Şili’nin başkenti, ülkenin orta kesiminde, Mapocho ırmağı kıyısında, verimli orta vadide yeralan, başkent işlevinin yanı sıra, aynı adlı ilin de merkezi olan Santiago’nun nüfusu 5134 000’dir (çevre belediyelerle birlikte). Şili’nin başlıca sanayi (çelik sanayisi, besin sanayisi, hazırgiyim sanayisi, kimya sanayisi, çeşitli makineler yapımı, vb.) ve öğretim (Şili Üniversitesi, Katolik Üniversitesi, vb.) merkezi olan kentte, sık sık depremlerden zarar görmesinden ve nüfusun hızla artışından (1940-1975 arasında iki kattan çok artmıştır) ötürü, konut sıkıntısı ciddi bir soruna dönüşmüştür.
Picunche Kızılderililerinin yaşadıkları bir bölgede İspanyol Pedro de Valdivia’nın buyruğuyla 1541’de kurulan Santiago, İspanyollara karşı bağımsızlık hareketinin başlıca merkezlerinden biri olmuştur.
Santiago de Cuba
Küba’nın ikinci büyük liman kenti. Adanın güney kıyısında yeralan Santiago de Cuba’nın nüfusu 405 354’tür. Çevresindeki dağlarda çıkarılan bakır, manganez ve demirin işlendiği önemli bir sanayi ve öğretim (Oriente Üniversitesi) merkezi olan kentin limanında, İspanya- ABD Savaşı sırasında İspanyol donanması batırılmıştır (1898).
Santiago de los Caballeros
Dominik Cumhuriyeti’nin ikinci büyük kenti. Adanın kuzey kesiminde, Atlas okyanusu kıyısından 40 km içerde, 222 m yükseltide yeralan Santiago de los Cahal- leros’un nüfusu 309 000’dir. Bir sanayi (sigara, rom, kahve ve mobilya fabrikaları) ve öğretim (üniversite) merkezi olan kent, 1564’te ve 1824’te iki depremden büyük zarar görüp, aşağı yukarı bütünüyle yeniden yapılmıştır