PALAMUT AĞACI (PERNAR AĞACI, SİNDİYAN AĞACI, PELİT)

PALAMUT AĞACI (PERNAR AĞACI, SİNDİYAN AĞACI, PELİT)palamut-agaci-pernar-agaci-sindiyan-agaci-pelit
Arabçası : Bellût, Sindi, Deram. Farsçası : Paloti; Sindiyan ve Bellût.

Lâtincesi : Kuercus ilex..

Yetiştiği yer ve çeşitleri: Dağlarda, ağaçlık bölgelerde, kurak yerlerde yetişir. Kullanılan maddesi: Yaprağı, meyvesi.
Tıbbî Özellik ve Faydaları: a) Bir çok çeşitleri vardır. At kestanesi de bunlara dahildir. Pelitin iyisi büyük ve tam kemale ermiş olanıdır. Kullanılma miktarı 25 dirhemdir. (100 gr.) Fazlası mesâneye zararlı ise de şekerle beraber alınırsa bu zarar ortadan kalkar. Bedeli misli kadar keçi- boynuzudur.

b) Cerahatli yaralara yaprağı yakı gibi konulsa faydası görülür. Aynı zamanda köpek ısırmasına ve basura da iyi gelir. c) Kadınlar külünü fitil yapıp rahim yoluyla kullandıklarında akıntıyı keser. Yine külü gelişip yayılan yaralan durdurur. ç) İnek sütü ile pişirilip yense zehirlenmeleri önler.
d) Yaban keçisinin yağı ile karıştınlıp katı şişlere ve urlara sürülse faydası görülür, e) Külü ağızdaki yaralara, ishale ve idrar zorluğuna kullanılsa, derhal faydası görülür. f) Vücudun herhangi bir yerinden akan kanı durdurmak için meyveleri döğülerek sürülse kanı derhal keser. g) Yaprağının suyu kan tükürenlere ve bağırsaktaki yaralara da faydalıdır. ğ) Suyu yüreği, mideyi, ciğeri kuvvetlendirir. h) Ciğer ağnsmı geçirir. i) Mesânede olan taşlan eritir.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*