Şalgam suyunun faydaları Şalgam suyu, Türk insanının vazgeçilmez bir damak tadı haline gelmiştir.İşte bu soruların cevabı:
İşte faydaları
Şalgamın Faydaları
Şalgam acı tadıyla bilinen bir kök sebzesidir. Kökü ve yaprakları çok yüksek değerde besin ve bileşenler içerir. Ünlü Romalı filozof, Pliny, şalgamı kendi zamanının en önemli gıdalardan biri olmak değerlendirmiştir. Yıllar sonra modern tıp şalgam üzerinde yaptığı bilimsel araştırmalar Pliny’in ne kadar haklı olduğunu ortaya koyuyor.
Şalgam ülkemizde yaygın bir şekilde tüketilmektedir. Özellikle kış aylarında tüketimi artar, yemeklerin özellikle balıkların yanında tüketimi tercih edilir. Şalgam ayrıca salatalarda ve turşularda kullanılır. Kışın soğuk algınlığından kaynaklanan hastalıklara iyi geldiğine inanılır.
Şalgam bol miktarda A vitamini içermektedir. Bunun yanında C, E, K B6 vitaminler ve başta Kalsiyum, demir ,potasyum, fosfor, magnezyum olam üzere bir çok mineral ve bileşen içermektedir.
Şalgamın Faydaları
Şallgamın içerdiği bir çok vitamin, mineral ve bileşenler sağlık açısından önemli katkılar sağlar. Bu özelliği sayesinde şalgam, kalp sağlığını korumaktan, kanserle mücadeleye, cilt sağlığından, damar sağlığına kadar bir çok açıdan sağlığımıza hizmet etmektedir.
İçerdiği Omega-6 yağları ve diyet lifleri sağlığımıza olan faydasların alanını daha da genişletmektedir. Diyet lifleri genel anlamda sindirim sitemi sağlığını korumaya yardımcı olurken, Omega-6 yağları saç ve cilt sağlığından iltihaplara kadar bir çok alanda sağlığımıza hizmet eder. Şalgamın sert görünümü belkide bünyeyi ve bağışıklık sistemini akle gibi geçilmez yaptığındandır kim bilir.
Ülkemize has birçok yiyecek ve içecek vardır. Bunların bazıları ilk önce yerel bölgelerde yaygınlaşmış, sonra tüm Türkiye geneline yaygınlaşmış, daha sonrada dünyaya yayılmıştır. Buna örnek olarak şalgamı verebiliriz. Şalgam suyu, Güney Doğu ve Doğu Akdeniz bölgesine has bir içecek olmuş, daha sonrada kebablı yemeklerin ayrılmaz parçası olarak Türk insanının vazgeçilmez bir damak tadı haline gelmiştir. Bizde bu yazımızda şalgam suyunu kısaca incelemek istedik. Acaba şalgam suyunun sağlığımız için bir önemi, zararı veya yararı var mıdır? İşte bu soruların cevabı:
Şalgam Turpgiller ailesinden olan Şalgam bitkisinden yapılan Çukurova’ya özgü bir içecektir. Kırmızı renkli, bulanık görünüşlü ve ekşimsidir. Acılı ve acısız çeşitleri mevcuttur.
Şalgama acı olarak genellikle acı süs biberi turşusunun suyu kullanılır. Damak tadına göre 1/3 ila 1/6 oranında şalgama katılabilir. Ancak şalgam acısıyla karıştırıldıktan sonra fazla bekletilmemelidir, şalgam bozulabilir. O yüzden acıyı şalgamı içmeden önce katmak daha iyi olur. Şalgamla beraber siyah havuç ikram edilir. Mayalanma sürecine de dahil olmuş bu siyah havuçlar, şalgam suyunun içinde dururlar. Bunlara tane denir, yöre aksanı sebebiyle dene dendiği bilinmektedir.
Şalgam suyu Adana ve Tarsus’ta sadece şalgam diye ifade edilir. Şalgam genellikle kebap çeşitleriyle birlikte tüketilir.
Şalgamın anavatanı Tarsus olarak bilinir ve Tarsus’a patentlenmiştir. Buna rağmen nüfustan dolayı en çok Adana’da tüketilir. Ermeniler tarafından ilk olarak yapıldığı söylenmektedir. Plastik şişede tadının bozulması daha kolay olduğu için genelde cam şişelerde tercih edilir.
Şalgam Suyunun Yapımı
Şalgam yapımında şalgam, kırmızı havuç, bulgur unu, tuz, maya ve su kullanılır. Şalgam suyunun fermantasyonu iki aşamada gerçekleşir.
Birinci aşama; ekşi maya, tuz ve su ile karıştırılarak bulgurun hamur haline getirilmesidir.
İkinci aşama; bulgurun su ile ekstaraksiyonu sonucu elde edilen sıvının dilimlenmiş şalgam ve kırmızı havuç ile fermantasyonudur.
Şalgamın Suyunun Faydaları
İnsan sağlığı için pek çok faydaları vardır.
- İştahı açar,
- Laktik asit içerir, sindirimi kolaylaştırır.
- B grubu vitaminleri içerir, sinirleri yatıştırır.
- Mide ve karaciğere faydalıdır,
- Kalsiyum, potasyum ve demir içerir, kemik ve dişleri kuvvetlendirir.
- Afrodizyak özelliği vardır.
- 100 gramında 20 kalori olan şalgam, A–B–C vitamini içerir. Kalp, damar ve göz sağlığı için faydalıdır.
- İdrar söktürücü,romatizma, nikris ağrılarına, mafsal şişliklerine, böbrek kumu ve taşının dümsine, apse, dolama, kan çıbanı, donma,ergenlik sivilceleri, egzama, göğsü yumuşatıcı, akciğer ve bronşları temizler, boğaz iltihabına, pekliğe, şeker hastalarına verilir.
- Toksinleri atmaya yarayan, süt asidi, fosfor, kalsiyum, potasyum, stresiönleyip sinirleri yatıştır.
- Şeker ve vitamin yönünden çok zengin olan şalgam arsenik, kalsiyum ve madeni tuzlar içerir. Kansızlık için ideal bir ilaç olup,yaprakları da kökü gibi kalsiyum demir,bakır ve iyot içerir.
- Vücutta şişliklerin üstüne konduğu gibi,el ve ayağı donanlara haşlanıp lapası sürülür.
- Haşlanan suyu ile saçlar yıkandığında beyazlaşmayı önler.
- Kökünün haşlanıp içilmesi sindirim güçlüğünü giderir. Nikris hastalığına iyi gelir.
- Akciğer ve bronşları temizleyen şalgam,pekliği giderdiği gibi bazı cilt hastalıklarında da merhem gibi kullanılır.
- Yaşlıların ayak üşümelerini gidermek için; kalın, etlice soyulmuş, 2 şalgam kabuğu, 1 çay bardağı ısırgan otu ile 1 litre suda haşlanıp haftada 2 gün ayaklar bu suyla yıkanır.
Şalgam Kanseri Önler: Şalgam kanser hastalığı ile mücadele eden zebzeler arasındadır. Şalgam diğer sebzelerde olduğu gibi kanaser hastalığı ile mücadele edecek doğal besinler ve antioksidanlar açısından zenginidir. Şalgamın içerdiği gliknozolit seviyesi çok fazladır. Labaratuvar araştırmaları glikozinolit bileşeninin karaciğerdeki toksinler ve kanserojen maddelerle etkileyici bir şekilde mücadele ettiğini ortaya koymaktadır. Hatta bu maddenin tümörlerin büyümesini önlediği söylenmektedir. Bunun dışından şalgamın etkili bir antioksdian olması kansere neden olan serbest radikallere karşı bünyeyi koruduğunu söyleyebiliriz. Antioksidan özelliği sayesinde, şalgam serbest radikallerin vücuttan atılmasını sağlar.
Şalgam Kalp Sağlığını Korur: Şalgam, kalp krizi ve kalp hastalığının önlenmesinde önemli rol oynadığı düşünülen çok önemli bir anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Bu özelliği sayesinde koleterolü sağlıklı seviyede tutmayı başarır, bunda folatlar da önemli rol oynarlar. Ayrıca kalp damar sağlığı için çok önemli olan B vitaminini fazla miktarda içermektedir.
Yaz mevsimine denk geldiği için ramazan ayı iftar ile sahur arasındaki sürenin kısa olmasına neden oluyor. Uzun saatler süren açlık sonrasında, iftar sofralarının bereketi ile bolca tüketilen yiyecekler ve içecekler midede şişkinlik yapıyor. Yemekle birlikte, öncesinde ve sonrasında içilen 1-2 bardak şalgam suyu, midenizi rahatlatırken sindirimi de kolaylaştırıyor.
Ramazan ayının mevsim sıcaklıklarının en yoğun olduğu aylara denk gelmesiyle birlikte hem hava koşulları hem de aç kalınan sürenin uzunluğu, oruç tutan bireylerin vücut dengesini değiştirebiliyor. İftar ve sahurda yenebilecek ağır yiyecekler beslenme alışkanlığı ile değişen metabolizma hızı vücudumuzda problemlere neden olabiliyor. Vücut dengesinin korunmasında ise en büyük yardımı sindirimi kolaylaştırıcı etkisiyle “şalgam suyu” sağlıyor.
Sağlığınız İçin Faydaları Saymakla Bitmiyor
Diyabetiklerinde gönül rahatlığıyla içebileceği şalgam suyu şeker içermiyor. Vücut için doğal ve katkısız bir besin kaynağı olan şalgam suyunun en önemli hammaddesi mor havuç A vitamini deposu. Aynı zamanda doğal mor rengi ile de zengin antioksidan kaynağı.Bu özelliğiyle göz sağlığına da katkısı bilimsel olarak kanıtlanan şalgam suyunun insan sağlığına faydaları saymakla bitmiyor. Özelikle hazmı zor yiyeceklerin yanında içilen şalgam suyu; vücuttaki toksinleri atıyor, bağırsakları çalıştırarak fazla kiloların atılmasına yardımcı oluyor ve ayrıca hücre yenileyici özelliği de bulunuyor. Serinletici özelliği bulunan şalgam suyu sıcak yaz günlerinde harareti önlemede de büyük bir rol oynuyor.
Türkiye’de şalgam suyu pazarında en büyük paya sahip Doğanay’ın Gıda Mühendisi Dila Beşen: A ve B grubu vitaminlerini içeren, bağırsakların çalışmasına yardımcı olarak sindirimi kolaylaştıran şalgam suyu; Kalsiyum ve potasyum yönünden oldukça zengindir. Antioksidan kaynağı olan şalgam suyu üretiminde kullanılan mor havuç, şalgam turpu, bulgur mayası ile vücut için doğal ve katkısız bir besin kaynağıdır. Şalgam suyunun mayalanması için üretimi esnasında içerisine konulan doğal bulgur mayası (setik) şalgamın içerisindeki doğal şekerin tamamını parçalıyor ve böylece şalgam suyunun içerisinde bulunan şekeri sıfırlıyor.Bu yıl Ramazan ayında iftar ile sahur arasındaki sürenin kısa olması sebebiyle sindirim sistemimize yaşanabilecek rahatsızlıklar için iftarda ve iftar ile sahur arasındaki zamanda içilecek bir iki bardak şalgam suyu, hazmı kolaylaştırıcı etkisiyle sindirim sistemini hızlanmasını ve rahatlamayı sağlar.
Şalgam Bağışıklık Sistemini Korur: Şalgam C, A, E vitaminleri açısından oldukça zengin bir besin maddesidir. Bunun yanında manganez ve beta-karoten de dahil olmak üzere çok sağlam bir antioksidan özelliğinin olması bağışıklık sitemine inanılmaz katkı sağlar. Şalgamın kökleri C vitamini daha fazla içerir ve özellikle yaprakları antioksidan özelliği daha fazladır. Çok etkili bir antioksdian olması serbest radikalleri ortadan kaldırmasının yanında hücrelerin yenilenmesi, hasarlı hücrelerin onarılması, hücrelerin sayısının artması, DNA hasarlarının giderilmesinde bağışıklık sisteminin ihtiyaç duyduğu besinlerin sağlanması gibi bir çok açıdan katkı sağlar. Bütün bu katrıları ile şalgam çelik gibi bir bağışıklık sisteminin temellerini atmaya yardımcı olur.
Bağırsak Hastalıklarına İyi Gelir: K vitamini ve omega-3 yağ asitleri: şalgam bu bir iki mükemmel anti-enflamatuar maddelerin kaynağıdırr. K vitamini, vücudun enflamatuvar sisteminin güçlü bir düzenleyicisidir. Yapılan bir çok bilimsel araştırma, omega-3 yağ asitlerinin, vücudun enflamasyon sistemini ciddi anlamda desteklediğini ve kronik enflamasyonun sonucu olabilecek kalp, artrit ve diğer hastalık riskini azaltmaya yardımcı olduğunu ortaya koymuştur. Bunun yanında bağırsak hastalıklarına karşı tedavi amçlı olarak kullanılacağı gibi, bağırsakları hastalıklara karşı koruma özelliği vardır.
Şalgam Sindirim Sistemi Sağlığını Korur: Şalgam vücudun sindirim sistemini desteklemeye yardımcı olan lifi yğksek miktarda içermektedir. Bu konuda yapılan bazı bilimsel araştırmalar, şalgamın içerdiği element ve bileşenlerin sindirim sistemini anfeksiyonlardan ve bazı zararlı bakterilerden koruduğunu ortaya koymuştur.
Şalgam Kemik Sağlığını Korur: Şalgamın bol miktarda içerdiği kalsiyum ve potasyum, sağlıklı kemik gelişimi ve osteoporoz gibi kemik hastalıkları önlemek için yardımcı olur. Özellikle çocukların sağlıklı iskelet sahibi olmalarına ciddi kakıda bulunabilir.
Şalgan Kilo Vermeye Yarcımdı Olur: yüksek miktarda diyetlifi içermesi bağırsakların sürekli hareket halinde olmasını sağlar. Bun ise bünyenin gereksiz maddeleri daha hızlı dışarı atmasına yardımcı olur. Bütün bunların yanında iyi miktarda su içerdiği için kabızlık sorununa da alternatif çözümler sunabilir.
Şalgam Suyunun FaydalarıŞalgam Suyunun Faydaları:
Şalgam suyunun tadından ve acılığından şikayet edenler aslında ön yargılı davranıyorlar, şalgam suyunu içtikten birkaç dakika sonra o acılık nefis bir lezzete dönecektir. Doğal vitemin ve minerallerle yüklü bu mucizevi içecek bir çok açıdan sağlık için faydalıdır.
Yabancılar şalgam suyunuTürklerin milli içeceği olarak görürler. Şalgam suyu tek başına tüketilmez, çok acı olur bu yüzden farklı sebzelerle karuştırılmkatadoır.
Şalgam suyunun hazırlandıktan hemen sonra taze olarak tüketilmesinde büyük fayda vardır. Başka sebzelerle birlikte karıştırıldığında mükemmel bir potasyum deposuna dönüşür. Bunun yanında şalgam suyu A ve K vitaminleri açısından da zengindir.
Günlük olarak tüketilen şalgam suyunun faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz.
Şalgam suyu karaciğer ve mesane sorunlarını giderecek çok zengin besinler içermektedir, günde bir bardak tüketilmesi bu tür sorunları ortadan kaldırabilir.
Şalgam suyunun içerdiği bileşenler bünyede bulunan toksinlerin kolayca dışarı atılmasını sağlar bu işlem de kanserle mücadele gücünü arttırır.
Düzenli olarak şalgam suyu tüketimi obezite sorununu giderir.
Şalgam suyunun anemi hastalığına iyi geldiği söylenmektedir.
Yüksek miktarda C vitamini içermesi solunum yolu hastalıklarına iyi gelir, bronşları açar,astım ataklarının şiddetini azaltır.
En önemli hammaddesi mor havuç olan şalgam suyunun A vitamini deposu olduğunu belirten İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mesut Başak, içeceğin bağırsakları çalıştırıp, hücreleri yenilediğini söyledi.
Şalgam suyunun sağlığı olumlu etkilediğini belirten İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mesut Başak, içeceğin önemli bir antioksidan kaynağı olduğunu söyledi.
“Şalgam suyu toksin atmada çok önemli bir rol oynar” diyen Prof. Başak’a göre şalgam suyunun faydaları saymakla bitmiyor. İşte Prof Başak’ın değerlendirmesiyle şalgam suyu ve vücuda etkileri:
“Şalgam suyu üretiminde kullanılan mor havuç, şalgam turpu, az tuz, bulgur mayası ve acı süs biberiyle iştahı açıyor, vücuttaki toksinleri atıyor, sindirimi kolaylaştırıyor. Mide ve karaciğere faydalı, B grubu vitaminleri de içeren şalgam suyu kalsiyum ve potasyum yönünden çok zengindir ve afrodizyak özelliği de vardır. Bağırsakları çok iyi çalıştırarak günde mutlaka en az bir kez büyük tuvalete çıkmanızı sağlıyor. Fazla kiloların atılmasına yardımcı olan şalgam suyu insanları rahatlatıyor ve stresi gideriyor. Hücre yenileyici özelliği de bulunan şalgam suyunun içerisinde sıfır şeker bulunuyor. Özellikle bu yıl Ramazan ayında iftar ile sahur arasındaki sürenin kısa olması sebebiyle yemeklerle birlikte, yemeklerden önce veya sonrasında içilecek bir iki bardak şalgam suyu hazmı kolaylaştırıcı etkisiyle sindirim sistemini hızlandırıyor. Şalgamın mayalanması esnasında şalgam suyunun oluşması için içerisine konulan doğal bulgur mayası şalgamın içerisindeki şekerin tamamını parçalıyor ve böylece şalgam suyunun içerisinde bulunan şekeri sıfırlıyor. Şeker hastalarının da kolaylıkla tüketebileceği doğal bir içecek olan şalgam suyu kalori bakımından son derece düşük bir içecek olma özelliği taşıyor. Yüksek tansiyon hastaları ve hamileler şalgam suyu tüketim oranına dikkat etmeli. Yarım litre şalgam suyu içerseniz ancak 15 kalori alırsınız. Diğer yandan bol miktarda içerdiği kalsiyum elementi, metabolizmayı hızlandırıcı fayda sağladığı için “şalgam suyu zayıflatır mı?” sorusunun cevabı ‘kesinlikle evet’tir.”
Şalgam suyu vücutta terle ile meydana gelen kötü kokuları giderebilir.
Şalgam suyu kalp sağlığını korur, kan pıhtılaşmasına engel olabiliri damar sağlığı için önemli bir besin kaynağıdır.
Felç ve inme hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
Şalgam suyunun içerdiği zengin maddeler böbrek taşının düşürlmesine katkı sağlayabilir.
Şalgam suyu sinir sitemi üzerinde de önemli etkileri vardır, sinir sistemini güçlendirir, stresle mücadelede bünyeye yardımcı olur.
Bol miktarda potasyum ve kalsiyum içeren şalgam suyu kemik sağlığını da korumaktadır.
Flavonoid açısından da zengin olan şalgam suyu, kılcal damarların sağlığını korur, kanamalara karşı güçlendirir.
Kolon kanseri ve kolon tümörlerine alternatif tevai olarak kullanılabilir.
Şalgam suyu çeşitli cilt sorunlarını giderebilir.
Akneler karşı şalgam suyu etkili olabilir.
Kış aylarında soğuk aldınlığından kaynaklanan grip, nezle gibi sorunların önlenmesine veya bunların tedavisinin edilmesine ciddi katkılar sağlayabilir.
Şalgam suyunun faydalarından maksimum derecede faydalanmak için evde doğal yollarla hazırlamanızı öneririz. Marketlerde satılan şalgam suyunun ne kadar sağlıklı olduğu herkesin malumu, marketlerdeki şalgam suları belki çok sağlıklı ortamlarda üretilmiş olabilir ama uzun süre beklemesi özelliğinin bir kırmını yitirmesine neden olur. Bu yüzden en mantıklı, ucuz ve sağlıklı yöntem, şalgam suyunun evde hazırlanması.
Evde hazırlamak için bazı şalgam suyu tarifleri:
Şalgam Rezene Suyu:
Blender’da ½ şalgam, 3 havuç, 1 elma ve 1/2 rezenekarıştırın. Daha sonra süzün ve doğuttuktan sonra için
Şalgam ve Pancar Suyu:
1 küçük pancar 1 küçük şalgam ufak parçalara bölünür. Limon ve bir miktarda tuz eklenerek hazırlanır.
Kalsiyum Kralı Şalgam Suyu:
3 su bardağı kıyılmış şalgam, 3 su bardağı kıyılmış yeşil lahanayı suyundan ayıklayın ve karıştırırn. Bu karışım, tüm yaş grupları için uygundur, çok etkili bir kalsiyum deposudur.
Şalgam suyu, Adana’dan sofralarımıza gelen oldukça lezzetli ve şifalı bir içecektir. Et yemeklerinde sıklıkla tüketilir. Şalgam suyu, aslında o kadar şifalıdır ki, gün içerisinde de tüketilmesi önerilir. Özellikle soğuk kış aylarında sizi hastalıklardan korumaya yetecek bir vitamin deposudur.
Şalgam suyunun faydaları nelerdir?
İştah açıcıdır, yemeklerin yanında içtiğiniz takdirde daha çok yemenizi sağlayabilir.
İştah açtığı gibi sindirimin de kolaylaşmasını sağlar.
Mide ve karaciğer için oldukça faydalıdır; ilaç görevi görür.
Kalsiyum, potasyum ve demir açısından oldukça zengindir. A, B ve C vitaminleri açısından da oldukça zengindir.
Afrodizyak etkisi vardır.
Göz sağlığı için oldukça faydalı bir besindir.
Böbrek hastalıklarında ilaç etkisi gösterir; kum ve taş dökme dönemlerinde iyileştirici etki yaratır.
Akciğer ve üst solunum hastalıklarına iyi gelir. Göğsü yumuşatır, öksürüğü keser.
Dolama, egzama ve sivilce gibi cilt problemlerini iyileştirir.
Vücut şişkinliklerini ve ödemi indirmeye yardımcı olur.
Sindirim problemleri yaşıyorsanız, her gün 1 bardak şalgam suyu için; sorununuz çözülecektir.
İçeriğinde bulunan şeker oranı kan şekerini dengeler. Şeker hastaları için de oldukça faydalıdır; şekeriniz düştüğü anda şalgam suyu içerseniz dengeyi yakalarsınız.
Kansızlığa iyi gelir; içerisinde bol miktarda demir bulunur.
El ve ayak üşümeleri için şalgamın posasıyla kür uygularsanız, bu probleminiz de kısa sürede çözülür. Ayrıca, ısırgan otuyla şalgamı karıştırıp 1 litre suda haşlayın ve ayaklarınızı, ellerinizi bu suyla yıkayın. Faydasını göreceksiniz.
Tansiyon hastası ve hamileler hariç herkes şalgam suyunu gönül rahatlığıyla kullanabilir.
Şalgamın suyu kadar kendisi de faydalı olduğu için şalgamı salatalarda kullanarak da tüketebilirsiniz. Turşusunu yapıp yemeğin yanında yiyebilirsiniz.
Reflü ya da gastrit gibi bir mide probleminiz yoksa acılı olanı tüketmeniz tavsiye edilir. Acılı olanın faydaları daha fazladır. Özellikle bağışıklık sistemini güçlendirme konusunda etkisi daha da yüksektir.
Lezzeti ve faydaları ile bulunmaz bir nimet olan şalgamı, evinizden ve sofralarınızdan eksik etmeyin. Sık sık tüketin ve tüm yararlarından faydalanın. Özellikle kış aylarında bol bol tüketin ve kendinizi hastalıklara karşı koruyun.
Şalgamı sağlıklı şartlarda, evde hazırlamak hiç zor değil. Yine de şalgamı dışarıdan alıyorsanız plastik bidonlar ve güneşte beklemiş olanı değil cam şişelerde ve sağlık şartlarına uygun hazırlanmış olanı tercih edin. Kendiniz hazırlayacaksanız mutlaka cam kavanozlarda hazırlayın.
Şalgamın faydaları
- Özellikle kış mevsiminde grip ve soğuk algınlığına karşı etkilidir.
- En önemli ham maddesi olan mor havuç başlı başına A
- vitamini deposudur. Bu özelliği ile göz sağlığına katkısı bilimsel
- olarak kanıtlanmıştır.
- Vücut için doğal ve katkısız bir besin kaynağıdır.
- Antioksidan kaynağıdır.
- Hücre yenileyici özelliği vardır.
- Bağırsakları çok iyi çalıştırır, kabızlığı önler ve fazla
- kiloların atılmasına yardımcı olur.
- İştahı açar.
- Laktik asit içerdiğinden sindirimi kolaylaştırır.
- B grubu vitaminleri içerdiğinden sinirleri yatıştırır.
- Mide ve karaciğere faydalıdır.
- Kalsiyum, potasyum ve demir içerir. Bu özellikleri ile kemik ve dişleri kuvvetlendirir, ayrıca afrodizyak özelliği vardır.
- Vücuttaki toksinleri atar, stresten kurtarır.
- Şeker hastalığına iyi gelir.
Şalgam yapımı için gereken malzemeler
- 9-10 adet mor havuç
- 2-3 adet şalgam turpu
- 2 su bardağı çok ince bulgur
- 1 paket toz maya veya 1 küçük paket yaş maya
- 1 yemek kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 yemek kaşığı limon tuzu
- 3-4 yemek kaşığı tuz
- 5-6 litre kaliteli içme suyu
Şalgam yapımı
- Bulgur, tuz, şeker ve mayayı bir kasede karıştırıp üzerine 2 bardak ılık su dökerek hamur yapın.
- İnce pamuklu veya tülbentten bir parça kumaşın ortasına yaptığınız hamuru koyup bohça gibi toplayın.
- Bir iple hamur dışarı çıkmayacak şekilde bağlayıp bir kavanoza yerleştirin.
- Ağzı kapalı şekilde ılık bir yerde bir gün bekletin.
- Ertesi gün üzerine 1 litre kadar su ekleyin ve 2 gün daha ılık bir yerde bekletin.
- İsterseniz patates soyacağı ile soyduğunuz isterseniz sert bir fırça ile fırçalayıp yıkayıdığınız havuçları boyuna (kalem gibi) doğrayın. Bu aşamada mutlaka eldiven giyin çünkü boyası elden kolay çıkmaz.
- Şalgam turplarını soyup kare kare ve küçük şekilde doğrayın. 5-6 litre su alacak büyük kavanoza havuç ve şalgam turpunu yerleştirin.
- Mayalı suyu üzerine süzerek boşaltın.
- Üzerine 5- 6 litre suyu doldurun.
- 3-4 yemek kaşığı tuz ve limon tuzunu ilave edin.
- Kavanozun ağzını kapatın.
- Ilık bir yerde 2-3 gün bekletin.
- Şalgam içmeye hazırdır.
- Soğuk bir şekilde servis yapın.
Not: Şalgam soğuk bir yerde 3-4 ay saklanabilir.
Acılı şalgam
- Şalgam suyundan 3-4 bardak kavanoza doldurun.
- İçine 8-10 adet acı süs biberi yerleştirin.
- Ağzını kapatın.
- Birkaç gün sonra yeterince acı olacaktır.
- Acılı şalgam içmek isterseniz her bardağa 1-2 yemek kaşığı ilave edin.
Not: Diğer acılı turşu suları şalgamın tadını bozar.
Yazarın önceki yazıları:
İyi turşu kurmanın püf noktaları
Taze nane kurutmak
Kinoa nedir? Nasıl pişirilir?
Türk kahvesi pişirmenin püf noktaları
Bulgur pişirmenin püf noktaları
Yemek yaparken eviniz soğan kokmasın
Balık kızartmanın 5 püf noktası
Şehriyenizi önceden fırınlayın
Pirinç pilavı pişirmenin püf noktaları
Düdüklü tencere kullanımı
Sebzeleri pişirme ve koruma önerileri
Kemik suyu tabletlerinizi evde kendiniz hazırlayın
Afiyet olsun.
Detoks Şalgam Suyu:
Doğranmış ıspanak, pazı, lahana, marul, şalgam, kırmızı elma, havuç, armut, ve zencefil suyunu ayıklayın ve soğutulmuş içiniz.
Karışık Meyveler ile Şalgam Suyu
Kızılcık, üzüm, şalgam, marul, armut, kırmızı elma, havuç, kırmızı biber, ıspanak, pancar, her birinden birer tanesinin suyunu çıkarın. Buz dolabında soğuduktan sonra nane ile servis edebilirsiniz.
6.Kemikler için Şalgam Suyu:
Taze kırmızı kiraz 1 fincan, bir orta ölçekli tatlı patates ve bir büyük şalgam ¼ olacak şekilde. Blendere koyun ve suyunu çıkartın Buzdolabında soğutun ve daha sonra için. Yaz aylarında çok iyi gelir.
Şalgamın Zararları: Şalgamın bazı durumlarda yan etkileri olabilir. Genelde aşırı tüketime bağlı olarak bazı sağlık sorunlarına neden olmasına rağmen genelde güvenle tüketebileceğimiz bir besin kaynağıdır. Olası bazı zararları şunlardır.
Troid bezi sorunları olan kişiler kısıtlı olarak tüketmelidirler. Şalgamın içerdiği goitrogens adlı maddeler hasta olan troid bezlerine daha fazla zarar verebilir. Böyle sorunları olanlar şalgam tüketiminden kaçınmalıdırlar.
Kükürt bleşenleri içerdiği için şişkinlik ve hazımsızlık sorunlarına neden olabilir.
Mide sorunları olanlar, ülser gibi, tüketimine dikkat etmelidirler.
Tavsiyeler
Şalgam yılın her mevsiminde tüketilmesi mümkün besin kaynaklarındandır. Özellikle kış aylarında daha fazla tüketilmektedir. Bunu sebebi yüksek miktarda içerdiği C vitaminin soğuk algınlıklarına iyi gelmesi ve koryucu özelliğinin olmasındandır.
Şalgam suyu yorgun bir iş gününden donra bünyeyi dinlendiri, kasları ve sinir sitemini rahatlatır. Bu yüzden düzenli olarak tüketilmesinde fayda var.
Ramazan ayının mevsim sıcaklıklarının en yoğun olduğu aylara denk gelmesiyle birlikte hem hava koşulları hem de aç kalınan sürenin uzunluğu, sağlıklı bireylerin bile sağlığını tehdit eder duruma getiriyor.
İftar ve sahurda yenebilecek ağır yemekler beslenme alışkanlığı değişen bünyede problemlere neden olabiliyor. Vücut dengesinin korunmasında ise en büyük yardımı sindirimi kolaylaştırıcı etkisiyle şalgam suyu sağlıyor.
Vücut için doğal ve katkısız bir besin kaynağı olan şalgam suyunun en önemli hammaddesi mor havuç, A vitamini deposu. Bu özelliğiyle göz sağlığına da katkısı bilimsel olarak kanıtlanan şalgam suyunun insan sağlığına faydaları saymakla bitmiyor. Vücuttaki toksinleri atan, bağırsakları çalıştırarak fazla kiloların atılmasına yardımcı olan ve A,B,C vitaminleri bakımından önemli bir kaynak olan şalgam suyunun ayrıca hücre yenileyici özelliği de bulunuyor.
AÇLIKLA GELEN STRESİ AZALTIYOR
Şalgam suyunun insan sağlığı ve vücuduna faydalarını sıralayan Diyetisyen Gülser Melis Zorgör, şunları söyledi: “Ramazan Ayı, tüm vücudu alışkın olduğu ritmin dışına çıkardığı için yediklerimize ve içtiklerimize özellikle dikkat etmemiz gereken bir dönem. Özellikle yaza denk gelen ramazan aylarında ayrıca bilinçli davranmalıyız.
Çünkü iftar ile sahur arasındaki sürenin kısa olması sebebiyle iftarda yenilen yiyecekler yatarken henüz hazmedilmiş olmayacağından çok fazla mide- sindirim rahatsızlıkları ile uyku sorunları yaşatıyor.
Bu noktada ramazan ayında sağlıklı kalmak adına bol sıvı tüketilmesi, çok ağır ve yağda kızarmış yiyeceklere rağbet edilmemesi ve hamur işleri ile şerbetli tatlılardan uzak durulması gibi hepimizin bildiği uygulamalar dikkate alınmalı.
Bunların yanında iftar ile yatağa gidilen sürede hazmı sağlamak için şalgam suyu içilmesini öneriyoruz. Yemeklerle birlikte, yemeklerden önce veya sonra içilecek bir iki bardak şalgam suyu hazmı kolaylaştırıcı etkisiyle sindirim sistemini hızlandırır. Bu sayede dolu bir mide ile yatağa girilmemiş ve sahurda tüm günü rahat geçirebilecek kadar yemek yeme imkanı elde edilmiş olur”
Şalgam suyunun hazmı kolaylaştırmasının yanında birçok faydaları olan bir içecek olduğunun altını çizen Zorgör, “İçeriğinde A, B, C grubu vitaminleri barındıran şalgam suyu, idrar söktürücü etkisiyle böbrek kumu ve taşının düşürülmesine de yardımcı olur. Hücre yenileyici ve vücuttaki toksinleri atıcı özelliği iyi bilinen şalgam suyu içeriğindeki kalsiyum ve potasyum ile ramazanda açlığın vereceği stresi de önleyip, sinirleri yatıştırır.
100 mililitresinde sadece 3 kcal olan şalgam suyu, içeriğinde şeker barındırmadığından diyabet hastalarının da rahatlıkla tüketebileceği bir içecek. Metabolizmayı hızlandırarak zayıflamaya yardımcı olan şalgam suyunu, tuz içerdiğinden, sadece tansiyon hastalarının ve hamilelerin dikkatli tüketmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
Şalgam suyu, A vitamini deposudur. Bağırsakları çalıştırıp, hücreleri yeniler. Çok önemli bir anti toksidandır. Şalgam suyu üretiminde kullanılan mor havuç, şalgam turpu, az tuz, bulgur mayası ve acı süs biberiyle iştah açmaya yarar, vücuttaki toksinleri atar, sindirimi kolaylaştırr. Zaten bu yüzden de kebapların yanında şalgam verilir.
Mide ve karaciğere faydalıdır, B grubu vitaminleri bakımından zengin olmakla kalmayıp, kalsiyum ve potasyum yönünden çok zengindir ve afrodizyak özelliği taşır. Bağırsakları çok iyi çalıştırır. Büyük tuvalete çıkamayanların muhakkak içmesi gerekir. Bu sayesinde kilo kaybı sağlar, şalgam suyu insanları rahatlatıyor ve stresi giderir.
Hücre yenileyici özelliği de vardır. Şeker oranı da sıfırdır. Şalgamın mayalanması işleminde şalgam suyunun oluşması için içerisine konulan doğal bulgur mayası şalgamın içindeki şekerin tamamını parçalar bu sebeple de şalgam suyunda şeker bulunmaz. Şeker hastaları da gönül rahatlığınca tüketebilir. Kalori bakımından çok fakirdir. Bu yüzden kilo aldırmaz aksine kilo verdirir. Ancak yüksek tansiyon hastaları ve hamileler şalgam suyu tüketim oranına dikkat etmeli. Tüm bunların dışında bol miktarda içerdiği kalsiyum elementi, metabolizmayı hızlandırıcı fayda sağlar bu yüzden de sağlıklı bir şekilde kilo verebilirsiniz.
Şalgam Nedir?
- Kebapçıların olmazsa olmazı şalgam… Türkiye’ye has birçok yiyecek ve içecek bulunur. Bunların bazıları ilk önce yerel bölgelerde yaygınlaşmış, sonra tüm Türkiye geneline yaygınlaşmış, daha sonra da dünyaya yayılmış içeceklerdir. Buna en güzel örnek şalgamdır. Şalgam suyu, Güney Doğu ve Doğu Akdeniz bölgesine has bir içecektir. Kebapların yanında özellikle verilir.
- Şalgam Turpgiller ailesinden olan Şalgam bitkisinden yapılan Çukurova’ya özgü bir içecektir. Kırmızı renkli, bulanık görünüşlü ve ekşimsi bir tadı olan içecektir. Acılı ve acısız opsiyonları vardır.
- Şalgama acı olarak çoğunlukla acı süs biberi turşusunun suyunu kullanırlar. Damak tadına göre 1/3 ila 1/6 oranında şalgama katılabilir. Ama şalgam acısıyla karıştırıldıktan sonra fazla bekletilmemelidir, bu şalgamı bozabilir.Bu sebeple acıyı şalgamı içmeden önce katmak daha iyi olacaktır. Şalgamla birlikte siyah havuç ikram edilir. Mayalanma sürecine de dahil olmuş bu siyah havuçlar, şalgam suyunun içinde dururlar. Bunlara tane ismi verilir, yöre aksanı nedeniyle dene de denilir.
- Şalgam suyu, Adana ve Tarsus’ta yalnızca şalgam diye ifade edilir. Şalgam çoğunlukla kebap çeşitleriyle beraber sunulur.
- Şalgamın anavatanı Tarsus olarak bilinir ve Tarsus’a patentlenmiştir.Ama nedense en çok Adana’da tüketilir. Ermeniler tarafından ilk olarak yapıldığı hakkında rivayetler vardır. Plastik şişede tadının bozulması daha kolaydır, bu sebeple cam şişelerde satılması tercih sebebidir.
Şalgam Suyunun Yapımı
- Şalgam yapımında şalgam, kırmızı havuç, bulgur unu, tuz, maya ve su malzeme olarak seçilir. Şalgam suyunun fermantasyonu iki sırada gerçekleşir.
- İlk sıra; ekşi maya, tuz ve su ile karıştırılır, bulgur hamur haline getirilir.
- İkinci sıra; bulgurun su ile ekstaraksiyonu neticesi sağlanan sıvının dilimlenmiş şalgam ve kırmızı havuç ile fermantasyonudur.
- Şalgamın Suyunun Faydaları
- Şalgam suyunun faydaları saymakla bitmez. Kebabın yanında hazmı kolaylaştırmasının yanında sağlık için de önemlidir.
- İştahı açar,
- Laktik asit içerir, sindirimi kolaylaştırır.
- B grubu vitaminleri içerir, sinirleri yatıştırır.
- Mide ve karaciğere faydalıdır,
- Kalsiyum, potasyum ve demir içerir, kemik ve dişleri kuvvetlendirir.
- Afrodizyak özelliği vardır.
- 100 gramında 20 kalori olan şalgam, A–B–C vitamini içerir. Kalp, damar ve göz sağlığı için faydalıdır.
- İdrar söktürücü,romatizma, nikris ağrılarına, mafsal şişliklerine, böbrek kumu ve taşının dümsine, apse, dolama, kan çıbanı, donma,ergenlik sivilceleri, egzama, göğsü yumuşatıcı, akciğer ve bronşları temizler, boğaz iltihabına, pekliğe, şeker hastalarına verilir.
- Toksinleri atmaya yarayan, süt asidi, fosfor, kalsiyum, potasyum, stresiönleyip sinirleri yatıştır.
- Şeker ve vitamin yönünden çok zengin olan şalgam arsenik, kalsiyum ve madeni tuzlar içerir. Kansızlık için ideal bir ilaç olup,yaprakları da kökü gibi kalsiyum demir,bakır ve iyot içerir.
- Vücutta şişliklerin üstüne konduğu gibi,el ve ayağı donanlara haşlanıp lapası sürülür.
- Haşlanan suyu ile saçlar yıkandığında beyazlaşmayı engeller.
- Kökünün haşlanıp içilmesi sindirim güçlüğünü giderir. Nikris hastalığına faydalıdır
- Akciğer ve bronşları temizler, pekliği giderir. Bazı cilt hastalıklarında da merhem gibi kullanılır.
- Yaşlıların ayak üşümelerini gidermek için; kalın, etlice soyulmuş, 2 şalgam kabuğu, 1 çay bardağı ısırgan otu ile 1 litre suda haşlanıp haftada 2 gün ayaklar bu suyla yıkanır.
Şalgamın Suyunun Zararları
- Tansiyonun olanlara fazla kullanım önerilmez.
- Gebe kadınlar kullanmamalıdır.
Not: Şalgam suyunun en önemli hammaddesi mor havuç başlı başına A vitamini deposudur. Bu özelliği ile göz sağlığına katkısı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.