Genel

Olası internet krizi

Olası internet krizi

Rus medyasında çıkan haberlere göre, savaş veya Arap Baharı türü bir ayaklanma, söz konusu “olağanüstü durumlar” arasında sayılıyor.

Vedomosti adlı yayın organında yer alan habere göre, internet güvenliği konusunu ele alan Rusya Güvenlik Konseyi, Rusya’da internetin kesilmesi halinde destek sistem geliştirilmesini de planlıyor.

Halen Rusya, ağırlıklı olarak yabancı internet şebekelerine bağımlı.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, son zamanlarda ABD ve Avrupa’nın hayli beklenmedik girişimlerde bulunduklarını kaydetti ve “herşeye hazırlıklı olmalıyız” dedi.

Batı’nın Ukrayna krizi yüzünden uyguladığı yaptırımlar, halen birçok önde gelen Rus yetkilisini, Rus petrol sanayiini, silah üreticilerini ve Rus devlet bankalarını hedef alıyor.

Rusya İletişim Bakanı Nikolay Nikiforov, “Rusya son dönemde tek yanlı olarak yaptırımlara hedef oldu; bu durumda ortaklarımızın bizi birdenbire internetten kesme kararı alabilecekleri varsayımıyla çalışmalar yapıyoruz” dedi.

Nikiforov, Rusya’nın internet bağlantısından yoksun kalması halinde ne olacağı konusunda, kendi bakanlığının savunma bakanlığı ve istihbarat dairesiyle tatbikat yaptığını belirtti.

2011 Ocak’ında Mısır yönetimi, muhalefet gruplarının başta Facebook ve Twitter olmak üzere sosyal medya aracılığıyla gösteriler düzenlemeye girişmesi üzerine, ülke içinde internet trafiğini engellemişti.

Vedomosti’ye mülakat veren uzmanlar, Rusya’da iletişimden sorumlu Rossvyaz gibi federal organların internet alanlarında kontrolü ele alabileceğini söyledi.

Rossvyaz bu şekilde, ülkede .ru veya .rf ile biten alanlarda doğrudan kontrol sahibi olacak ve Rusya’ya bağlı bölgelerde de internet hizmeti sağlayıcılar, bu yönetime bağımlı olacak.

Gazeta.ru adlı haber sitesine göre, Rus yetkilileri ayrıca, izleme/dinleme faaliyetinin kolaylaştırılması için, ülkedeki internet şebekelerini büyük ağlar içinde bir araya toplamayı da düşünüyor.

Rusya’daki internet altyapısı üzerinde daha sıkı devlet kontrolü oluşturulmasının, uluslararası düzeyde internet alanlarını yöneten ABD merkezli Icann ile ilişkilerini nasıl etkileyeceği henüz belirsiz.

Londra’da bulunan ve Rusya’nın internet güvenlik sistemi üzerinde uzman Keir Giles, Amerikalı Edward Snowden’ın internet trafiğinde ABD’nin gizlice yürüttüğü izleme/dinleme faaliyetlerini sızdırması ardından, Rus istihbaratına, internet izleme konusunda yeni yetkiler verildiğini kaydediyor.

Kaynak:BBC Türkçe

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir