SADOVA SAVAŞI, Prusya ile Avusturya arasında yapılan savaş (3 Temmuz 1866). Bu savaşta Avusturya’nın önderliğindeki Alman Konfederasyonu’na dahil pek çok küçük Alman devleti, Avusturya’nın yanında yer aldı. Prusya önce bu küçük Alman devletlerini birer ikişer yendi. Sonra asıl rakibi Avusturya ile karşı karşıya geldi. Savaşı, daha modern silahlarla donatılan ve daha üstün taktik manevralar yapan Prusya ordusu kazandı. 220.000 kişilik Avusturya ordusu, 40.000 ölü bırakarak savaş alanından çekilmek zorunda kaldı. Savaş sonunda Prusya-Âvus-turya arasında Prag Barış Antlaşması imzalandı. Bu barış antlaşmasına göre Avusturya, Alman Konfederasyonu’ndan çekildi; Schleswig ve Holstein eyaletleri üzerindeki haklarını Prusya’ya terk etti; Prusya’ya
20.000.000 taler savaş tazminatı ödemeyi kabul etti ve Venedik bölgesini İtalya’ya bıraktı.
Daha sonra Devlet Şûrası Maarif iresi Temyiz Mahkemesi reisliği ticaret nazırlığı gibi önemli görev-‘e bulundu. II. Abdülhamit döne-‘e Berlin Büyükelçiliği ve Viya-Sefirliği’ne gönderildi. Zorba paha karşı özgürlük mücadelesi en arkadaşlarının tutuklanması ;ri üzerine aşırı üzüntüye kapıla-intihar etti. Mezarı Sultan Mah-türbesi bahçesindedir. İlk genç-‘e Namık Kemal, Abdülhak Ha-gibi yenilikçilerin etkisinde ka-Sadullah Paşa, Fransız edebiya-tanıdıktan sonra, 18. ve 19. yüz-şairlerinden çeviriler yaptı. La-in’in ünlü “Göl” şiiri bunlar ara-adır. Tekniğin uygarlık koşulları-zırlamadaki işlevine inanan akıl-yazıları, yaşadığı dönemin güçlü azı örneklerinden sayılır.
karışıklığa sahne oldu. Son Safevi hükümdarı III.-Abbas’ın ölümünden sonra kumandanı Nadir kendisini şah ilan ederek Safevi sülalesine son verdi (1736). Böylece İran’da Avşarlar devri başlamış oldu.