Rusya artık ‘uzay yolu’nda bağımsız
Rusya, 10 yıldır üzerinde çalıştığı yeni nesil çevre dostu, ağır kargo taşıyıcı roketi “Angara-A5″i başarıyla test etti. Denemede Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de hazır bulundu. Putin, “Angara-A5″in savunma güçlerini artıracağını söyledi.
Rusya’nın kuzeybatı bölgesinde bulunan Plesetsk Uzay Üssü’nden fırlatılan Angara-5, 30 bin kilometre mesafedeki yörüngeye başarıyla gönderildi. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, canlı yayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e bağlanarak testin başarıyla gerçekleştirildiğini bildirdi.
Rusya Uzay Ajansı Roscosmos’a göre yeni Angara sınıf roketler Rusya’ya uzay teknolojilerinin gelişiminde çok büyük üstünlük sağlayacak. Angara tüm uyduları yörüngeye yerleştirme potansiyeline sahip. Rokette kullanılan tüm parçalar Rusya’ya üretiliyor ve diğer uzay ajansları ile ortak çalışmaları asgariye indiriyor. Yakıt olarak da çevre dostu oksijen ve kerosen kullanılıyor. Angara sınıf uzay taşıma araçları 2 bin ile 40 bin kilogram arasında kargo taşıyabilecek.
PUTİN: GELİŞME HEM RUSYA HEM DE KGAÖ İÇİN ÖNEMLİ
Rusya lideri Putin, Moskova’da gerçekleşen Kollektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) liderler zirvesinde yaptığı açıklamada, Angara-5 füzelerinin Rusya ve KGAÖ üyelerinin güvenliğinin pekiştirilmesinde kullanılacağını belirtti. Putin, “Bugün hem Rusya hem de tüm KGAÖ üyeleri için çok önemli ve güzel bir gelişme yaşandı. Angara-5 tipi uzay taşıma araçları, Rusya’ya kendi toprakları üzerinden her tip uyduyu yörüngeye sabitleme imkanı verecek, üstelik çevreyi kirletmeden…” ifadelerini kullandı.
“RUSYA UZAYA BAĞIMSIZ ERİŞİM SAĞLAYACAK”
Rusya, şu ana kadar ağır kargo taşıyıcı roketleri sadece Kazakistan’da bulunan Baykonur Uzay Üssü’nden fırlatıyordu. Angara-5 tipi roketler sayesinde, fırlatma işlemleri Rusya topraklarından gerçekleştirilebilecek. Rusya’da yayımlanan Uzay Bilimleri Dergisinin baş editörü İgor Marinin Sputnik Radyosu’na yaptığı açıklamada, ilk kez başarıyla fırlatılan Angara roketlerini, Rusya’nın uzay çalışmalarında yeni bir atılım yaptığının göstergesi olarak değerlendirdi. Marinin, Rusya’nın artık uzaya bağımsız erişim imkanına sahip olduğunu vurguladı:
‘Fırlatma işlemi çok başarılı geçti. Angara-5 tipi roketlerin dünyada bir benzeri yok. Bu tip roketler sayesinde Rusya artık sadece Baykonur Uzay Üssü’nden değil, ülkenin kuzeydeki Plesetsk hava üssünden de uyguları yörüngeye fırlatabilecek. Yani bu roket sayesinde Rusya uzaya bağımsız erişim imkanına sahip oldu. Ayrıca Angara’nın gelişme perspektifleri var. Bütün bu faktörler Rusya’nın uzay alanında yeni bir atılım gerçekleştirdiğini gösteriyor.”
Angara tip roketler astronotları Uluslar arası Uzay Üssü’ne taşıyan Rus yapımı Soyuz roketlerinin tamamlayıcısı olarak görev yapacak. Angara roketleri zamanla Proton tip roketlerin yerini alacak. İnsanlı Angara 5’in test fırlatılması 2018’de planlanıyor.