SELÇUK, Turhan (1922 Milas), karikatürist ve mizahçı. İstanbul Üniversitesi’ndeki sanat tarihi öğrenimini yarıda bıraktı. Akbaba ve Aydede dergilerinde, Yeni İstanbul gazetesinde karikatürler çizip çeşitli makaleler yazdı. Akis ve Yön dergileriyle Milliyet, Akşam ve Cumhuriyet gazetelerinde çalıştı. Kardeşi İlhan Selçuk’la birlikte 41 Buçuk ve Dolmuş adlı mizah dergilerini yayımladı (1956). 1971’de Ankara Sanatçılar Derneği tarafından “halkın sanatçısı” seçildi. “Abdülcanbaz” tipini yarattı ve bu tipin serüvenlerini anlatan resimli romanlarla ün kazandı. Katıldığı yerli-yabancı yarışmalarda birçok ödül aldı, karikatürleri dünyanın büyük basın organlarında yayımlandı. Yapıtları: “Turhan Selçuk Karikatür Albümü” (1953), “140 Karikatür” (1959), ‘Turhan-62″ (1962), “Hiyeroglif” (1965), “Hal ve Gidiş Sıfır” (1962), “Söz Çizginin” (1980).
SELÇUKLULAR, Türkistan’daki Oğuz kabilelerini birleştirerek Horasan ve İran’da bir devlet kuran Müs-lüman-Türk hanedanı. Hanedanın
kurucusu Dokak oğlu Selçuk Bey’ dir. Selçuk Bey’in torunu Tuğrul Bey, İran ve Irak’ı fethederek sultan unvanını aldı. Tuğrul Bey’in yeğeni Alparslan ise, BizanslIları Malazgirt’te yenerek Anadolu’yu Türkmen akınlarına açtı, oğlu Melikşah da Bizans’tan Afganistan’a kadar olan ülkeleri yönetti. Selçuklular ailesinin iki büyük kolu Suriye ve Anadolu’da hüküm sürdü.