ölüm ve yaşam

Geleneksel Görüş Modem Fiziksel Görüş_
1. Vücut, izole edilmiş kendi başına bir sistemdir.

2. Doğum ve ölüm, yaşamın kutup noktalarında son bulan sınırlardır.

3. Zaman akıp geçer.

4. Vücudu oluşturan maddeler mutlaktır.

5. ölüm son ve mutlak bir olaydır.

6. Hastalıklar, molekül yapısının bozukluğundan ileri gelir.
7. Uzun yaşam istenir, kısa yaşam üzücüdür.
1. Fiziksel değişimler yolu İle vücut, tüm öteki vücutla la ve evrenle dinamik ilişki içindedir.

2. Zamanda hiç bir sınır olmaz.
3. Zamanın akışı psikolojik bir olgudur, doğal değildi Hiçbir fiziksel deneyde, zamanın aktığı ölçülmemişti

4. Vücudu oluşturan hiç bir madde mutlak değildir. M dem görüşe göre, bütün maddeler, uzay ve zam« gibi görecelidir.

5. ölüm bir son olmayıp, mutlak da değildir. Çünkü v cut, diğer vücutlar kadar yaşamıştır ve kendisini olu turan madde mutlak değildir.

6. Vücudu oluşturan atomlar ve atomaltı parçacıklar, e rendeki diğer bütün parçacıklarla dinamik bir ilişk İçindedir. Düzenin bozulmas. nereden kaynaklanmı tır, vücuttan mı, yoksa evrenin bir başka yerinden m Hastalığın yeri ve nedeni kesin değildir.

7. Doğada lineer zamanın akışı diye birşey bulunma ğından, uzun yaşam anlamsızdır.
rak görünmeye başlar. Günlük yaşantımızda, bizi pişmanlık duygularıyla saran üzücü olaylar, artık ıbize daha az acı verir. Bu yeni zaman kavramıyla, dünyayı daha değişik görürüz. Zamanın bize dostça bakan yüzünü görmeyi öğrenebilirsek, ölüm kavramı da şekil değiştirecektir.

Bazı durumlarda zamana karşı gösterilen aşırı titizlik, oldukça olumsuz etkiler gösterebilir. 1968 yılında büyük bir hastanede, akut miyokardial enfarktüs geçirmiş bir kısım hastalara uygulanan koroner bakımı sonuçları üzerinde yapılan bir çalışmada, bir grup hastanın genellikle, diğer gruba göre sakin olduğu gözlenmişti. Çok endişeli ve tedirgin görülen hastalarda, korkulerı yerinde bile olsa, çok daha fazla ölüm görüldü. Zamana karşı bu titizlik, kalp krizinde hayatın son buluvermesi endişesi ile İlgilidir.

Neden? Aşırı zaman duyarlılığının, bir akut miyokardial enfarktüsü arkasından oluşmasının nedeni nedir? Bazı nedenleri biliyoruz. Hepimizde, ölümle karşı karşıya gelme durumu bazen kısa süren, bazen de uzun süren korku yaratır, bunun doğal sonucu da, vücutta tepkiler
doğmasıdır. Bu korku ve endişelerin art kalbin daha hızlı atmasına, dolayısıyla kaı sınanın yükselmesine neden olur. Kalp s rının hızlanması ve kan basıncının yüksel kalbi daha çok iş yapmaya zorlar. Kalbin fazla İş yapabilmesi İçin daha çok oksije rekir. Bu gereksinim yeterince sağla-nama da, ilk fırsatta bir kalp krizi beklenebilir.

Zamanla ilgili bunaltılar insanı yok ı lir. Acele etmek yüzünden akut miyokardi. farktüsü geçiren hastalar göz ardı edilmı dir: Zaman hastalığı öldürücü olabilir.

Science Digest’den çev.: Mustafa UZUN1
Dalkavukların arkadaşlıkları, I peğe benzeyen kurtlarınki kad dır. George CHAPMi

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*