Genel

Mülteciler G20’ye damga vuracak

Mülteciler G20’ye damga vuracak1

Suriyeli sığınmacılar, G20 Zirvesi’ne damga vuracak. G20 Sherpa’sı Ayşe Sinirlioğlu, “Sığınmacıların çok olumlu katkıları da olacak. Avrupa’nın genç istihdamına ihtiyacı var” dedi

Avrupa, Suriye’deki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen milyonlarca sığınmacının durumunu yeni yeni gündemine taşınırken, G20 Türkiye Sherpası (temsilci) ve Büyükelçi Ayşe Sinirlioğlu, konunun kasım ayında dünya liderlerini Antalya’da bir araya getirecek G20 Zirve’sinde konuşulacağını belirtti. Konunun herkesi çok üzdüğünü belirten Sinirlioğlu, “Sayın Cumhurbaşkanımızın da böyle bir tercihi var. Bu konu G20’de dünya liderleri bir araya geldiklerinde konuşulacak” dedi. Türkiye 15-16 Kasım tarihlerinde Antalya’da ev sahipliği yapacağı zirveye hazırlanırken, Sinirlioğlu Türkiye’nin dönem başkanlığında şimdiye kadar yapılan çalışmaları SABAH’a anlattı. Türkiye’nin aralık ayında Avustralya’dan devraldığı G20 başkanlığı süresince pek çok ilke imza atılırken, Ayşe Sinirlioğlu ‘uygulamanın’ Türkiye’nin önceliklerinden biri olduğunu vurguladı.

HİNDİSTAN ÖRNEĞİNİ VERDİ
G20 içindeki büyümeyi ilave 2.1 artırma hedefleri olduğunu hatırlatan Sinirlioğlu, hedeflerinin Hindistan büyüklüğünde bir ekonomiyi dünya ekonomisine ilave etmek olduğunu anlattı. Sinirlioğlu, “Ülkelerden en fazla büyümeye etkisi olacak 5 ya da 10 öncelikli tedbir belirlemelerini istedik. Sonra bunların hayata geçirilmesi konusunda bir rapor istedik. Antalya’da bu rapor elimizde olacak. Eğer 5 sene içinde bu taahhüdümüzü yerine getirebilirsek, Hindistan büyüklüğündeki bir ekonomiyi dünya ekonomisine ilave etmiş olacağız” dedi.

GENÇ İŞSİZLİĞİ HEDEFİ
Dünyada büyümenin artık istihdam yaratmayan bir şekle doğru evrildiğini tespit ettiklerini belirten Sinirlioğlu, “İstihdamın artırılması ve eşitsizliğin önlenmesi alanında genç ve kadınların öncelikli ele alınması gereken gruplar olduğunu tespit ettik” dedi. Sinirlioğlu, Türkiye’nin dönem başkanlığında bu konuda somut bir hedef konulduğunu belirterek, “Yaptığımız çalışmalar neticesinde G20 üyesi ülkelerde bulunan 150 milyon civarındaki eğitim almamış işsiz gençlerin sayısının 2025’e kadar yüzde 15 azaltılması taahhüdünde bulunduk” dedi.

AVRUPA’NIN GENÇ İSTİHDAMA İHTİYACI VAR
Sığınmacı krizinin de G20’nin gündeminde olmasının beklendiğini belirten Sinirlioğlu, Hazine ve Sosyal Güvenlik Bakanları Toplantısı’nda da ilk defa ‘işgücü göçü’ kapsamında ele alınan mülteci krizine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Avrupa ülkelerinin çok yaşlanan bir nüfusa sahip olduğunu belirten Sinirlioğlu, “Orada çok ciddi bir genç istihdama ihtiyaç var. Suriye ve Ürdün’de görev yaptım. Çok haksız bir şekilde bu insanlara potansiyel suçlu gibi bakılıyor. Bu insanlar sizden bizden farklı değil, birçoğu meslek sahibi. Öğrenci, doktor ve mühendis gibi birçok yetişmiş insan gücü var. Mutlaka bulundukları topluma entegre olabileceklerdir. Bu durum kültürel bir çeşitlilik de sağlayacaktır” dedi.

TÜRKİYE’NİN FARKLI DİNLERLE YAŞAMA ZORLUĞU YOK
Toplumların açılmasının önemli bir konu olduğunun altını çizen Sinirlioğlu, Türkiye’nin bu konu da çok iyi bir örnek olduğunu vurguladı. Sinirlioğlu, Türkiye’nin farklı kültür ve dinlerle yaşama gibi bir zorluğu olmadığını belirterek, “Bu kapsamda yapılan birçok çalışma var. Biz bunlara da bakacağız. Benim kişisel görüşüm mutlaka çok olumlu katkıları olacaktır. Sahip oldukları niteliklerle birçok işi iyi bir şekilde yapacaklardır” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir