Onun Resimleri Eski İstanbul’u Yaşatıyor
Sultan Üçüncü Selim devri, Boğaziçi’nin güzelleştiği, mahallelerin büyüyüp, büyük yalıların, abidevî binaların yapıldığı zamanlardı. Padişah, zarif saltanat kayığı ile yalılar, bahçeler önünden süzülerek geçerdi. Kayığında, yanı başındaki bostancıbaşıda yalıların kayıtlı olduğu bir defter bulunur, padişah onların kime ait olduğunu sorunca, ev sahibinin ismini, milliyetini ve mesleğini söylerdi.
Sultan Selim, çok sevdiği kız kardeşi Hatice Sultan’m Ortaköy’de Defterdar burnundaki sarayını tamir, bahçelerini tanzim ve eşyasını tezyin için Melling’i görevlendirmişti. Fransız Seyyah, Mimar ve Ressam Anton Ignaz Melling (1763 -1831) “Melling Kalfa” unvanıyla saray mimarı ve ressamı olarak çalışacak, 18 yıl İstanbul’da kalacaktı.
İstanbul’un güzelliklerine âşık olan Melling,Sultan Selim için Beşiktaş’ta bir kasır inşa etmiş, payitahtı karış karış gezerek büyük bir titizlikle çeşitli manzaraların, bayram alaylarının, düğünlerin, kahvehanelerin, çeşmelerin, insanların resimlerini yapmış, gravürlerini bastırmıştı* Mimarlığı ve resim kabiliyeti ile Hatice Sultan’m sarayının iç dekorasyonunu düzenlemiş, mücevherler, iskemleler, yağlıklar, mendiller, keseler tasarlamıştı. Melling’in inşa ettiği saray ve kasırlar, yalılar, bahçeler, tarhlar, lâbirentlerin hepsi bugün yıkılmıştır. Fakat eski zamanların ihtişamını ve zarafetini gösteren bu resimler Voyage Pittoresque de Constantinople et de Rives du Bosphore adlı eserinde yaşamaktadır.