Genel

Salvador

Salvador

Brezilya’nın kuzeydoğu kesiminde kent. Atlas okyanu­su kıyısındaki “Reconcavo” adı verilen alçak tepelerde, bir körfezin doğu kıyısında yeralan, Bahia eyaletinin merkezi olan Salvador’un (eski Sao Salvadorya da Ba­hia) nüfusu 2 387 000’dir (banliyöleriyle birlikte). İşlek bir liman ve önemli bir ticaret merkezi olan kentte, sa­nayi de gelişmiştir; Puro fabrikaları; çevredeki tarım ürünlerinin (pamuk, kahve, şekerkamışı, kakao) işlen­mesine dayalı sanayi kollan, yakınındaki Brezilya’nın en büyük petrol yatağına dayalı petrokimya tesisleri, vb.

1549’da Thome de Sousa’nın buyruğuyla Brezil­ya’daki Portekiz sömürge yönetiminin merkezi olarak kurulan ve Bahia adı verilen kent, bağımsızlıktan sonra da 1763’e kadar Brezilya’nın başkenti (o tarihte baş­kent, Rio de Janeiro’ya aktarıldı), 1889’da da, Bahia eyaletinin merkezi olmuştur.

Karındanbacaklılar sınıfından sarmal kavkılı kara yumu- şakçası cinsi (Bil.a. Helix). Gövdelerini kaplayan sarmal kabukla nitelenen salyangoz cinsi üyeleri, bedenlerinin alt bölümündeki geniş, yassı ayak üstünde sürünerek yürür, arkalarında mukozadan bir iz bırakırlar. Özel bir akciğerle soluk alıp verir, kabuklarını “operkulum” adı verilen kapakçıkla kapatarak, gereksinme duydukları suyu kabuğun içinde tutarlar. Kabukları ışığı yansıtacak ve bedenin kurumasını engelleyecek biçimde olan ba­zı türler, yaşamlarını çölde bile sürdürebilirler. Cinsin örnek türü salyangozun (Helix aspersa) ince kabuğu, sarımsı kahverengi üstüne zikzak çizgilidir.

salyangoz

İç kulakta yeralan organ. İçinde sıvı ve sese duyarlı bir zar bulunan sarmal bir borudan oluşan salyangozdan ses dalgaları geçerken, bu dalgaları oluşturan çeşitli fre­kanslar, salyangoz zarının farklı bölgelerini titreştirir; yüksek frekansları ortakulağa en yakın bölüm, alçak frekanslarıysa salyangozun öbür ucu algılar.

Salyut__________________________________________

Rus yörünge istasyonları programına verilen ad. Eski SSCB’nin 1971-1991 arasında Yerçevresinde yörünge­de tuttuğu Salyutlar, birkaç ay için 2-3 kişi, birkaç gün içinse 6 kişi barındırabilecek, 100 m3‘lük oturma ha­cimli, 14 m uzunlukta, en geniş yerlerinin çapı 4,15 m olan istasyonlardı. Son Salyut, 1986’da boş olarak uzayda yeni bir yörüngeye oturtulup, 1994’e kadar yö­rüngesinde kalması planlandı; ama 1989’da fırlatılan Cosmos 1686’nın, kenetlendikten sonra ayrılamaması

 

 

 

Mır uzay istasyonu ve sağına bağlanmış Kvant modülünün Soyuz uzay aracından görülüşünü canlandıran bir resim.

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir