Genel

Oyuncak değil yorgan istiyorlar

Oyuncak değil yorgan istiyorlar1

İzmir’de parklarda ya da korunaksız metruk binalarda yaşayan Suriyeli sığınmacıların yaşam şartları havaların soğumasıyla daha da zorlaştı.

Parklarda bez parçalarından yaptıkları derme çatma çadırlarda battaniyelere ve birbirlerine sarılarak sabahlayan sığınmacıların çocukları, savaşın olumsuz etkilerini atmaya çalışırken zorlu şartlarda aileleriyle yaşam mücadelesi veriyor.

İzmir’in Basmane semtindeki Hatuniye Camisi önündeki parkta kalan Suriyeli ailelerin çocukları, oyuncak ya da şeker değil battaniye, ayakkabı, giysi ve yemek istiyor.

AA muhabirinin görüştüğü Suriyeli ailelerden Mahmud ailesinin 12 yaşındaki çocuğu Aya, ülkesindeki durumu “Savaş oldu ondan geldik, her yere bomba atıyorlardı” sözleriyle özetledi.

İzmir’de ailesiyle metruk bir binada yaşayan ve Türkmen olduğu için Türkçe’yi iyi konuşan Aya, diğer Suriyeli çocuklara da çevirmenlik yaptı. 7 kardeşi bulunan Aya, sobaları olmadığını, ellerindeki az miktardaki battaniye ile ısınmaya çalıştıklarını, parkta yatanların daha kötü durumda bulunduğunu belirterek “Havalar çok soğuk. Bu parkta bazen battaniye ve yemek dağıtıyorlar. Elbiseye, ayakkabıya, uzun kollu giysiye, battaniyeye ihtiyaç var çünkü burası çok soğuk oluyor” diye konuştu.

Aya, rejim güçlerinin attığı bombalarla anne, baba ve kardeşini kaybeden ve teyzesi ile İzmir’e gelen 3 yaşındaki Zekeriya’nın yaşadıklarını aktarırken savaşın acı yüzünü bir kez daha ortaya koydu.

Ülkesinde şahit olduğu vahşet ile ilgili, “Suriye’de savaş oluyor ya bomba atmışlardı. Ailesini parça parça çıkartmışlar. Babamın akrabası bir kadın vardı, bomba attılar, öldü. Sanki biz de öyle olacağız diye hissettik, çok korktuk” ifadelerini kullanan ​Aya, sığındıkları Türkiye’de gökyüzünden gelen uçak seslerinin kendilerini ürküttüğünü söyledi.

“ORADA GÜZEL BİR DÜNYA VARMIŞ”

Ailesiyle parkta kalan 9 yaşındaki Aliye Yıldız da geceleri çok üşüdüklerini, soğuktan korunmak için kardeşi ile battaniyeye sarındıklarını anlattı. “Suriye’den neden geldiğinizi biliyor musun?” sorusuna Aliye, “Savaş oldu. Evimize bomba geldi, ondan. Korktum” cevabını verdi.

Avrupa’ya gitmek istediklerini kaydeden Aliye, nedenini ise “Orada güzel bir dünya varmış. Suriye’deki dünya da çok güzeldi ama önceden” sözleriyle dile getirdi.

Aliye’nin kardeşi Muhammed ise ülkesindeki savaşı çocuk dili ile “Evimiz kırıldı, parça oldu? Bum, bum, bum” sözleriyle anlattı.

“BOTUMUZ BATTI AMA BEN KORKMADIM”

Bir ay önce ailesiyle Yunanistan’a geçmek isterken bindikleri botun batması sonucu Sahil Güvenlik ekiplerince kurtarılan 10 yaşındaki Muhammed ise yeniden Avrupa’ya gitmeyi deneyeceklerini söyledi.

Muhammed, “Bot batınca korkmadım. Paralarımızı çaldırdık. Paramız olunca tekrar gideceğiz. Almanya’ya gitmek istiyorum” dedi.

“BÜYÜK BİR GEMİ GELİP AVRUPA’YA GÖTÜRECEK” SÖYLENTİSİ 

Suriyeli sığınmacılar, “Avrupa’dan büyük bir geminin gelip mültecileri götüreceği” söylentisinin kulağa yayıldığını dile getirdi.

Bombalama sonucu tüm ailesini kaybeden 19 yaşındaki Muhammed Elşeyh de diğer sığınmacılar gibi kendilerini Avrupa’ya götürecek bir gemi bekliyor. Elşeyh, o güne kadar barındığı parktaki yaşam koşullarının iyileştirilmesini ümit ediyor.

Sığınmacılardan 1 yaşında bebeği olan Nurdin Jaleb de “Burası geceleri çok soğuk oluyor, üşüyoruz. Büyük tekne gelsin, gitmek istiyoruz” diye konuştu.

Bir ay önce üç çocuğuyla Şam’dan gelen Emine İdris, “Geceler çok soğuk. Allah’a sığınıyoruz. Soğuktan korunacağımız bir yer istiyoruz. Ayakkabılarımız da yok” şeklinde konuştu.

SURİYE’YE DÖNMEK İSTEYENLER DE VAR 

Sığınmacılar arasında Avrupa’ya gitmek için parası olmayan ve yaşam şartlarının giderek zorlaşması nedeniyle savaşa rağmen ülkesine dönmek isteyenler de var.

Sığınmacılardan 3 çocuk babası Halit Mahmut, 1,5 aydır parkta yaşadığını, akşam saatlerinde dağıtılan yemekle çocuklarının karnını doyurduğunu, gün içinde başka yemek de bulamadıklarını anlattı.

Para temin edemediği için Avrupa ümidini kaybeden ve Suriye’ye dönmek istediğini belirten Mahmut, “Öleceksek orada ölelim” dedi.

 

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir