SOĞUKTA DEPOLANAN ENERJİ
ağır gazları elde edebilmek için denenen } rina da uygulanabilir. Ama kuzey kutbun ve zor şartlarının bu enerjiyi ele geçirmer leyeceğini de unutmamalıyız. Hidratlar hal ha çok bilgi sahibi oluyoruz, fakat teknolo sorun olmasaydı bile doğal gazların bolluğ ucuza mal edilmesi günümüzde hidrat için rı pahalı gözüyle bakmamıza neden oluyoıı maya devam edilen araştırmalar şu ana ka açtığı sorunları önlememize ve gelecekte kaynaklarından ucuz ve güvenlikli bir şekil’ ışık tutacaktır.
Bu katı gazların uçak ve gemilerin esr ortadan kaybolmaları ile ilgisi ne olabilir! maları ile bu olay açıklanabilir mi! Teksas, rarası Mdver Müşavirliği’nden Richard M genin daha aşağılarda, ısının hidrat oluşı olduğu yerlerde biriken doğal gaz dolu ali engel meydana getirdiğini savunmaktadır. D bir nedenle* hidratlı ■ilanda bir çatlama vo
varmıştır. Buz ve kar, atmosferdeki toz dumanının yıl rak ortadan kalkmasından sonra da güneş ışığını geri y; :ır ve yeryüzünün ısınmasını büyük ölçüde engeller. Robock, “Kuzey Yarımküresi’nde aşın derecede ısınan hi temleri, büyük hava akımları arasındaki ekvatoryal bar arak dumanı, Güney Yarımküre’ye de taşıyabilir” varsa ını bilgisayar testinden geçirerek şu sonuçlara varmışt Bir nükleer savaşın iklimsel etkileri, şimdiye kadar ti İn edilenden daha uzun sürecektir. Buzun ve karın etki esi ile ve okyanusların da etkisi hesaba katılmasıyla yara ı model göstermiştir ki, iklim değişiklikleri bir sene g< ten sonra da aynı şiddette devam edecektir.
Tropikal kuşak da hava sıcaklığı 8 C’ye kadar düşecek) Duman, savaşın başlamasından sonra üç ay içinde G f Yarım leüreye ulaşacaktır. Burada hava“ sıcaklığı 3-4 s boyunca +1, C, , + 2 C’ye kadar düşecektir.
Kuzey Yarımküre’de, sadece büyük bir şehre yapılan y n bir nükleer saldırı da iklim bakımından büyük bir ate /aşının sonuçlarını doğuracaktır.
best kalan gaz ve erimekte olan hidrat kütleleri kuvvı izeye doğru fırlayacak, yüzeyde müthiş bir fışkırmaya ailkantıya yol açacaktır. Yeterince büyük bir gaz kaçağı ukça yüksek konsantrasyonlu ve yüzeyde yanabilir bir b; a neden olabilir. Bu da sadece gemiler için değil alçak çmakta olan uçaklar için de tehlike yaratabilir.
Henüzjspatlanmamış olsa da çeşitli pilotların deniz jyinde gördüklerini bildirdikleri fışkırmaları bu patlama < na bağlayabiliriz. Davidson, kaybolan gemi ve uçaklara Dk Bermuda Üçgeni gibi yerlerde rastlanmasını bu böl ırdeki küçük gemi ve alçaktan uçan uçak trafiğinin yoğur j ile açıklamaktadır. En azından bu açıklamasının Bermı çgeni olayını çözmek için ortaya atılan tüm diğer açıl< ^alar kadar geçerli ve mantıklı olduğuna inanmaktadır