PAPATYA TIBBİ BİTKİSEL FAYDALARI SAYMAKLA BİTMEZ

papatya

PAPATYA
Faydaları saymakla bitmeyen Papatya bitkisi’nin Arapça adı “babunaç, tuffal el arz, kuraz” olan bu bitki halk arasında koyun gözü” dîye de bilinir. En iyi cinsi çiçeğinin bütününün rengi sarı olanıdır. Sıcak ve kuru ortamda yetişir, çiçeklerinin kuvvetlendirici, uyarıcı, ateş ve solucan düşürücü, spazm giderici etkisi vardır. Eskilere göre şiş ve urları açar, soğuktan gelme başağrısına soğuk- algınlıklarına, karın şişlerine faydalıdır. Kaynatılarak çıkarılan suyu dalaktaki taşları eritir. İdrarı çoğaltır. Kadınlar doğum anında içerlerse, doğumu kolaylaştırdığına inanılır. Kuvvetlendirici etkisi olduğu bilinen papatya bitkisi, sinir zayıflığına ve dimağa iyi gelir.
Çay gibi suyu olan bu bitki gözlerdeki yorgunluğu alır ve dinlendirir. Boğaz ağrısına bal ile b rlikte alınırsa çok daha etkili olur. Sabah, öğle, akşam birer bardak suyunun içilmesi damar sertliğine de faydalıdır. Ayrıca anasonla birlikte kaynatıp içmek romatizması olanlar için tek ilâçtır.
Karında toplanan su, papatya çiçeği sayesinde akıp kökünden temizlenebilir. Kulakları ağır işitenlere, çörekotu yağı ile papatyayı karıştırıp birkaçdamla damlatmak yeterlidir Papatyayı karabaş otu ve kırnanesi ile karıştırıp toz halinde enfiye gibi buruna çekmek nezle için günümüzdeki antibiyotiklerden çok daha iyidir.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*