Genel

Scheele, Karl Wilhelm

[1]            İsveçli kimyacı ve eczacı (Stralsund 1742-Köping 1786). Eczacılık öğrenimi gören Karl Wilhelm Scheele, bir süre Uppsala’da dönemin en ünlü kimya profesör­lerinden Bergmann’ın yanında çalıştı. Parasal sıkıntılar yüzünden, Köping’de eczacılık yapmaya başlayıp, bir yandan da kimya araştırmalarına girişerek, 1768’de hidrojeni ayırdı. 1774’te manganez oksitin metal oksit özelliğini bulup, üç yıl süreyle havanın bileşimini ve ok­sijenin özelliklerini inceledi. 1776’da Bergmann’la aynı zamanda ürik asidi, 1776’da laktikasidi, 1775’te molib

Schelüng, Friedrich Wilhelm Joseph von

Alman filozofu (Leonberg 1775-Bad Ragaz, İsviçre 1854). Tübingen’de felsefe öğrenimi gören (Hegel ile aynı sınıfta) Friedrich Wilhelm Joseph von Schelling, 25 yaşında Jena Üniversitesi’nde felsefe profesörlüğüne atandı. Doğayı Fichte gibi bir “şey” olarak değil, teme­linde canlı bir evren ve karşıt güçlerin bireşimi olarak görüp, G. H. Schubert gibi öğrencileri aracılığıyla, Al­man romantiklerini etkiledi.

Başlıca yapıtları: identitas Philosophie(Özdeşlik Fel­sefesi, 1792-1799), Philosophische Untersuchungen über das Wesen der Menschlichen Freiheit (İnsan Öz­gürlüğünün Özü Konusunda Felsefe Araştırmaları, 1809), Die Weltalter (Dünyanın Çağları, 1813), vb.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir