Siyasi belirsizlik İstanbul trafiğini vurdu!
7 Haziran seçimlerinden sonra ortaya çıkan siyasi belirsizlik Türkiye’yi her açıdan olumsuz etkilemeye devam ediyor.
Haziran seçiminin ardından başlayan hükümet kurma çabalarının sonuçsuz kalması ve siyasi iktidarın sağlanamaması İstanbul’un ulaşım problemini dahi olumsuz etkiledi.
İstanbul trafiğinin rahatlatacak çözümün hedeflenen metro projelerinin hayata geçirmekle mümkün olacağını belirten Mustafa Ilıcalı “Bu hedefe ulaşabilmek için belediyenin bütçesi yeterli değil. Mutlak suretle hükümet ve devlet desteğine ihtiyaç var. Bu siyasi istikrarın sağlanamaması, hükümetin kurulamaması Ankara’dan alacağı desteği de geciktiriyor. Bu da belirlenen hedefin istenen sürede yakalanamamasına neden oluyor. Bu çok önemli bir ayrıntıdır. Meclis oluşturulduğunda yapılması gereken en önemli şey İstanbul Belediyesi’ne çalışması için gerekli desteğin verilmesi. Bunun için mutlaka yasal düzenleme gerekiyor” dedi.
İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın danışmanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, AjansHaber’e İstanbul trafiği ve ulaşım sorununa ilişkin önemli açıklamalarda bulundu…
“HER YERE METRO, HER YERDE METRO HEDEFİ YAKALANMALI”
İstanbul’da bu trafik sıkışıklığının yaşanmaması için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın geçen yıl ilan ettiği ‘Her yere Metro, her yerde Metro’ hedefinin yakalanması lazım. 2019’da kilometre olarak 430’u yakalayacak, 2023’te de 776’yı yakalayacak. Bugün mevcut kilometre 150 kilometre civarı. Belediye kendi bütçesinden çalışmalarını devam ettiriyor.
“HÜKÜMET KURULDUĞUNDA YAPILMASI GEREKEN EN ÖNEMLİ ŞEY…”
Bu hedefe ulaşabilmek için belediyenin bütçesi yeterli değil. Mutlak suretle hükümet ve devlet desteğine ihtiyaç var. Bu siyasi istikrarın sağlanamaması, hükümetin kurulamaması Ankara’dan alacağı desteği de geciktiriyor. Bu da belirlenen hedefin istenen sürede yakalanamamasına neden oluyor. Bu çok önemli bir ayrıntıdır. Meclis oluşturulduğunda yapılması gereken en önemli şey İstanbul Belediyesi’ne çalışması için gerekli desteğin verilmesi. Bunun için mutlaka yasal düzenleme gerekiyor.
“YENİ YAPILACAK PROJELERDE AKSAMALAR VAR”
Hiçbir gecikme yok. 3 türlü proje var. Birincisi şu anda ihale hazırlığı yapılan projeler var. İhale edilmiş, inşaatı devam edenler var. Bunlar belediyenin kontrolünde devam ediyor. Belediyeden direk ihale edilenler devam ediyor. Ulaştırma Bakanlığı’ndan ihale edilenler de inşaatı devam edenlere devam ediliyor. Yapılmakta olanlar, mesela 3 katlı bir tünel projesi var. Böyle büyük projelerin, yeni projelerin ihalesinde devlet tarafından yapılacaklarda aksamalar olacak. Bir de en önemli aksama belediyenin elini güçlendirecek meclis oturup çalışmadığı için yasal desteği alması yönünden çok önemli. Hükümetin yeni yapacağı projelerde aksama var. Onun haricinde meclisin belediyeye vereceği destekte önemli destek var ama belediyenin kendi imkânlarıyla yürüttüğü projeler devam ediyor.
“3. KÖPRÜ’NÜN İKİ AVANTAJI OLACAK”
3’üncü köprü gelecek sene tamamlanıyor. 3’üncü köprünün tamamlanması 2 avantaj sağlayacak. Sadece 2’inci köprüden ağır taşıtlar geçebiliyor. Bunlar belli saatlerde, belli saatlerde geçmesi ekonomik kayıplara yol açıyor. Bunun karayollarınca hesabı, 1 milyon lira gibi bir kayıp var. İkincisi ise yine de belli saatlerde trafiğe girdiği zaman, yoğunluk yaşanıyor. 3’üncü köprü yapıldığı zaman bir yönde 4 şerit var. Ağır taşıtlar tamamen oraya kayacak ve her saat geçecek. En önemli avantaj, 3’üncü köprünün ortasından geçen raylı sistem, yeni projeleri birbirine bağlayacak. Havaalanı, hızlı tren gibi projeleri bağlaması çok büyük bir avantaj sağlayacaktır.
ILICALI’DAN BAYRAM MESAJI
Hep bayramlarda acılar yaşıyoruz ve bunda en önemli hata insan hataları. Ölümlü kazaların büyük çoğunluğu aşırı hız yüzünden meydana geliyor. Hız yapmayalım, yorgun trafiğe çıkmayalım. Bu kazaları yaşamamak insanın kendi elinde.
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.
Kaynak: AjansHab