Genel

Sefer Ayı Ne Zaman? Sefer Ayı Nedir ve Yapılacak İbadetler, Kılınacak Namazlar

Sefer Ayı Ne Zaman? Sefer Ayı Nedir ve Yapılacak İbadetler, Kılınacak Namazlar1

Muharrem ayından sonra gelen islami bayramın günü ve zamanı belli oldu. Peki bu Safer ayı ne zaman? Sefer ayı 13 Kasım 2015 cuma günü başlayacak. Bu ayda Levhi Mahfuz’dan birinci kat semaya 320 bin bela inmekte ve sene içine yayılmaktadır.Bu belalar ve kazalar sene içerisinde size ve yakınlarınıza gelme olasılığı da vardır ufak ya da büyük. Safer ayı geldiği zaman belalardan korunmak için bol bol dua etmeli ve namaz kılınması gerekir.Bilindiği üzere Peygamber Efendimiz SAV. bu ayda ölümcül hastalığa kapıldı. Peygamber efendimiz bu ay üzerine; Hadis-i şerifte geçen “Safer” iki şekilde te’vil edilmiştir. Birinci te’vile göre bundan maksat: “Safer ayı”dır.Yukarıda da izah edildiği gibi, Cahiliyyet devrinde Araplar Nesi’ usûlüne göre, Muharrem ayının haram ay oluşunu Safer’e naklederlerdi.Ve bu sûretle Safer, haram aylardan sayılırdı. Resûlü Ekrem (S.A.V.) Efendimiz bunu da men edip: “Artık Safer ayı için hürmet yoktur!” buyurmuştur. Peki Sefer ayın da belalardan korunmak için neler yapılmalıdır, sefer ayı nedir? Bu sorunun cevabını ayrıntılı olarak bulabilirsiniz.Sefer ayı bir diğer adı ile bela ayı olarak bilinir ve bu ayda sıkça kazalar ve belalara rast gelindiği görülmektedir. Bu ayda bol bol dua ve namaz kılınması söylenmiştir.Peki sefer ayı namazı nasıl kılınır? Bu aya özel olarak ilk ve son çarşamba günü gecesinde kılınacak namaz aşağıda tarif edildiği gibidir.2

1 Rekât : Fatiha’dan Sonra ; 17 Kevser Sûresi
2 Rekât : Fatiha’dan Sonda; 5 İhlâs Sûresi
3 Rekât : Fatiha’dan Sonra ; 1 Felâk Sûresi
4 Rekât : Fatiha’dan Sonra ; 1 Nâs Sûresi

Selam verdikten sonra:
7 defa “Estağfirullah El Azimé
11 defa “Salat-i Müncine (Salaten Tüncina) duası okunur.

Namaz sonrası okunacak dua:
“Hasbünallahü ve nimel vekil nimel Mevla ve nimennasir” denilip “İnneke ala külli şey’in Kadir.”denilir.. Bundan sonra;
” Ya Rabbi, beni ve aile efradımı ve bi cümle mü’mini afat-ı semaviye ve aradiyyelerden (yer ve gök afetlerinden) ve cemi belalardan muhafaza eyle” diye dua edilir..

Safer ayının ilk ve son çarşamba günü, öğlen ve ikindi namazı arasında kılınacak namaz:
1 Rekât : Fatiha’dan Sonra ; 11 İhlâs Sûresi
2 Rekât : Fatiha’dan Sonda; 11 İhlâs Sûresi

Bu namazdan sonra 100 kere “Yâ dâfia’l-belâyâ, idfâ anna’l-belâyâ, fallâhü hayrun hâfizan ve hüve Erhâmü’r-Râhimin, inneke alâ külli şey’in kadir”okunmalı ve dua edilmelidir.

SAFER AYINDA NASIL KORUNULUR

Bu ay içerisinde evden çıkarken ve eve girerken Ayet-el Kûrsi okunmalıdır: Evden çıkarken okuyan her işinde muvaffak olur ve hayırlı işleri başarır.

Evine gelince okursan iki Ayet-el Kûrsi arasındaki işlerin hayırlı olur ve fakirliğin önlenir. Bir kimse evinden çıkarken Ayet-el Kûrsi ‘yi okursa, Hakk Teâlâ yetmiş Meleğe emreder, o kimse evine gelinceye kadar ona dua ile istiğfar ederler.

Evden çıkarken üç kere: “BİSMİLLAHİ HASBİYALLAHİ LAİLAHE İLLA HÛ ALEYHİ TEVEKKELTÜ VE HÜVE RABBİL ARŞİL AZİYM” söylenmelidir. Bu ay bol bol sadaka verilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir