PALAMAS (Gregorios), yunan ilâhiyatçısı (İstanbul 1296’ya doğr. – Selânik 1359). Aynaroz (Athos) dağında, Vatopedion’da keşişti (1318); hesykhia’cıların doktrinine uyarak, kendini tasavvufa verdi. Rahip oldu (1326), Aynaroz dağında, daha sonra da Hagios – Athanasios manastırı yakınında inzivaya çekildi (1331). Selânik başpiskoposu oldu; İstanbul konsillerinde (1341 -1351), keşiş Barlaam’a karşı Hesykhia’cılı-ğm* üstün gelmesini sağladı. Birçok yazısı arasında Ta Peri Hagiu Pneumatos (Kutsal Ruh Üstüne) sayılabilir. (L)
PALAMAS (Kostis), yunan şairi (Patras 1859-Atina 1943). önce gazetecilik yaptı, 1886’da ilk şiirlerini yayımladı: Tragudia tis Patridos (Yurdumun Türküleri) [1886]. Daha sonra yazdığı eserler: Hymnos is tin Athenan (Athena’yı Ululama Şiiri) [1889]; îamboi kai Anapaistoi (lambos’lar ve A-napaistos’laı) [1897]; oğlunun ölümü üstüne yazdığı ağıtlar dizisi Taphos (Mezar) [1898]; i Asaleuti Zoi (Değişmeyen Hayat) [1904]; O Dodekalogos tu Gyphtu (Çingenenin Oniki Sözü) [1907] adlı sembolik bir şiir; t Phlogera tu Basilia (Kralın Flü-
tü) [1910]; İ Kaimi tis Limnothalassas (Körfezdeki Üzüntüler) [1912] ve bir savaş senfonisi Bomoi (Sunaklar) [1915]. 1897’de Atina üniversitesi sekreterliğine getirildi, dil hakkmdaki tartışmalara katıldı ve halk dilini tutan kanadın öncülerinden biri oldu. Aynca hikâyeleri, oyunlan, tenkit denemeleri de vardır. (L)
PALAMAS’ÇDLIK i. (Palamas’ın adından palamas’çı > Palamas’ çı-lık). Gregorios Pa-lamas’ın Hesykhia’cılık konusundaki mistik doktrini. (Bu doktrine göre Tanrı, teolojik planda basit bir varlık değil, birçok üstünlüğü olan bir ruhtur. Bu üstünlükler, güçlü fakat erişilmez bir odağın ışınları gibidir.) [L]
PALAMEDE1DAE çoğl. i. Çobankuşlarını kapsayan kuş familyası. (L)
PALAMEDES. Yun. mit. Yunanlı kahraman Eğriboz kralı Nauplios ile Klymene’-nin oğlu. Agamemnon ile Truva’ya gitti ve Odysseus’u da birlikte gitmeğe zorladı. Odysseus, öcünü almak için onu Tru-valılarla gizli haberleşmelere girmekle suçladı. Palamedes taşa tutuldu. Eski Yunanlılar, alfabelerindeki birçok harfin, paranın, dama oyununun, zarın ve aşık oyununun icadını ona mal ederlerdi. (L)
PALAMAS
25
Nis