Spencer, Herbert

Spencer, Herbert

İngiliz filozofu (Derby 1820-Brighton 1903). Babası hasta olduğu için, 1833’te amcalarından birinin yanma gönderilen Herbert Spencer, 1837’de Stephenson’un yönettiği demiryolu şirketinde çalışmaya başlayıp, bir yandan da kendi kendini yetiştirdi. 1835’ten sonra peş peşe yayınladığı yapıtlarıyla evrimci öğretisini açıkla­yıp, sağlığı bozulunca İsviçre, Fransa, İtalya, Mısır ve ABD’ye yolculuklar yaptı.

Darvvin’in evrimci felsefe, özellikle de evrimci ahlâk konusunda öncülerinden saydığı Herbert Spencer’ın felsefesi, olguların doğru gözlenmesine dayanması açı­sından olumlu, amacının mutlağı ve bilinmeyeni ara­mak olması açısından da metafiziktir. Evrim’in madde­nin bütünleşmesi ve hareketin buna uygun olarak dağıl­ması olduğunu savunmuş, yapıtlarıyla biyoloji, ruhbi- lim, toplumbilim ve antropolojinin gelişmesini önemli ölçüde etkilemiştir.

Başlıca yapıtları: The Principles of Psychology(Ruh­bilimin İlkeleri, 1855), İlk Prensipleri First Principles, 1862), The Principles of Biology (Biyolojinin İlkeleri, 1864), Descriptive Sociology (Betimleyici Toplumbi­lim, 1873), The Principles of Sociology (Toplumbilim İl­keleri, 1877-1896), The Man Versusthe State (Devlete Karşı İnsan, 1884), The Data of Ethics (Ahlâkın İlkeleri).

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*