Sosyal Medya SEO’ya Ne Kadar Etkili ?
Sosyal Medya Paylaşımlarına Dikkat Edin!
Evet arkadaşlar son 2 güncellemenin ardından ne yapacağını bilmeyen bir kitle, ne yapacağını bilmediği için şuursuzca sosyal medya paylaşımlarının öneminden bahsetme ve bu paylaşımların Google’daki serp’i etkilediği yönünde bilgiler verilmektedir. Bu konudan oldukça rahatsızım ve size bir kaç tiyo vereceğim.
Öncelikle sosyal medyadan gelen backlinkleri sakın ola backlink mantığında görmeyin. Hepsi no follow’dur olsun no follow’da faydalıdır demeyin.
No follow serpe etki etmez, sadece bir web sitesinin no follow linklerinin de bulunması gerekir hepsi o! Yani do follow backlinklerinizi tam anlamıyla randıman sağlaması için no follow backlinklerinde olması gerekmektedir.
Sosyal Medya Paylaşımlarında özellikle bu güncellemeden sonra bir çok yazılım, program vs gelmiştir. Ve insanlar ciddi olarak bunların fayda sağlayacağı düşüncesiyle bu sistemlere üye olmaktadırlar.
Arkadaşlar SEO’da HİT inanılmaz önemlidir. Eğer bir web sitesine sosyal ağlardan hit geliyorsa bu müthiş birşeydir. Ancak bu programlara üye olmak için açılan hesaplar fakedir. Zaten sizin paylaşımınızın yapılacağı hesapta fakedir. Sonuçta 1550 facebook beğenisi, 371 paylaşım, 200 retweet, 361 mention, 17229812 takipçi, 91729182921 google + ve asıl sonuç HİT 5 – 10!!!!
Hürriyetin bile bu kadar sosyal medyada paylaşılmadığı bir ülkede sizin şuursuz blog sitenizin kendinden geçercesine fakeler tarafından paylaşılması; spamın dibidir ve sizin beklediğiniz social network sinyalleri googleye SPAM olarak gidecektir.
Sosyal medyayı kullanıp da hashtag kullanmayan var mıdır acaba? Tabii ki yoktur.
Hashtag bir metadata etiketleme sistemi ve son derece etkili.
Örneğin bütün dünya Gezi Parkı ve Mısır olaylarını hashtag’ler ile Twitter’dan takip etti. Hatta bu hashtag’ler sivil örgütlenmeleri ve uluslararası destekleri tetikledi. New York Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre, Gezi Parkı olaylarının alevlendiği 31 Mayıs Cuma günü 16.00 ile 00.00 arasında 2 milyon tweet atıldı. Eylem, dünya genelinde trend başlıkların zirvesine yerleşti. #direngeziparkı etiketinin 950 bin tweet’le başı çektiği sıralamada, #occupygezi (170 bin tweet) ve #geziparki (50 bin tweet) ile yer aldı.
Hashtag bu kadar güçlü bir şey işte.
Kavram, sosyal olaylardaki bu gücüne markalar ve pazarlama faaliyetleri için de sahip. Pazarlamacılar başta olmak üzere tüm sosyal platformlar da bunun farkında ki Facebook da hashtag uygulamasını açıkladı. Bu açıklama ile konu tekrar alevlendi: Hashtag’lerin SEO’ya etkisi nedir?
Facebook hashtag konusunda henüz yolun başında. Beklenen o ki Facebook da çok kısa bir süre içinde Trend Topic olayına girecek. Fakat bunu kendi dinamikleri ile yapmalı yoksa sadece bir taklit olmaktan öteye gidemez.
Facebook hashtag’leri konusunda duyulan bir kaygı var. Arama motorlarında çıkan hashtag Facebook üzerinden gelmişse, o hashtag’i tıkladığınızda Facebook’a giriş yapmak zorunda burakılıyorsunuz. Twitter ve Instagram’da ise bu zorlama söz konusu değil.
Zaten Facebook hashtag uygulamasını duyurduğunda Google’dan gelen açıklama da bu yöndeydi. Facebook’taki hashtag’lerin Twitter ve Google+’takilerden farklı bir işleyişi olduğu… Bazı yabancı kaynaklar Facebook hashtag’lerinin Twitter ve Google+’taki gib SEO’ya direkt bir etkisi olmadığını savunuyor; bazıları da oyunun Trend Topic uygulaması ile değişebileceğini…
[pullquote align=”left”]How do you feel about using # (pound) for groups. As in #barcamp?”
—Chris Messina[/pullquote]
[highlight bg=”#fdc214″ color=”#000000″]Ek bilgi: Kullanılan ilk hashtag #barcamp. İlk kez 2007 Ağustos’ta kullanılmış.[/highlight]
Bu seneye kadar Twitter başta olmak üzere Instagram, Pinterest ve birçok platformda hashtag kullanılıyordu. Her ne kadar çoğu profesyonele göre geç bile kalmış olsa da Facebook da bu sene oyuna dahil oldu. Herkes gibi bizde de birkaç soru oluştu tabii…
[box title=”Görüş aldığımız profesyonellere yönelttiğimiz sorular şunlardı:” color=”#fdc214″]
Hashtag’lerin SEO’daki etkisi nedir?
Facebook’un hasgtag kullanımında sağladığı fayda ile Twitter ve Instagram’ınki aynı mı?
Facebook, Twitter’ın son zamanlardaki hızlı yükselişini kıskanmış olabilir mi?
Sizce hashtag’ler en az reklamlar kadar etkili mi?
Google’dan gelen açıklama Facebook’taki hashtag’lerin Twitter ve Google+’takilerden farklı bir işleyişi olduğu yönünde. Twitter ve Google+’taki gibi SEO’ya direkt bir etkisi olmadığını savunuyorlar. Sizin bu konudaki düşünceleriniz neler?
Sürekli olarak ‘Önemli olan hashtag’lerin doğru kullanılması’ söylemi ile karşılaşıyoruz. Nedir bu ‘doğru kullanım’?
[/box]