sıvı ve sıvı hal

sıvı ve sıvı hal

Bulunduğu kabın biçimini alan, akan ve akma eğilimi olan cisimlere “sıvı” adı verilir. Maddenin üç halineden biri, sıvı haldir. Sıvılar yer değiştirme yeteneği yüksek maddelerdir. En küçük bir direnç göstermeden biçim değiştirir, içinde bulundukları kabın biçimini alırlar. Her sıvının, basınç değişikliğine pek bağlı olmayan bir hac­mi vardır ve buharlaşmaya ya da katılaşmaya elverişli­dir. Sıvıların katilardan daha çok sıkıştırılabildikleri ve çok az da olsa esneklikleri bulunduğu genellikle bilin­mez. Sıkışabilme niteliği, sıvının sıcaklığına göre değişir ve uçuculuğuna bağlıdır. Sözgelimi eter, suya oranla üç kat daha uçucu bir sıvıdır; dolayısıyla daha çok sıkışabi­lir. Moleküllerin birbirine sürtünmesinden doğan ağda- lılık, sıvının akışına karşı koyar ve yağlama yağlarında bu özellik büyük önem taşır; ayrıca, denge halindeki bir sıvının yüzeyi belirli bir gerilim altındadır; kılcallık etkisi de bu gerilimle açıklanır. Sıvı hal, çoğunlukla katı hal ve gaz hali arasında geçiş hali olarak düşünülürse de, ken­dine özgü nitelikleri vardır.

Gazlarla ilgili bilgiler, molekülleri arasında çok güçlü etkileşim bulunan sıvılar için geçerli değildir. Dolayısıy­la, sıvıları incelemede, gazlara benzer bir yaklaşıma gi­rilemez. Bu nedenle sıvıları, özel katilar olarak göz önü­ne alma yoluna gidilmiştir. Gerçekten, sıvıların yoğun­luğu, katılarınki gibi çok yüksektir(bu iki yoğunluk birbi­rine çok yakındır). Billur yapılı birkatıda, moleküllerdü- zenli biçimde sıralanırlar ve geometrik biçimlerin, söz­gelimi bir küpün, köşelerinde yeralırlar; katı, bu küple­rin yığılmasıyla oluşur. Bu açıdan bakıldığında, sıvılar bir katı biçiminde ele alınabilirler; çünkü sıvılarda da moleküller, katilarda olduğu gibi, birbirine aynı uzaklık­tadır; ama düzenli ve bakışımlı sıralanma görülmez.

Sıvı halin ağdalılık gibi özelliklerini, yani sıvı içinde moleküllerin diziliş biçimini daha iyi açıklamak için, ya­pısını inceleme yoluna gidilmiştir. X ışınlarıyla yapılan deneyler, moleküllerin birbirine dokunduğunu, biçimli bir molekül çevresinde belirli sayıda molekülün düzen­li biçimde yeraldığım ve bu sayının molekülden mole­küle değiştiğini göstermiştir; dolayısıyla, sıvı halin, mad­denin bütünüyle düzensiz bir hali olmadığı anlaşılmış­tır.

Moleküllerarası uzaklık bir ya da iki molekül çapı ka­dar olursa, düzenli yapıda bir sıvı elde edilir. Bu uzaklık birçok molekül çapına ulaştığında düzenin kalmaması, billursu katiya karşıt görülmesine yolaçan niteliktir. Do­layısıyla sıvı halin, moleküllerarası uzaklık küçük olursa “düzenli”, büyük olursa “düzensiz” olduğu söylenebi­lir. Bu durum, moleküllerin birbiri üstünde ve birbirinin yerini alarak kaymasını engellemez.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*