Otomotik Pilotlu Süper Otomobil
Tesla’nın yeni otomobil Model S P85D’nin üzerindeki örtü kaldırıldı. 0-100 km/h hızlanmayı sadece 3.2 saniyede gerçekleştiren P85D böylelikle McLaren F1 otomobiliyle aynı hızlanma süresini yakalamayı başarıyor, üretilen en hızlı otomobillerden biri olma özelliğini taşıyor. Buna rağmen Model S’e göre daha verimli davranış göstermeyi de başarıyor.
Model S P85D, standart Model S modeline göre önemli bir yenilik barındırıyor. Otomobiller yüksek teknoloji güvenlik donanımlarıyla donatılıyor, bu da otomobilin tehlikeleri otomatik olarak engellemesini, hatta kendi kendini kontrol etmesini mümkün kılıyor.
Model S P85D’nin kasası Model S sedan otomobille aynı, ayrıca Musk içte yapılan herhangi bir değişiklikten de bahsetmedi. Değişiklik derinin altında gizli; ön tekerlekler arasına yerleştirilen ve arkadakiyle birlikte işleyen yeni bir motor bulunuyor. Dört tekerleğe güç göndermenin yanı sıra, sistem etkileyici ivmeye ve yüksek sürate ulaşabiliyor. P85D 0-100 km/h hızlanmayı Tesla serisinin en üst modeli olan P85’ten bir saniye daha kısa sürede yapabiliyor. Ayrıca en yüksek hız da 2o9 km/h’den 249 km/h’ye çıkarılmış.
P85D tek bir şarjla 442 km yol yapabiliyor, bu da 85 ve P85 modellerinden 16 km. daha fazla yol gidebildiği anlamıma geliyor. 60 kWh versiyonun menzili de 335 km.’den 354 km.’ye çıkıyor. Musk, elektronik sistemin gücü ön ve arka motorlar arasında kaydırması sayesinde verimliliğin artırıldığını kaydetti, böylelikle her bir tekerlek en verimli noktasında işlev görmüş oluyor.
Otomobilde hız kontrolü sistemi, hız sınırı tabelalarını okuma, yakın kaza ihtimali durumunda kendini durdurma, şeridinde kalma, kendi kendini park etme gibi özellikler de bulunuyor. Tesla tüm bunları gerçekleştirmek için sis ve karda görmeyi sağlayan bir radarı, görüntü işleme yeteneği sayesinde trafik ışıkları ve işaretlerini, aynı zamanda yayaları saptayan kamerayı, 360 derece ultrasonik sonarı ve navigasyon, GPS ve gerçek zamanlı trafik sistemlerinden gelen bütün verileri birleştiren sistemi P85D’ye eklemiş.
Sonuç olarak bu sayede otomobil otomatik pilot moduna alınabiliyor. Tabii ki bu, tam anlamıyla otomatik pilot işlevinin sunulduğu anlamına gelmiyor, ancak P85D sürücünün yetersiz veya devre dışı kaldığı durumlarda otomobilin güvenli şekilde hareket etmesini veya durmasını sağlayabiliyor.
Model S’in üç versiyonu da D modeli olarak çıkacak. 60 kWh bataryalı modelin fiyatı 71 bin dolardan 75 bin dolara, 85 kWh bataryalı modelin fiyatı 81 bin dolardan 85 bin dolara ve P85’in fiyatı da 105 bin 570 dolardan 120 bin 170 dolara çıkıyor. Daha az güce sahip D modellerinin dağıtımına şubat ayında başlanacak, P85D ise aralık ayında yolda olacak.