yapının yeniden taştan yapıldığını söyledi.
“ERDOĞAN RESTORE EDİLMESİNİ İSTEDİ”
Yapının uzun yıllar bir dua ve ibadet merkezi olarak kullanıldığını belirten Baydaş, bölgeye gelen insanların yaya olarak ulaştıkları camide konaklama imkanı da bulduğunu ifade etti. Baydaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2010 yılında başbakan olarak görev yaptığı dönemde bölgede incelemelerde bulunduğunu ifade ederek, Erdoğan’ın caminin günümüz şartlarına cevap verememesinden dolayı restore edilmesini istediğini dile getirdi.
“OSMANLI CAMİSİNİN MODERN UYGULAMASI”
Bölgeye ulaşımın sağlanması için yolun yapılmasının ardından, cami inşaatının hayırsever işadamlarının katkılarıyla 2013 yılında yapılmaya başlandığını belirten Baydaş, “Mekana uygun bir cami için yoğun çalışma yapıldı. Mimarisi üstün özelliklerde bir cami inşa edildi. İstanbul Üsküdar’da inşa edilen Kuşkonmaz Camisi’nin (Şemsi Ahmet Paşa) birebir örneğidir. Osmanlı camisinin modern özelliklerde uygulanmasıdır. Çok ehil eller tarafından yapıldı. Birinci sınıf malzemeler seçilerek kullanıldı” diye konuştu.
BİR ÇOK YERDEN GÖRÜLÜYOR
Baydaş, caminin dağın tepe noktasında olması nedeniyle bir çok yerden görülebildiğini anlatarak, “Ortaya çıkan gerçek bir şaheser. Çok ilgi ve dikkat çekeceğini düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemde çok önemli bir merkez olacağını düşünüyoruz. Her geçen gün artan bir ilgi var. Caminin açılmasının ardından ilginin artacağını tahmin ediyoruz” ifadelerini kullandı.
HAYIRSEVERLER KARŞILADI
Caminin masraflarının tamamının hayırseverler tarafından karşılandığını ve kamu kaynağı kullanılmadığını kaydeden Baydaş, açılışının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilk Rize ziyaretinde gerçekleşebileceğini kaydetti. Baydaş, inşaatı tamamlanan caminin çevre düzenlemesinin de kısa sürede bitirileceğini söyledi. Caminin mimarı Yusuf Yılmaz da yeni yapılan Kıble Dağı Camisi’nin 275 metrekare alana yerleştirildiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
“Caminin 70 metrekaresi erkekler, 45 metrekaresi kadınlar için ayrılmıştır. Revaklar ise 135 metrekaredir. Kapalı alanda yaklaşık 200 kişi ibadet edebilmektedir. Açık alanda ise toplam bin kişinin ibadet etmesi mümkündür. İmam lojmanı 85 metrekare olarak planlanmış, cami kubbesinin yüksekliği 13 metre, minarenin yüksekliği ise 27 metredir. Ayrıca caminin şadırvanında devamlı sıcak su akacak şekilde düzenleme yapılmıştır. Kadınlar kısmında ise ibadet mekanının yanında bir de bebek bakım odası tasarlanmıştır.”
ÇEVRE DÜZENLEMESİNE UYUMLU
Yöre şartlarına uygun olarak çevre düzenlemesinde çetin geçen kışlardan etkilenmemesi için yer döşemesinde masif granit basamak, bordür ve küptaşların tercih edildiğini anlatan Yılmaz, şöyle devam etti: “Cami aydınlatması geceleri civar köylerden ve sahilden de görülebilecek şekilde planlanmış, açık alan aydınlatmaları ise çevre düzenlemesiyle uyumlu olacak şekilde düşünülmüştür. Caminin bahçesine 15 metre yüksekliğinde paslanmaz çelikten direk dikilmiş ve üzerine Türk bayrağı asılmıştır. Arazinin konumu itibariyle çok uzaklardan bile Türk bayrağı görülebilmektedir.”
“ERDOĞAN YAKINDAN TAKİP ETTİ”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, inşa sürecinin ilk gününden itibaren en ince detayına kadar baştan sona ilgilendiğini vurgulayan Yılmaz, “Gece gündüz bizim bu işi hızlandırmamızı ve en iyi sonuca ulaşılmasını istedi. Gerekli güvenlik tedbirlerini alarak ve bütün olanakları zorlayarak, kışın dahi çalışmamızı sağladı” diye konuştu.
Yılmaz, kışın zor hava şartlarında cami inşaatında çalışan 3 işçinin mahsur kalması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu işçilerin helikopterle kurtarılmasını da yakından takip ettiğini anlatarak, bütün zorluklara rağmen inşaatın 14 ayda tamamlandığını ve caminin ibadete hazır hale getirildiğini söyledi.