NEREDEYSE KUSURSUZ
Siz de düşük silindir hacimli motorlardan sıkılmadınız mı? 2.0’ın turbo desteğiyle neler yapabildiğini görünce çok şaşıracaksınız.
Bu test konuğumuz bir spor otomobil değil. Altı tarafı orta sınıf, mütevazı bir sedan! Ne kadar perfo- manslı olabilir ki? Otomobilde bürokratik havanın hakim olduğu kabinine geçtiğimde karşılaştığım kaliteli malzeme ve zengin donanımla aklıma gelen son şey bu Passat’ın ne kadar iyi hızlanacağıydı. Anahtarsız giriş sistemine sahip olan Passat’ın motorunu çalıştırmak için içgüdüsel olarak direksiyona yakın bir konumda “Start” düğmesi aradım. Ne var ki bu düğmeyi vites konsolunda buldum. Motor kendini belli edecek bir sesle uyanmıyor. Gayet sarsıntısız ve gürültüsüz çalışıyor. 7 ileri, çift kavramalı otomatiği D konumuna alıp yola çıktım. Gaz pedalı çok hassas. Ayağınızın küçük hareketleri hemen cevap buluyor. Hızlanma isteğinizi desteklemek bir yana, teşvik edecek atiklikte. Sakin bir hızlanma tecrübesi yaşamak zor. Ya hep, ya hiç! Motor kaputu altındaki dört silindirli dizel motor iki turbo desteğiyle 240 HP güç üretiyor. 1750-2500 d/d aralığında ise 500 Nm’lik maksimum torka ulaşabiliyor.
Malzeme kalitesi başarılı olan kokpitte, spor otomobilleri aratmayan performans konusunda hiçbir ipucu yok. 4Motion logosu vitesin hemen önünde.
Bu yüksek tork dört tekerleğe dağıtılıyor. Hızlanma testinde ortaya çıkan 6,3 saniyelik 0-100 km/s verisine ulaşırken, bu yüksek torkun etkisini çok daha net bir şekilde gördüm. Bunun için Start düğmesinin arkasında yer alan sürüş modu düğmesinden Sport fonksiyonu seçtim. Çekiş kontrol sistemini de devredışı bırakınca,
Passat adeta bir ok gibi fırlıyor. Islak kav- ramab 7 ileri vitesli DSG de oldukça hızlı ve genel olarak doğru vites seçimleri yapıyor. Ama ani hızlanma isteklerinde, zaman zaman DSG nin kararsız kaldığı durumlar yaşanıyor. Genel olarak vites değiştirme konusunda motor devrinin yükselmesini bekliyor.