Libya operasyonuna start verildiği mart toplantısına Erdoğan’ı davet etmeyen Sarkozy, Kaddafi’nin devrilmesi sonrası 1 Eylül’de yapacağı toplantıya Türkiye’yi çağırdı. Ancak Erdoğan daveti reddetti
Libya’ya yönelik operasyon için düğmeye basan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy bu defa yeni bir şova hazırlanıyor. Sarkozy, Muammer Kaddafi’nin devrilmesinin ardından operasyona destek veren ülkelerin liderlerini 1 Eylül’de Paris’e davet etti. Mart ayında operasyon kararı alınan toplantıya Türkiye’yi davet etmeyen Sarkozy, bu defa zirveye Başbakan Tayyip Erdoğan’ı da çağırdı. Ancak Erdoğan’ın Ramazan Bayramı’nı gerekçe göstererek bu toplantıya katılmayacağı belirtildi. Bu kararda Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin şovunda yer almamak belirleyici oldu. Ankara, Paris’ten gelen devlet ve hükümet başkanı düzeyindeki davete katılım düzeyini değerlendireceğini ancak şimdilik Dışişleri Bakanı ile katılacağını bildirdi. Gerekçe olarak da Ramazan Bayramı gösterildi. Toplantıya başta ABD Başkanı Barack Obama olmak üzere birçok liderin de katılması beklenmiyor. Daveti ilk olarak Davutoğlu’nun 10 bakanla düzenlediği telekonferansta Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe iletti. Fransa’nın Libya’da yeni dönemin şekillenmesi ve Ulusal Geçiş Konseyi’nin meşruiyeti için yaptığı bu önerinin hazırlık toplantılarının ise İstanbul’da yapılması kararlaştırıldı. Juppe, Temas Grubu üyelerinin kısa sürede biraraya gelmesini istedi.
CİBRİL PARİS’TEN SONRA İSTANBUL’DA
Sarkozy, Ulusal Geçiş Konseyi Temsilcisi Mahmut Cibril’i Çarşamba günü makamında kabul etti. Ardından da düzenlediği ortak basın toplantısında konferansın tarihinin 1 Eylül olarak belirlendiğini açıkladı. Bu tarih, Muammer Kaddafi’nin 1969 yılında darbe ile yönetime baş kaldırışının da yıldönümü. Cibril, Paris’teki görüşmenin ardından önceki gün İstanbul’a geldi. Libya Temas Grubu’nun Siyasi Direktörler toplantısına katılan Cibril, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından kabul edildi. Cibril, Davutoğlu ile birlikte ortak basın toplantısı düzenledikten sonra da Başbakan Erdoğan tarafından kabul edildi. Davutoğlu, Bingazi’ye yaptığı son ziyaret sırasında da Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) Başkanı Mustafa Abdülcelil’in liderliğine Türkiye’nin tam desteğini açıklamıştı. Sarkozy’nin Paris’te Cibril’e yönelik tutumuna karşın, Ankara, geçiş sürecinde hızlı hareket etmeme kararı aldı. Başta ABD olmak üzere, birçok ülke Cibril ile hala lider düzeyinde görüşmüyor.
Destek sözü verdi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Libya Ulusal Geçiş Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Mahmud Cibril’i kabulü sırasında ”Türkiye’nin her türlü desteğe hazır olduğunu belirterek, Libyalılar’ın kendi geleceklerini kendilerinin belirlemesinin önemine değindiği” bildirildi. Basına kapalı bir saat süren kabulde, Erdoğan’ın kurumsallaşmanın önemine işaret ettiği, bu çerçevede yapılacak anayasal düzenlemelerin iyi hazırlanması gerektiğini vurguladığı, genel olarak da Türkiye’nin tecrübe paylaşımında bulunacağını belirttiği kaydedildi. Kabulde Erdoğan’a, Sirte, Beni Velid ve Sebha dışında tüm ülkenin kontrolünü Ulusal Geçiş Konseyinin ele aldığı, kalan bu 3 şehrin de kan dökülmeden alınmak istendiğinin ifade edildiği belirtildi. Kabulde, konuk heyet Kaddafi ve çocuklarının yerlerini bilmediklerini ifade etti. En önemli sorunun yurt dışındaki mali varlıklarının dondurulması olduğunu belirten heyetin bu kısıtlamanın kaldırılması için yardım istediği kaydedildi. Konuk heyet ülkenin yeniden yapılandırılması, birlik ve beraberliğin sağlanması konusunda da Türkiye’nin rol oynayabileceğini ifade ettiği bildirildi.
“Libya’nın mal varlığı dondurulmamalıdır”
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Libya halkına ait olanın, Libya halkına verilmesi gerektiğini belirterek, ”Artık bu diplomatik ve askeri alandaki gelişmeler sonrasında biz Libya’nın mal varlıklarının dondurulması için bir gerekçe görmüyoruz. Bunun bir an önce Libya halkına teslim edilmesine büyük bir önem veriyoruz” dedi. Davutoğlu ve Libya Ulusal Geçiş Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Mahmud Cibril, yaptıkları ikili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Ulusal Geçiş Konseyinin, Libya’nın yegane temsilcisi olarak katettiği başarıları değerlendirdiklerini anlatan Davutoğlu, ”Biz Türkiye olarak her zaman Libya halkının talepleri doğrultusunda bir değişimin gerçekleşmesinin yanında olduk ve Libya’nın bölünmesinin önüne geçilmesi için tek bir otoritenin ülkeyi temsil etmesi gerektiği kanaatini taşıdık. Bugün de artık bu otorite, hiçbir şüphe olmaksızın Ulusal Geçiş Konseyi’dir ve bu anlamda Libya’da çok önemli bir aşama geçilmiştir” diye konuştu. Davutoğlu, Libya halkının ihtiyaçlarının karşılanması için alınması gereken mali tedbirleri, mali kararları da ele aldıklarını belirterek bu çercevede Libya’nın dondurulmuş varlıklarının tümüyle serbest bırakılması gerektiği düşüncesini paylaştıklarını ve bunda mutabık kaldıklarını ifade etti. Libya bayrağının, sembolik olarak, Birleşmiş Milletler’de tek otoriteyi temsilen kabul görmesine ve bu bayrağın dalgalanmasına büyük önem verdiklerinin altını çizen Davutoğlu, ”Dolayısıyla bayrak, mali kaynaklar ve uluslararası tanınma, bir ulusal meşruiyetin ve egemenliğin 3 şartı olarak artık yerine getirilmelidir. Ulusal Geçiş Konseyi, Libya halkının temsilcisi olarak bu 3 hususta tek muhatap olarak kabul edilmelidir” dedi. Davutoğlu Bingazi Havalimanı’nın birkaç gün içinde açılabilmesi ve THY seferlerinin başlaması için devreye gireceğini de sözlerine ekledi. Türk halkına kendilerine verdikleri her türlü yardım ve destek dolayısıyla teşekkür eden Cibril de, bazı Avrupa ülkelerinin Ulusal Geçiş Konseyinin meşruiyeti için bir kriz yaratmaması gerektiğini belirterek, bunun siyasi bir boşluğa neden olabileceği uyarısı yaptı. Cibril, Libya’da yaşamın normal seyrinde devam etmesi için acil bir şekilde yardımların temin edilmesi gerektiğini vurgulayarak, aksi takdirde bir kriz olacağına dikkati çekti.