Okul dilbilgileri

Okul dilbilgileri

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 1941 yılında Avni Başman, Necmettin Halil Onan, Peyami Safa (sonra ayrıldı), M. Sadullah Sander, Tahir Nejat Gencan’dan oluşan komisyona ilk ve ortaokulların dilbilgisi kitaplarını yazma görevi verildi. Aynı yıl ilkokulların 4. ve 5. sınıfları ile ortaokul 1. sınıfları için dilbilgisi kitapları hazırlandı (Dilbilgisi, 1942).

1950 yılında tek kitap usulü kaldırılınca ilkokul, ortaokul ve liselerde okutulmak üzere pek çok dilbilgisi kitabı yayımlandı: T. Nejat Gencan, Dilbilgisi (Ortaokul, I, II, III, 1950), Dilbilgisi (Lise I, II, III, 1954), Beşir Göğüş ve Kemal Demiray, Dilbilgisi (Lise I, II, III, 1951), Haydar Ediskun ve Baha Dürder, Örnek Dilbilgisi (1950), Kemal Demiray, Temel Dilbilgisi (Orta I, II, III, 1959,1961)… Bu ders kitapları «öğrencinin okuduğunu iyi kavraması, düşünüp duyduğunu doğru anlatması için bir dil mantığı vermek üzere» hazırlanmıştır.

1980’den sonra liselere ve üniversitelere de Türk dili dersleri konulduğu için kimi Türkçe öğretmenleriyle dilbilgisi uzmanları kullandıkları terimler farklı olsa da, benzer anlayışta dilbilgisi kitapları hazırladılar.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*