Obezite Doktoru Obez Oldu
Yıllarca obezite ameliyatı yapan Prof. Dr. Ertan Bülbüloğlu 132 kiloya ulaşıp çalışmakta zorlanınca kendini ameliyat masasında buldu: 10 ayda 47 kilo verdi
48 yaşındaki Metabolik ve Bariatik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ertan Bülbüloğlu, bugüne kadar yüzlerce hastasına tüp mide ameliyatı yaptı. Onlar kilo verip mutlu oldukça, kendisi kilo alıyordu. Buna son vermek gerektiğini düşünerek kendini meslektaşlarına emanet etti. Hastaları şimdi ona ameliyat olmaya geldiğinde kendisinin de bu ameliyatı olup zayıfladığını öğrendiklerinde, “Kötü bir şey olsaydı zaten siz ameliyat olmazdınız” diyor.
ÖĞRENCİYKEN 74 KİLO
Ertan Bülbüloğlu, öğrencilik yıllarında 74 kiloydu. Mesleğe başladıktan sonra tutulan nöbetler sonucunda kilo almaya başladı. Sıkıntı ve stresin de yoğun olduğu uzmanlık yıllarının sonlarında 84 kiloya ulaştı. Yıllarca diyet yaptı ancak kilo vermeyi başaramadı. 132 kiloya ulaştığında ise artık hayat onun için daha zor bir hale geldi. Hareket etmekte ve ameliyat yapmakta zorlanıyordu. Ameliyat masasının etrafında, ekip arkadaşlarıyla birlikte çalışırken alan darlığı çekiyordu. Merdiven çıkarken zorlanıyor, nefes darlığı yaşıyordu. Bu sıkıntılardan kurtulmak için 10 ay önce tüp mide ameliyatı olan Medicana Hastanesi Metabolik ve Bariatik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ertan Bülbüloğlu, ameliyat olmaya nasıl karar verdiğini şöyle anlattı:
KİLO VERMEYE DEVAM
“Ameliyat olmadan üç dört ay önce, şekerim çıkmaya, yağlarım pik yapmaya ve hareket zorluğu oluşmaya başladı. Hatta ameliyat olmak için gelen hastalar benim neden ameliyat olmadığımı soruyorlardı. ‘İyi bir şey olsaydı, önce siz ameliyat olurdunuz.’ diyorlardı. Ben de ‘Sizlerin yaşadığı sıkıntıları anlamak için empati yapıyorum’ diyordum. Ancak sonuçlarını bildiğim için hastalarıma önerdiğim ameliyatı ben de olmaya karar verdim.” Ameliyattan sonra 47 kilo vererek 85 kiloya düşen Prof. Dr. Ertan Bülbüloğlu, kilo vermeye devam ediyor.
HER ŞEY AMELİYATLA BİTMİYOR
Ameliyatla eski sağlıklı hayatına geri dönen Prof. Dr. Ertan Bülbüloğlu, formunu korumak için düzenli olarak spor yapıyor ve yediklerine dikkat ediyor. Ameliyatın sadece bir adım olduğunu, ameliyattan sonra yaşam tarzında düzenlemeler yapılması gerektiğini belirten Bülbüloğlu; “Bu ameliyatları olmakla her şey bitmiyor. Sonrasında yaşam şeklinin değişmesi gerekiyor. Beslenme düzeni ve spor alışkanlığını kazanmak gerekiyor. Bunlara dikkat edilmediğinde ikinci basamak ameliyatlara ihtiyaç duyulabiliyor. Tüp mide ameliyatı kişiyi obeziteden kurtarmaya yardımcıdır. Ancak kişinin azmi ve kararlılığı olmadan başarıya ulaşmak çok zor” sözleriyle bu süreci anlatıyor.