Oruçluda eskî adıyla Orçuk’ta köyüyle, eviyle, ağacıyla

Oruçluda eskî adıyla Orçuk’ta köyüyle, eviyle, ağacıyla birlikte yaşlanan insanlar sessizce su/ann yüfcse/mesıni bekliyor. Ağaçları ise artık yakacak olarak değerlendirmekten başka çare yok (üstte). Çoruh’un suladığı verimli farım alanları, baraj projeleri birer birer uygulandıkça gözden çıkarılır olau. İstimlakte daha çok para edeceği düşüncesiyle Ispir-Yusufeli arasında olduğu gibi nüfusun çoğu fidancılık yapmaya başladı (üstte, sağda). Birkaç neslin emeği, istimlak gelince kesilecek ağaçların türlerinin ve sayılarının kaydedildiği tek sayfalık listelere dönüştü (sağda).

rıyorlar çevresini. İstimlak ne zaman? Birim olacak? Kaç mevsim daha buradayız? Yeni ] için arazi verilecek mi? Cevabı bilenlerden olm; zı anlayınca gene işlerinin başına dönüyorlar.

Binlerce yıldır akan bir nehir ne taşır? Kıyıl; topraklara, deltasındaki ovalara, kendi varlığıyl lenmiş yaşamlara bereket taşır, dirim taşır. İn ilk zamanlarından beri yerleşim için seçilmiş er li yurdun kendi kıyıları olduğunu bilir de, geçr nıklığını geleceğe taşır gibi akar. Çoruh ise ke< yor şimdilerde. Dile gelmez, akla sığmaz, tarifi derler. Bakmayın kanyon duvarlarını çınlatan süne, Çoruh hiç bu kadar dilsizleşmemiş.

Çoruh Nehri, Mescit, Yalnızçam vc Doğu K; Dağları arasında, milyonlarca yılda oluşmuş va< akıp Türkiye sınırlarının dışında, Batum’dan niz’e dökülüyor. Vadisini çevreleyen dağlar pek de 3 bin metreden yüksek, bu yüzden derin ka mucizevi kaya duvarlar tanımlıyor Çoruh Vadii

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*