OCHOA (Seveıo), İspanyol asıllı amerikalı biyoloji bilgini (Luarca 1905)

OCHOA (Seveıo), İspanyol asıllı amerikalı biyoloji bilgini (Luarca 1905) 1929’da Madrid üniversitesinde doktorasını verdi, sonra Glasgow, Berlin, Heidelberg ve Londra’da araştırmalarını sürdürdü. 1941’de Amerika’ya göç etti, önce Saint Louis’ye, sonra New York’a yerleşti. 1954’te New Yoık’-ta biyokimya profesörü oldu. Nükleik asitlerin sentezlenmesi konusunda birbirinden bağımsız olarak yürüttükleri çalışmalardan ötürü 1959 Nobel Tıp ve Fizyoloji ödülünü Kornberg ile paylaştı.
Ochoa’nın en büyük İlmî katkısı, fransız kadın biyokimyacı Grunberg-Manago ile birlikte, polinükleotid fosforilaz adlı bir enzimin, nükleotidleri R.N.A. molekülü halinde birleştirdiğini ispatlamasıdır. Ocho-a’mn Acetobacter Vinelandii’den elde ettiği bu enzim, Kornberg’in D.N.A. için bulduğu enzimin karşılığıdır. (I<)
Ocho Comedias y ocho Entremesse Nuevos (Sekiz Komedi ve Sekiz Yeni intermezzo). Cervantes’in, 1615’te Madrid’de yayımlanan derlemesi. Cervantes, her ne kadar yirmi ile otuz kadar komedi yazdığını ve temsil ettirdiğini ileri sürerse de, La Numancia ile Et Trato en Argel (Cezayir -de Hayat) dışında, ancak bu derlemeyi bıraktığı sanılır. Bu derlemedeki komediler:
El Gaillardo Espanol (Yiğit İspanyol); La Casa de los Celos y Selvas de Ardenıa (Ardenia’nın Kıskançlıklar Evi ve Ormanları); Los Banos de Argel (Cezayir Zindanları); El Rufian Dichoso (Azizleştirilmiş Serseri); La Gran Sultana (Büyük Sultan); El Laberinto del Amor (Aşk Labirenti); La Entretenida (Eğlenceli Komedi); Pedro de Urdemalas; intermezzolar: El Juez de los Divorcios (Boşanma Hâkimi); El Rufian Vludo (Dul Kalan Serseri); La Eleccion de los Alcaldes de Daganzo (Da-ganzo Hâkimlerinin Seçilişi); La Guarda Cuidadosa (Uyanık Muhafız); El Vizcaino Fingido (Sahte Viscaya’lı); El Retablo de las Maravillas (Mucizeli Mihrap Arkası); La Cueva de Salamanca (Salamanca Mahzeni); El Viejo Celoso (Kıskanç İhtiyar). Sekiz komediden üçü (Yiğit İspanyol, Cezayir Zindanları, Büyük Sultan), doğrudan doğruya Cervantes’in esirlik hatıralarından ilham alınarak yazılmıştır. Buna karşılık Azizleştirilmiş Serseri, Calderon’un La De-vocion de la Cruz (Haça Bağlılık) eserine yakındır. Cervantes’in komedileri Calderon veya Lope de Vega’r.ınkilerle boy ölçüşmekten uzaktır, i».kat nekiz intermezzo’su hayat dolu tinleri çok ustaca yönetilmiş kısa entrikalarda sahnede canlandırır.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*