Genel

Safer Ayı nedir, ne zaman başlıyor?Bu ayda neden belalar yağar, hangi dualar okunur?

Safer Ayı nedir, ne zaman başlıyor?Bu ayda neden belalar yağar, hangi dualar okunur?1

Safer Ayı’nın ilk günü bugün başladı. Peki Safer Ayı’nın özellği nedir ve Safer Ayında okunması gereken dualar ve kılınması gereken namazlar nelerdir?

Safer, ay takvimi olarak bildiğimiz hicri takvimin ikinci ayıdır. Hicri takvim ayın evrelerine göre düzenlenmiş olan bir takvimdir. Hicrî ayların birincisi, Muharrem ayıdır ve içinde aşûre günü vardır. Üçüncü ayı ise Rebî’ül-Evvel ayıdır ve bu ayın 12. Gecesinde Kâinatın Efendisi Sevgili Peygamberimiz arzımıza ve gönlümüze teşrif etmiştir.

Safer ayı Cahiliye Arapları tarafından uğursuzluk ayı olarak tanımlanmıştır. Onlar bu ayda umre yapmanın büyük bir günah olduğunu söylemişlerdir. Hz. Muhammed ise “Umre her zaman helâldir!” buyurarak bu aya atfedilen uğursuzluk inancını kırmıştır. Ayrıca bu ayda yapılmış olan nikahların fazla sürmeyeceği kötü sonuçlanacağı ve bu ayda yapılan işlerin amacına ulaşmayacağına ve uğursuzluk getireceğine inanılmıştır. Bundan dolayı safer ayı hakkında uğursuz ay söylentileri yayılmıştır.

Ebû Hüreyre’nin rivâyetiyle Resûlullah Efendimiz şöyle buyurmuştur:”İslâm’da uğursuz sayma, kötüye yorma yoktur; en iyisi iyiye yormadır.” Peygamber efendimiz zararlı anlayışın İslam’da bulunmadığını böylece ifade etmiştir. Başka bir hadiste ise “Eşya da uğursuzluk yoktur, Safer ayında uğursuzluk yoktur, baykuşun ötmesinde bir uğursuzluk yoktur.” Şeklinde buyurmuştur.

Ebû Hüreyre’nin rivâyetiyle yine Resûlullah Efendimiz şöyle buyurmuştur:“Hastalığın kendiliğinden sirâyeti yoktur; uğursuzluk ve baykuş ötüşünün olumsuz etkisi yoktur; Safer ayının hayır ve şerle bir alâkası yoktur; bunlar cahiliye hurafeleridir. Cüzzamlıdan, aslandan kaçtığınız gibi kaçınız!”

Safer ayında birinci kat semaya 320.000 bela inmektedir. Bu belalar ve kazalar bütün yıla yayılmaktadır. Bir sonraki safer ayına kadar bu 320.000 beladan birinin size isabet etmesinden korunmak için, aşağıda tarif edilmiş olan namazları kılmak ve tesbihatları yapmak tavsiye edilmektedir. Bu namazları kılanların, bir dahaki yıl aynı güne kadar kazalardan korunacağı rivayeti bulunmaktadır.

SAFER AYINDA KILINACAK NAMAZ VE OKUNACAK DUALAR

İlk 15 gün her güne 100 defa:
ALLÂHÜMME FERRICNÂ BIDÜHÛLIIS SAFERII VEHTIYIMLENÂ BILHAYRI VEZZAFERI
diye dua edilir.

Bu Dua’nın anlamı: Allah’ım bizi seferin girişiyle ferahlat, genişlet. Bize bu ayı hayırla ve zaferle tamamlat.

15 günden sonra da:
ALLÂHÜMME FERRICNA BIHURÛCI’S SAFER VEHTIMLENÂ BILHAYRI VE’Z ZAFER.
diye dua edilir.

Bu Dua’nın anlamı: Allah’ım bizi seferin çıkışıyla ferahlat, genişlet. Bize bu ayı hayırla ve zaferle tamamlat.

Safer ayının ilk salısını çarşambaya bağlayan gece teheccüt vakti de selamete ermek niyeti ile 4 rekat namaz kılınmalıdır.

1.rekatta: fatihadan sonra 17 kevser suresi,

2. rekatta fatihadan sona 5 ihlas suresi,

3. rekatta fatihadan sona 1 felak suresi,

4. rekatta fatihadan sona 1 nas suresi,
okunur.

o gecenin gündüzünde 2 rekat daha namaz kilinir. her iki rekatta fatihadan sona 11 ihlas suresi okunur.

Bu namazlari sefer ayinin son çarsamba günü ve gecesi de tekrar etmeli,namazdan sonra da 7 tane Salat-i münciye okunmalidir.

Yine belalardan korunmak için; Ayet-el Kûrsi okunması tavsiye edilmektedir. Evden çıkarken veya eve girerken Ayet-el Kûrsi okunmalıdır. Evden çıkarken bu duayı okuyan kişi her işinde muvaffak olur ve hayırlı işleri başarır. Evine gelince okuyan kişinin iki Ayet-el Kûrsi arasındaki işleri hayırlı olur ve fakirliği önlenir. Bir kimse evinden çıkarken Ayet-el Kûrsi’yi okursa, Hakk Teâlâ yetmiş Meleğe emreder, o kimse evine gelinceye kadar ona dua ile istiğfar ederler.

Safer ayında her gün mutlaka 100 kere “LA HÂVLE VELÂ KUVVETE İLLA BİLLAHİL ALİYYİL AZİYM” denilmelidir. Günde 100 kere söyleyenden, en hafifi fakirlik olmak üzere 70 çeşit bela, musibet kaldırılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir