Selimiye’nin “sır odasının” sırrı restorasyonla çözülecek
Mimar Sinan’ın ustalık eseri Selimiye Camii’nde, “sır oda” adıyla bilinen, pencereli ancak kapısız odanın, ne amaçla kullanıldığı caminin restorasyonu sırasında anlaşılacak.
Vakıflar Genel Müdürlüğü ile İstanbul Rehberler Odası’nın işbirliği ve TURİNG’in desteğiyle, kokartlı 45 kişilik rehber grubuna, vakıf eserlerini tanıtma ve eğitim gezisi Selimiye Camii’nden başladı.
Dün İstanbul’da verilen teorik eğitimin ardından, bugün alanda sürdürülen gezide, Vakıflar Edirne Bölge Müdürü Osman Güneren, Selimiye Camii’nin restorasyon projesinin hazır olduğunu söyledi.
Restorasyon çalışmasının, Anıtlar Yüksek Kurulu’nun onayının ardından başlayacağına işaret eden Güneren, “Restorasyon sırasında camiyle ilgili bilinmeyenler de çözülecek. ‘Selimiye Camii’nde ‘sır oda’ olarak bilinen, penceresi bulunup da kapısı olmayan odanın ne amaçla yapıldığını anlayacağız” dedi.
Selimiye Camii’nin ardından rehberlere, şehirdeki vakıf eserleri gezdirilerek bilgi verildi.
İstanbul Rehberler Odası Başkanı Sedat Bornovalı da tanıtım ve bilgilendirme gezisinin çok faydalı olduğunu ifade etti.
Rehberlerin gezdirdiği pek çok eserin sahibi ya da emanetçisi olan Vakıflar Genel Müdürlüğü ile kurumsal ilişkinin gelişmesi açısından da önemli bir projenin içinde olduklarını kaydeden Bornovalı, “Vakıflar’ın yaptığı çok büyük bir emlak bütününü asırlardır emaneten idare etmek. Ama tanıtım noktasında biraz yetersiz kalıyorlardı. Tanıtım yönünün son 10 yılda arttığını gözlüyoruz” diye konuştu.