Genel

NUHUNGEMİSİ

NUHUNGEMİSt blş. i. Arcidae familyasından iki çenetli yumuşakça (Arca Noe).
— ANS1KL. Nuhungemisi, ilkel bir yumuşakçadır; kavkısı gemiye benzer; çenetleri, hepsi birbirine benzeyen tarak dişi gibi sık ve kısa dişli bir menteşeyle birbirine bağlanır. Bütün denizlerde pek çok türü bulunur; son derece büyük olanları vardır. Alt silüryenden itibaren fosiline rastlanır. (L)
Nuh’un gemisi, Nuh peygamberin tufandan kurtulmak için yaptırdığı gemi. Kur’-an’a ve ondan önce gelen kutsal kitaplara göre, Allah denizleri, suları insanların yararlanması, üzerlerinde gemilerin dolaşması için uysal bir nitelikte yarattı. Tevrat’a göre, insanların işledikleri sayısız günahlar, kötülükler yüzünden Allah, tufanm olacağını daha önceden Nuh peygambere bildirdi. Nuh, önce gemisini yapmak için gerekli ağaçları yetiştirdi. Diktiği sac (çınar) ağaçlarının yetiştiği kırk yıl içinde yeryüzünde hiç çocuk doğmadı. Ağaçlar büyüyerek gemi yapımına elverişli duruma gelince Allah, Nuh peygambere geminin ön ve arkasının horoz, altının kuş biçiminde ve Uç katlı olarak yapılmasını buyurdu. Nuh, Allah’ın iradesine göre gemiyi yaptı. Bazılarına göre gemi 80 endaze boyunda, 50 endaze eninde ve 30 endaze yük-sekliğindeydi. Bazı yorumculara göre de, daha küçüktü. Geminin parçaları birbirine çiviyle çakıldı. İçi dışı ziftle sıvandı. Allah, bu işte kullanılmak üzere özel olarak yerden zift fışkırttı. Geminin yapımı tamamlandıktan sonra Nuh peygamber, yeryüzünde canlıların yeniden çoğalmasını sağlamak için her türlü yaratıktan birer çift alarak sulara açıldı. Bir anda yeryüzü sularla kaplandı, bütün canlılar yok oldu, yalnız gemidekiler Allah’ın izniyle kurtuldu; onlardan bugünkü canlılar türedi.
Tevfiat’ta. ve Kur’an’da küçük değişikliklerle anlatılan Nuh tufanı, gerek edebiyatta, gerek ilâhiyatta uzun yorumlara ve eserlere konu oldu. Nuh tufanı, fülki Nuh veya se-flnei Nuh (Nuh’un gemisi), fülki selâmet (kurtuluş gemisi), fülki rahmet (Tanrı bağışı gemisi), fülki inayet (Tann yardımı gemisi), fülki hidayet (doğru yol gemisi), fülki elfaz (sözler gemisi) gibi değişik biçimlerde ve anlamlarda kullanılan birçok kavram ve deyimin doğmasına yol açtı.
Fülki Nuh deyimi edebiyatta ve İslâm ilâ-hiyatmda «necat» kavramıyle yan yana kullanılır. Allah’a iman edenler için bir kurtuluş örneği olarak gösterilir. (M)
Nuh’un ilkeleri, Tanrı’nm Nuh’a tufandan sonra bildirdiği ve Nuh’un da çocuklarına ulaştırdığı tabiî kanun buyrukları. (L) NUHUSET i. (ar. nuhuset). Esk. Uğursuzluk: Çocuk ve genç terbiyesinde de bu nuhuset tamamen mevcuttur (Ahmed Rasim). Onlarla beraber yedi kat yerin dibine giriniz. Yok olunuz inşallah, başımıza nuhuset yağıyor (H.R. Gürpınar).

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir