PALAMAS

PALAMAS (Gregorios), yunan ilâhiyatçısı (İstanbul 1296’ya doğr. – Selânik 1359). Aynaroz (Athos) dağında, Vatopedion’da keşişti (1318); hesykhia’cıların doktrinine uyarak, kendini tasavvufa verdi. Rahip oldu (1326), Aynaroz dağında, daha sonra da Hagios – Athanasios manastırı yakınında inzivaya çekildi (1331). Selânik başpiskoposu oldu; İstanbul konsillerinde (1341 -1351), keşiş Barlaam’a karşı Hesykhia’cılı-ğm* üstün gelmesini sağladı. Birçok yazısı arasında Ta Peri Hagiu Pneumatos (Kutsal Ruh Üstüne) sayılabilir. (L)
PALAMAS (Kostis), yunan şairi (Patras 1859-Atina 1943). önce gazetecilik yaptı, 1886’da ilk şiirlerini yayımladı: Tragudia tis Patridos (Yurdumun Türküleri) [1886]. Daha sonra yazdığı eserler: Hymnos is tin Athenan (Athena’yı Ululama Şiiri) [1889]; îamboi kai Anapaistoi (lambos’lar ve A-napaistos’laı) [1897]; oğlunun ölümü üstüne yazdığı ağıtlar dizisi Taphos (Mezar) [1898]; i Asaleuti Zoi (Değişmeyen Hayat) [1904]; O Dodekalogos tu Gyphtu (Çingenenin Oniki Sözü) [1907] adlı sembolik bir şiir; t Phlogera tu Basilia (Kralın Flü-
tü) [1910]; İ Kaimi tis Limnothalassas (Körfezdeki Üzüntüler) [1912] ve bir savaş senfonisi Bomoi (Sunaklar) [1915]. 1897’de Atina üniversitesi sekreterliğine getirildi, dil hakkmdaki tartışmalara katıldı ve halk dilini tutan kanadın öncülerinden biri oldu. Aynca hikâyeleri, oyunlan, tenkit denemeleri de vardır. (L)
PALAMAS’ÇDLIK i. (Palamas’ın adından palamas’çı > Palamas’ çı-lık). Gregorios Pa-lamas’ın Hesykhia’cılık konusundaki mistik doktrini. (Bu doktrine göre Tanrı, teolojik planda basit bir varlık değil, birçok üstünlüğü olan bir ruhtur. Bu üstünlükler, güçlü fakat erişilmez bir odağın ışınları gibidir.) [L] PALAMEDE1DAE çoğl. i. Çobankuşlarını kapsayan kuş familyası. (L)
PALAMEDES. Yun. mit. Yunanlı kahraman Eğriboz kralı Nauplios ile Klymene’-nin oğlu. Agamemnon ile Truva’ya gitti ve Odysseus’u da birlikte gitmeğe zorladı. Odysseus, öcünü almak için onu Tru-valılarla gizli haberleşmelere girmekle suçladı. Palamedes taşa tutuldu. Eski Yunanlılar, alfabelerindeki birçok harfin, paranın, dama oyununun, zarın ve aşık oyununun icadını ona mal ederlerdi. (L)

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*